Titus Corlățean: România se va bate pentru avansarea momentului semnării Acordului dintre UE și Moldova. Unimedia.info. 24.11.2013

147

Ministrul de Externe al României, Titus Corlățean, a declarat că România „se va bate” pentru a avansa momentul semnării Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru postul român de televiziune Digi24, informează UNIMEDIA.
„Există posibilitatea să fie semnat la începutul lui septembrie, poate ar fi bine în contextul dat, în funcție de ce se întâmplă cu Ucraina, să putem decide politic – România se va bate pentru acest lucru – să avansăm momentul semnării, pentru a da timp Parlamentului moldovean- care s-ar putea să intre în campanie electorală în toamnă – să se dea timp pentru ratificarea acestui Acord. Noi celelalte state să ne facem treaba noastră”, a explicat ministrul de externe.
„Vilnius este un moment istoric pentru Republica Moldova, iar România a avut un rol important. La Vilnius va fi parafarea integrală. Urmează semnarea, sperăm în prima parte a anului viitor. Va fi timp după semnare ca Parlamentul moldovean să ratifice acest acord sub mandatul actualei comisii europene, ca și celelalte state. Ne-am propus ca România să fie primul stat care ratifică acordul de asociere R. Moldova-UE, iar traseul R. Moldova spre UE să devină ireversibil. E multă muncă, sunt lucruri ce țin de Transnistria care trebuie gestionate în continuare, dar procesul european avansează”, a subliniat ministrul în emisiunea „Kilometrul 0”, a precizat oficialul.
Totodată, ministrul de externe a subliniat faptul că este nevoie de a avansa cu decizia pivind regimul liberalizat de vize. „În prima parte a anului, dacă s-ar putea sub președinția greacă a UE, să avansăm cu decizia politică finală legată de eliminarea vizelor, tot sub președinția greacă, pentru ca cetățenii moldoveni să simtă efectul concret al apropierii de UE”, a declarat Titus Corlățean.
„Ar fi fost mai bine pentru Republica Moldova și Georgia dacă ar avea loc semnarea acordului de asociere pentru Ucraina, dar ține de performanța individuală”, a subliniat el.
În privința relațiilor dintre Moscova și aliații occidentali, ministrul a declarat că „este vorba de fapt de inteligența politică de a nu dăuna dinspre Moscova pe relația cu UE când are de negociat o serie de interese importante și pentru Rusia”.