Tratatul de la Roma spune că orice țară europeană poate face cerere de aderare la UE. Radio Europa Liberă. 19.11.2013.

94

Ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, a acordat ieri un scurt interviu corespondentului Europei Libere la Bruxelles Rikard Jozwiak pe tema apropiatului summit al PE de la Vilnius, la care Moldova speră să parafeze acordul de asociere la UE.

Europa Liberă: Dacă Ucraina urmează exemplul Armeniei și nu semnează acordul de asociere la UE, nu va însemna asta că întregul proces este irelevant, că este un eșec, odată ce vor mai rămâne în acțiune numai Georgia și Moldova?

Radoslaw Sikorski: „De fapt Ucraina este în momentul de față cea mai avansată dintre țările PE pentru că ea are deja un text al Acordului de asociere care a fost negociat în vremea președinției polone a UE, în vreme ce Moldova și Georgia speră să parafeze numai propriul lor text. Deci ceea ce dumneavoastră calificați drept eșec ar fi de fapt doar alinierea Moldovei și Georgiei la nivelul Ucrainei.”

Europa Liberă: A fost greu să convingeți țările estice de avantajele acordului de asociere, știind că beneficiile economice vor veni după un anume timp, pe când sancțiunile rusești sunt imediate?

Radoslaw Sikorski: „Pentru noi polonezii a fost la fel. Acordul nostru de asociere din anii 1990 ar fi urmat să fie, chipurile, în avantajul nostru. Numai că apoi s-a văzut că putem exporta de exemplu câți sateliți dorim, doar că mărfurile pe care le produceam cu adevărat nu erau competitive pe piața europeană.

Noi le-am spus foarte cinstit partenerilor noștri ucraineni că trebuie să scape de corupție și să creeze condiții de afaceri mai bune dacă vor să se bucure de avantajele pe termen mediu ale prevederilor Acordului de asociere”.

Europa Liberă: Credeți că în declarația summitului de la Vilnius va fi pomenit articolul 49, cel care spune că orice țară europeană poate deveni membră în UE?

Radoslaw Sikorski: „Nu știu, dar cred că n-ar trebui să ne jenăm să ne repetăm propriile legi, propriile tratate, nu putem face asta. Apoi mai există și Tratatul de la Roma care spune că orice țară europeană poate face cerere de aderare la UE. Nu putem descuraja sau opri țările să ceară aderarea, ar fi nedrept”.

Europa Liberă: și atunci când ar putea face partenerii estici cereri de aderare?

Radoslaw Sikorski: „Cu trecerea timpului aderarea, împlinirea visului european, a devenit mai dificilă. Când Spania s-a alăturat UE în anii 1980 mai întâi a devenit membră și abia apoi a adoptat vreme de patru, cinci ani, legile comunitare. Când am aderat noi, polonezii, a trebuit să adoptăm mai întâi legile. Iar acum Ucraina, de exemplu, este chemată să adopte majoritatea acestor legi fără să aibă măcar speranța că va deveni țară candidată”.