Un guvern slab este o sentință pentru Republica Moldova, expert. Radio Europa Liberă, 07.02.2015.

79

Orice Guvern Leancă va avea o susținere fragilă în Parlament și, chiar dacă vor exista voturi pentru învestire, va avea foarte puțină libertate de decizie. Acum țara are nevoie de un guvern puternic pentru a implementa Acordul de Asociere cu UE, pentru a reforma justiția. Un guvern slab este o sentință. Opinia aparține Linei Grâu, expert în politică externă, solicitată de IPN să analizeze cum ar putea arăta guvernul nou-format.

Lina Grâu consideră că Iurie Leancă este un politician puternic, dar care în actuala situație politică va avea mâinile legate. Totuși, dacă nu va fi Leancă în fruntea guvernului, o altă persoană va fi o figură slabă, care se va subordona liderilor politici sau chiar unui singur politician, iar Republica Moldova va ajunge într-o situație când va fi condusă monopolar.

Lina Grâu este pesimistă în ceea ce ține viitorul reformelor din Moldova. „Nu vedem nume noi în politică, nu vedem nume noi în guvern, asistăm la o situație când tinerii sunt excluși din marea politică, iar aceasta e făcută de marile afaceri din țară”, a accentuat expertul.

Fiind întrebată care miniștri ar trebui să se regăsească și în viitorul guvern, Lina Grâu a spus că există un șir de miniștri care și-au făcut destul de bine treaba. „Aș menționa-o pe Natalia Gherman (ministrul de externe). De asemenea, din punctul meu de vedere, Vasile Bumacov (ministrul agriculturii) și-a făcut treaba bine și, din păcate, se spune că nu se regăsește în noul guvern, cred că un om cu experiența lui ar fi trebuit să rămână. Despre Valentina Buliga (ministrul muncii) la fel am auzit că nu se regăsește. Eu nu știu cine ar putea să facă față portofoliului acestui minister, ținând cont de situația economică și socială din țară. Regret faptul că Oleg Efrim (ministrul justiției) nu se mai regăsește în funcție. A fost lansată o reformă a justiției și aceasta trebuie continuată. Lucrurile pornite de el au fost bune și cred că ar fi putut să le continue”, a spus expertul.

Prim-ministrul desemnat Iurie Leancă are la dispoziție timp până pe 11 februarie să ceară vot de încredere în Parlament pentru programul de guvernare și Cabinetul de miniștri. Până acum, și-au anunțat susținerea pentru un Guvern Leancă Partidul Liberal Democrat și Partidul Democrat, care au împreună 42 de mandate. Guvernul se învesteșe cu votul a cel puțin 51 de parlamentari din cei 101.