Victor Chirilă: Moldova este nepregătită pentru reintegrarea regiunii transnistrene IPN. 30.04.2015

158

Republica Moldova este totalmente nepregătită pentru reintegrarea regiunii transnistrene. Realitățile arată că lansarea negocierilor politice asupra statutului juridic special al regiunii este incertă și chiar riscantă. Nu doar administrația de la Tiraspol, dar și autoritățile constituționale de la Chișinău, nu manifestă interes real pentru astfel de negocieri. Opinii în acest sens au fost exprimate de Victor Chirilă, directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, în cadrul Clubului de presă al APE, unde a fost prezentat Raportul „Reglementarea Transnistreană în Impas”, transmite IPN.

Victor Chirilă a menționat că Republica Moldova nu dispune de o politică sistematică de reintegrare și nici de resursele necesare pentru realizarea unui astfel de efort. Partidele parlamentare nu au o viziune solidară asupra viitoarei soluționări politice, iar societatea nu este pregătită pentru un eventual compromis. Mai rău chiar, a subliniat directorul executiv al APE, societatea rămâne extrem de apatică față de problematica transnistreană, iar dezinteresul ei poate genera noi idei voluntariste și obscure, gen Memorandumul Kozak din partea clasei politice moldovenești. În aceste condiții, spune Victor Chirilă, ar fi oportun ca autoritățile și clasa politică să evite soluționarea precipitată a conflictului.

Expertul recomandă, pentru început, ca malul drept al Nistrului să devină un model atractiv pentru cetățenii de pe malul stâng, pentru ca aceștia să nu-și mai dorească integrarea în Federația Rusă. Victor Chirilă consideră că autoritățile de la Chișinău trebuie să convină asupra unei viziuni unitare pe termen mediu și lung de reintegrare a țării și să elaboreze o politică de reintegrare care ar pregăti instituțiile statului, economia țării și societatea de pe ambele maluri ale Nistrului.

De asemenea, este apreciată ca fiind oportună desfășurarea unei campanii naționale de informare sistematică a societății despre viziunea de soluționare a conflictului și politica de reintegrare. Victor Chirilă a subliniat că, potrivit unor sondaje, doar 1% din populația de pe malul drept consideră că reglementarea transnistreană ar trebui să fie prioritară pentru autorități, iar majoritatea locuitorilor de pe malul stâng își doresc fie independența, fie integrarea în Federația Rusă.

Expertul menționează că trebuie să se dezvolte relații de parteneriat dintre politicieni, dintre administrație și comunitatea de afaceri de pe ambele maluri. Chișinăului i se recomandă să negocieze o soluție acceptabilă pentru Tiraspol privind aplicarea Zonei de comerț liber cu UE și în regiunea transnistreană.

Clubul de presă este organizat de APE cu sprijinul Fundației Est Europene din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei /DANIDA.