Victor Chirilă: „Un ultimatum dat R. Moldova, autorităților noastre, o chemare la rațiune”. Radio Europa Liberă. 22.06.2015

128

Astăzi se așteaptă ca președintele Nicolae Timofti să anunțe decizia de numire a unui premier intermar, după ce fostul prim-ministru, Chiril Gaburici, și-a făcut cunoscut refuzul de a prelua interimatul funcției din care a plecat pe 12 iunie. În aceste condiții, potrivit Curții Constituționale, șeful statului trebuie să numească un premier interimar dintre cei doi vicepremieri, Natalia Gherman și Stephane Bride. Despre evoluțiile curente de pe scena politică din Republica Moldova într-o discuție cu Victor Chirilă, directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă.

Europa Liberă: Domnule Chirilă, Moldova ar fi iarăși la o răscruce sau într-o dilemă. Urmează o perioadă destul de complicată, în care va trebui să fie reformată coaliția cea minoritară, cel mai probabil, trebuie să ajungă una majoritară. Cine cu cine ar putea să facă o nouă coaliție?

Victor Chirilă: „Este pentru prima oară când partenerii noștri europeni și donatorii principali anunță despre sistarea asistenței bugetare sau asistenței pentru anumite reforme, lucru extrem de grav. Este un ultimatum dat Republicii Moldova, autorităților noastre, este o chemare la rațiune. Și aflându-ne în această situație, sperăm că politicienii noștri vor da dovadă de bun simț, de înțelepciune, de rațiune și vor găsi soluția potrivită, corectă.”

Europa Liberă: Care ar fi soluția potrivită?

Victor Chirilă: „Soluția corectă, cu toate antipatiile noastre față de actualii politicieni, pentru că există și motive clare pentru astfel de antipatii, ar fi crearea unei majorități stabile în Parlament și formarea unui guvern care ar avea și un prim-ministru puternic, și un mandat clar pentru reforme și libertatea necesară pentru a pune în practică toate acțiunile legate de aceste reforme.”

Europa Liberă: Care formațiuni politice din legislativ trebuie să creeze o majoritate?

Victor Chirilă: „Acele formațiuni politice care sunt gata să implementeze Acordul de Asociere.”

Europa Liberă: Și care sunt acestea?

Victor Chirilă: „Deocamdată sunt trei formațiuni politice în Parlament care au declarat nu o singură dată că își propun să implementeze Acordul de Asociere, ca în cele din urmă să obțină o perspectivă clară europeană pentru țara noastră.”

Europa Liberă: Vă referiți la PLDM, PD și PL.

Victor Chirilă: „Mă refer la PLDM, PL și PD. Deci aceste partide ar trebui, teoretic, să formeze această alianță.”

Europa Liberă: Ele au fost împreună. A fost cel mai eficient act al guvernării pe timpul cât au condus cu Republica Moldova?

Victor Chirilă: „Sigur că nu au fost cel mai eficient pentru că au existat o mulțime de scandaluri, au existat o mulțime de reforme care nu au fost duse până la capăt, au existat foarte multe angajamente care au fost încălcate, s-au acutizat relațiile personale între liderii acestor formațiuni, s-a dus de râpă încrederea între aceste formațiuni. Deci, sigur că nu a fost cea mai eficientă, dar în același timp…”

Europa Liberă: Se mai poate bea apă din aceeași fântână?

Victor Chirilă: „Din păcate nu văd altă fântână. Și această fântână trebuie să o sape cetățenii Republicii Moldova. Dar la ultimele alegeri locale vedem că cetățenii vor să bea apă din aceeași fântână. Mai mult decât atât, aducem și niște corpuri străine în această fântână, cum ar fi Shor la Orhei sau Usatîi la Bălți. Din păcate, alegem din ceea ce avem.

Nu există extratereștri care să vină să ne facă reforme, există ceea ce alegem noi. Și am ales din nou aceste partide să ne reprezinte la nivel local, la nivel raional și, probabil, dacă urmăm această evoluție, s-ar putea să facem aceeași alegere și la alegerile parlamentare care vor avea loc, nu știu, mai devreme sau mai târziu. Acum am vorbit despre formula teoretică care ar trebui să aibă loc, având în vedere declarațiile acestor partide că sunt pro-europene, că vor reforme, că vor să pună în practică Acordul de Asociere, că vor să înainteze solicitarea oficială de aderare la Uniunea Europeană. Deci, aceste partide, teoretic, ar trebui să formeze această alianță.

Dacă ne uităm la realitățile actuale, având în vedere și problemele care există între aceste trei partide europene, neîncrederea, diferite interese oculte care există între aceste partide, mă tem că o astfel de soluție este practic imposibilă.”

Europa Liberă: În cât timp ar putea să fie învestit noul guvern?

Victor Chirilă: „Este greu de spus. Nu cred că va avea loc această alianță și nici guvern nu vom avea până la sfârșitul campaniei electorale, al doilea tur de alegeri locale. Ar putea să avem un guvern abia în august, în funcție cât de grele vor fi negocierile. Pentru că de această dată, înțeleg, și presiunea Uniunii Europene, și a comunității de donatori va fi mult mai mare asupra partidelor pro-europene, inclusiv asupra Partidului Liberal. Și va fi greu de ignorat această presiune, va fi greu de ignorat pentru că și realitățile economice s-au deteriorat foarte mult în ultimul timp.”

Europa Liberă: Odată cu căderea guvernului, moneda națională a început să se deprecieze, Banca Mondială a decis că deocamdată suspendă acest ajutor financiar de 45 milioane de dolari, nu există un acord pe care ar trebui să-l aibă guvernul cu Fondul Monetar Internațional. Situația se complică foarte mult pe plan economic. Deși este devreme de vorbit despre un default, totuși experții spun, sugerează că ar putea interveni întârzieri la achitarea salariilor, pensiilor. Ce se întâmplă pe plan economic?

Victor Chirilă: „Dumneavoastră deja ați menționat aceste lucruri. Ne așteptăm inclusiv la creșterea prețurilor la energia electrică, la gazul natural. De aici scumpiri în lanț la produse alimentare și serviciile comunale în toamnă.”

Europa Liberă: Și atunci Parlamentul și-ar permite „luxul” să nu învestească un guvern cât de curând posibil?

Victor Chirilă: „Parlamentul nu-și poate permite acest „lux”, dar liderii politici au demonstrat că își pot permite uneori acest „lux”. Sper că dânșii realizează gravitatea situației, dar, din nou, câte răscruci am avut noi în ultimii ani și de fiecare dacă am luat-o pe o cale greșită, mă tem că și de această dată interesele personale, interesele de grup vor prevala asupra problemelor majore cu care se confruntă societatea.”

Europa Liberă: Domnule Victor Chirilă, cine ar merita să ajungă în fotoliul de premier? Și cine ar accepta această funcție în împrejurările care s-au creat?

Victor Chirilă: „Eu nu pot numi persoane, dar în condițiile actuale avem nevoie de un prim-ministru puternic, un prim-ministru care să aibă libertatea de acțiune, pentru a implementa reformele pe care le-am convenit cu Uniunea Europeană, le-am declarat. De asemenea, avem nevoie de un guvern care să se bucure de susținere politică clară pentru aceste reforme. Avem nevoie de un prim-ministru cu caracter.”

Europa Liberă: Dar garnitura guvernamentală depinde nu atât de mult de Parlament, care trebuie să-i dea votul, cât, așa cum iarăși sugerează mai mulți analiști politici, depinde de două-trei persoane.

Victor Chirilă: „Așa este. Și aceste trei persoane trebuie să renunțe a da indicații viitorului prim-ministru, dacă doresc să se facă reforme. Acest prim-ministru desigur trebuie să fie un actor egal cu ei, să discute problemele majore, dar deciziile trebuie să-i aparțină. Dacă viitorul prim-ministru va avea această libertate pe care nu a avut-o Gaburici, mai mult, Gaburici a fost și șantajabil din cauza diplomei false, atunci acest prim-ministru va reuși să schimbe lucrurile. Dar, repet, avem nevoie de un prim-ministru credibil, un prim-ministru care se bucură de susținerea Europei, un prim-ministru cu caracter.”

Europa Liberă: Corupția este cea care afectează inclusiv securitatea statului Republica Moldova. Există voință pentru a curma flagelul? Și ce rol ar trebui să aibă premierul în a obține această victorie în lupta cu corupția?

Victor Chirilă: „Respingerea pachetului de legi chemat să reformeze Comisia Națională de Integritate este o dovadă că anumite forțe, anumiți actori din actuala alianță nu doresc ca aceste reforme să aibă loc. Dimpotrivă, doresc ca aceste reforme să fie controlate în continuare de ei, reformele să fie mimate astfel încât dânșii să continue mai departe controlul asupra principalelor instituții din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Se creează impresia că această corupție este generalizată și că rămâne nepedepsită.

Victor Chirilă: „Este. Pentru că instituțiile chemate să lupte contra corupției nu-și fac meseria, nici CNA, nici Procuratura, nici Ministerul de Interne, nici CNI. Toate au o scuză: nu există voință politică.”

Europa Liberă: Vă întrebam ce rol ar trebui să aibă premierul, viitorul șef de guvern în această luptă împotriva corupției?

Victor Chirilă: „În primul rând să aducă persoane credibile în funcții importante. Doi, să elaboreze și promoveze legi chemate să asigure independența acestor instituții cheie pentru combaterea corupției. Mă refer și la CNA, mă refer și la CNI, mă refer și la Procuratură. Și, de asemenea, să ia poziții clare atunci când lucrurile nu merg, să mobilizeze și societatea pentru astfel de reforme.”

Europa Liberă: Dar ceea ce se întâmplă acum e o adevărată luptă împotriva corupției? Mă refer și la trimiterea după gratii a fostului șef al fiscului, care, anunțându-se sentința, era peste hotare. Mai sunt încă câteva dosare grele ale unor miniștri. E un început de luptă împotriva acestui flagel, fenomen?

Victor Chirilă: „Mă îndoiesc. Mai degrabă miroase a răfuială politică, a luptă politică dintre anumite partide și nicidecum nu a avem de a face cu o luptă serioasă, reală împotriva corupției. Lupta împotriva corupției pornește în primul rând de la eficientizarea instituțiilor, eliberarea lor de sub tutela partidelor politice, prin aducerea în funcții cheie a unor persoane care sunt decise, hotărâte să acționeze.”

Europa Liberă: Dar mai sunt asemenea persoane, domnule Chirilă?

Victor Chirilă: „Și nu apelează de fiecare dată la scuza „nu există voință politică”. Persoanele care sunt în funcții cheie în instituțiile pe care le-am menționat au destule responsabilități, conform legii, care le permit să acționeze independent, dacă doresc. Dar, din păcate, interesele sunt atât de împletite că ei, practic, nu-și permit acest lux de a acționa liber.”

Europa Liberă: Și ce evoluție preziceți pentru următoarele două-trei luni, până în toamnă?

Victor Chirilă: „Îmi este greu să spun ce se va întâmpla bun în Republica Moldova. Mă aștept la înrăutățirea situației, mă aștept la negocieri grele, care din nou ne vor dezamăgi prin rezultatul lor, mă aștept din nou la formarea unei majorități instabile în Parlamentul Republicii Moldova, la crearea unui guvern care va fi docil, controlabil de principalele partide și lideri politici în țara noastră și la mimarea în continuare a reformelor și a dialogului cu Uniunea Europeană, lucru ce va dezamăgi și mai mult și societatea în țara noastră, dar și partenerii noștri europeni.”