Forumul anual de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republicii Moldova, la a treia ediție

133

Forumul anual de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republicii Moldova, la a treia ediție

Asociația pentru Politică Externă (APE), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), anunță desfășurarea celei de a treia ediții a Forumului anual de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republicii Moldova. Evenimentul va avea loc la Chișinău pe data de 30 octombrie, în sala de conferințe a Hotelului LeoGrand/Blue Radisson.

Anul 2015 ar fi trebuit să aducă Republicii Moldova primele rezultate palpabile în realizarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, semnat în 2014, și primele beneficii comerciale de pe urma deschiderii pieței europene în cadrul Zonei de liber schimb prevăzute în același Acord de Asociere.

Însă pe fundalul „jafului secolului” și a instabilității guvernării, Republica Moldova a reușit contraperformanța de a parcurge în doar câteva luni calea de la povestea de succes a UE la o societate instabilă, capturată de oligarhi și cu o populație sărăcind galopant, în plină criză politică, aproape de un colaps economic și social. Sondajele indică o scădere accentuată a popularității vectorului european, compromis de corupția elitelor de la guvernare.

Pe lângă această, nici situația regională nu este una favorabilă – războiul din Ucraina continuă, Federația Rusă își întărește tot mai mult influența politică și mediatică, iar regiunea separatistă transnistreană, unde sunt staționate trupe rusești, este considerată ca fiind o potențială amenințare pentru securitatea regională.

În perioada următoare provocarea cea mai mare pentru autorități va fi diminuarea impactului economic și social al crizei și găsirea de mijloace pentru acoperirea găurii bugetare. Asta, în condițiile în care revendicările opoziției de demisie a primelor persoane în stat și dizolvare a Parlamentului nu vor declanșa o nouă criză politică. Evident că într-un astfel de context nu mai poate fi vorba despre un progres real pe calea integrării europene și se poate vorbi despre frânarea până la oprire a parcursului european al Republicii Moldova. Forumul de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republica Moldova va căuta răspunsuri la întrebarea „Ce soluții se pot găsi în actualul context și cum poate fi depășit acest impas?”.