Comunicat de Presă APE, Dezvoltarea capacităților de dezvoltare rurală a autorităților locale din Moldova, Vizită de studiu în Estonia, APE/MAE Estonia.

137

În perioada 19 și 24 octombrie, Asociația pentru Politica Externă (APE) în parteneriat cu Rețeaua Rurală Estoniană (Estonian Rural Network) au organizat o vizită de informare în Estonia. Vizita a avut ca scop studierea experienței Estoniei în domeniul implementării politicii de dezvoltare rurale.

Membrii delegației din Republica Moldova, din care au făcut parte reprezentanții Ministerului Agriculturii, Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), IDIS Viitorul și APE, au făcut cunoștință cu rolul și activitățile Uniunii LEADER și Grupurilor de Acțiune Locală pentru dezvoltarea rurală din Estonia.

LEADER (Legături între economia rurală și acțiunile de dezvoltare) este o metodă de dezvoltare rurală, care permite actorilor locali (autoritățile locale, societatea civilă și antreprenorii) să dezvolte comunitățile lor valorificând potențialul dezvoltare local. LEADER este o componentă importantă a politicii UE de dezvoltare de mai bine de 20 de ani. Din 2007 aceasta este finanțată de Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (EAFRD). Metoda LEADER este implementată în toate statele membre ale UE, precum și în statele candidate la UE.

Grupurilor de Acțiune Locală pentru dezvoltarea rurală din care fac parte, în proporție egală, autoritățile locale, societatea civilă și antreprenorii locali sunt expresia concreta a metodei LEADER de dezvoltare rurală. În Estonia, Grupurile de Acțiune Locală sunt promotori activi ai dezvoltării economice, infrastructurale, sociale și culturale la nivel local.

În cadrul vizitei de informare, Congresul Autorităților Locale din Moldova și Grupul de Acțiune Locală ”Parteneriatul Harju de Nord” au semnat un acord de colaborare, care va facilita colaborarea moldo-estoniană în domeniul dezvoltării rurale, la nivelul autorităților locale.

În următoarele luni, APE va organiza o serie de evenimente informative pentru a populariza și promova metoda LEADER în Republica Moldova.

Vizita de studii a avut loc în cadrul proiectului APE „Dezvoltarea capacităților de dezvoltare rurală a autorităților locale din Moldova” realizat cu susținerea Ministerului Afacerilor Externe ale Estoniei.

Chișinău, 26 octombrie 2015