APE: Programul LEADER este esențial pentru dezvoltarea rurală din Moldova. Info Prim Neo. 12.11.2015.

193

Implementarea Programului LEADER al Uniunii Europene trebuie să devină o condiție esențială pentru promovarea dezvoltării rurale în Republica Moldova. Astfel, trebuie create grupuri de acțiune locală care urmează să atragă diferite proiecte pentru dezvoltarea rurală. Director executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă și coordonatorul Departamentului economie de piața funcțională al IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga, au declarat, în cadrul unui club de presă organizat la Agenția IPN, că experiența statelor străine, cum ar fi a Estoniei, ar putea să ajute Moldova la acest capitol.

Programul LEADER reprezintă o abordare care oferă noi oportunități de dezvoltare rurală, punând bazele identificării nevoilor locale. „Programul LEADER este un instrument foarte bun pentru angajarea întreprinzătorilor locali și autorităților publice locale în dezvoltarea comunităților. Programul înseamnă crearea grupurilor de acțiune locală, iar crearea acestora subînțelege implementarea programului”, a menționat Victor Chirilă, director executiv al APE.

„Prin intermediul acestor grupuri ne dorim schimbări la nivel de antreprenoriat, activități economice eficiente în sectorul agrar. Ne referim și la activitățile non-agrare care trebuie să apară, în primul rând, de prestare a serviciilor”, a declarat Viorel Chivriga.

Grupurile de acțiune locală activează în baza unor strategii care sunt elaborate la nivel de autorități publice centrale și locale împreună cu societatea civilă. „Programul LEADER a creat o rețea europeană. Grupurile de acțiune locală au posibilitatea să comunice între ele, să facă schimb de experiență, să atragă noi resurse beneficiind de parteneriate”, a continuat Victor Chirilă.
Potrivit lui, banii de care vor benefica grupurile nu vor veni doar din bugetul statului, dar și de la diferite fonduri europene sub formă de proiecte. „Acești oameni care vor face parte din grupurile de acțiune locală trebuie să înțeleagă că schimbarea nu vine de la sine, că nu trebuie să aștepte de la nivel central indicații pentru a schimba ceva concret în comunitatea din care fac parte”, a afirmat Chirilă.

Vorbitorii au făcut referință la exemplul Estoniei, unde până în prezent, în baza programului LEADER au fost create 26 de grupuri de acțiune locală. Ele acoperă 99% din comunitățile rurale ale Estoniei. Un grup de experți din Moldova, dar și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, au efectuat o vizită de studiu în Estonia în cadrul căreia au stabilit contactele cu reprezentanții rețelei LEADER. În urma acestei vizite, în Moldova vor fi organizate seminarie de informare a opiniei publice cu privire la faptul ce presupune acest program, care sunt oportunitățile lui.

Primul pas pentru implementarea Programului LEADER este informarea și schimbul de experiență cu alte state. Ulterior, autoritățile centrale urmează să elaboreze cadrul legal pentru implementarea lui.

Clubul de Presă are loc în cadrul proiectului „Îmbunătățirea capacităților instituționale ale autorităților locale în domeniul dezvoltării rurale”, implementat de APE cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei.

Sursa: Info Prim Neo; http://www.ipn.md/ro/societate/72936