Administrația de la Tiraspol continuă să respingă includerea sa în zona de liber schimb cu UE. Cu ce efecte?. Radio Europa Liberă. 11.04.2016.

120

De la 1 ianuarie 2016, prevederile Acordului de Asociere cu UE, care include și Acordul de Liber schimb, urma să cuprindă și regiunea transnistreană. Într-o analiză prezentată luni 11 aprilie, Asociația pentru Politică Externă constată însă că administrația de la Tiraspol continuă să respingă acest aranjament, susținând că ar fi obținut o prelungire a regimului preferențial de care se bucura și până acum, adică exporturi fără taxe sau cu taxe foarte mici pe piața europeană, dar cu importuri taxabile. Un mod indirect de a sublinia din nou că nu se supune acordurilor negociate de Chișinău. Întrebarea este: cât poate dura acest „război al trufiei”, și mai ales cât pot rezista oamenii de afaceri de pe malul stâng al Nistrului?

Administrația de la Tiraspol nu va putea nega la nesfârșit că face parte din Zona de Liber Schimb, sub umbrela căreia a intrat, formal, de la începutul acestui an, atunci când prevederile Acordului de liber schimb au fost extinse pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Constatarea aparține experților de la Asociația pentru Politică Externă care fac referință la o foaie de parcurs ce impune Tiraspolului mai multe condiții ca sa poate beneficia de avantajele acordului. Din 2017 regiunea transnistreană ar urma să excludă perceperea de taxe la importul de bunuri din Uniunea Europeană, ceea ce contravine prevederilor Acordului de Asociere. Administrația de la Tiraspol la moment taxează importurile din UE, deși exportă fără taxe, sau la taxe foarte mici în baza regimului preferențial care urma să expire în acest an, dar a fost prelungit, spune expertul Corneliu Ciurea:

„Transnistria începând cu 2017 urmează să anuleze taxele vamale față de mărfurile europene. În acest sens, Chișinăul a fost nevoit cumva să cedeze. Noi am crezut că anularea taxelor vamale trebuia să înceapă din 2016. Din ce înțelegem, transnistrenii au reușit să obțină o amânare a texelor vamale pe un an. Este exact ceea ce ei au dorit să obțină și cu ce Chișinăul nu era chiar de acord.”

Tiraspolul a obținut un răgaz de doi ani și pentru unificarea standardelor vamale și fiscale cu Chișinăul. Exportatorii din regiunea transnistreană ar urma să obțină de la autoritățile Republicii Moldova certificate privind originea bunurilor, precum și certificarea sanitară și fito-sanitare a produselor. Expertul Corneliu Ciurea spune că în acest an nu se va insista prea mult, întrucât pe ambele maluri ale Nistrului sunt programate alegeri:

„Pe parcursul acestui an nu cred că se vor face presiuni asupra Transnistriei ca ea să înceapă aplicarea standardelor europene. Pe perioada anului Transnistria nu va fi obligată să înceapă procesul de racordare la regimul comercial stipulat de acordul de asociere. Ei au o perioadă de un an să nu facă nimic, de fapt, ceea ce este un rezultat bun pentru ei.”

Expertul Corneliu Ciurea spune că foaia de parcurs la care face referință este una neoficială, întrucât nu a fost făcut public acordul la care s-a ajuns cu Tiraspolul atunci când a fost luată decizia privind extinderea acordului de liber schimb pe întreg teritoriu al Republicii Moldova. Înțelegerea la care s-a ajuns satisface toate părțile, spune Corneliu Ciurea:

„Chișinăul a dorit includerea Transnistriei în spațiul legal al republicii Moldova prin intermediul Acordului de Asociere, Transnistria și-a dorit continuarea relațiilor comerciale cu UE prin ocolirea Chișinăului, în măsura posibilităților. UE a dorit prin obținerea acestei înțelegeri menținerea unui comerț la limitele acceptabile cu Transnistria fără a antagoniza Rusia.”

Întrucât autoritățile de la Chișinău garantează aplicarea acordului de asociere, este de responsabilitatea lor să asigure că Tiraspolul aplică toate regulile, chiar dacă s-a convenit la perioade de răgaz, spune Corneliu Ciurea. În același context, expertul de la Institutul de Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, fost viceministru de externe, nota într-un recent studiu despre implementarea Acordului de Asociere că autoritățile moldovene trebuie să adopte acțiuni concertate în dialog cu autoritățile de la Tiraspol și să grăbească realizarea acțiunilor necesare pentru asigurarea uniformizării politici fiscale și vamale de pe ambele maluri ale râului Nistru. Într-un interviu recent pentru radio Europa Liberă, Iulian Groza spunea că neoficial Moscova ar încuraja acest lucru, întrucât regiunea transnistreană importă masiv materie primă din Est, în special din Rusia, iar exportă în proporție de peste 30 la sută în UE. Prin urmare, agenții economici din regiunea transnistreană, dar și economia din stânga Nistrului ar avea doar de câștigat dacă administrația de la Tiraspol va aplica prevederile acordului de liber schimb. Oamenii de afaceri de acolo, interesați de relații bune cu UE, vor determina decidenții politici să gândească altfel, s-a arătat convins expertul.

Sursa: Radio Europa Liberă: http://www.europalibera.org/content/article/27667679.html