Victor Chirilă, Director Executiv APE: Berlin și Moscova vorbesc la unison

141

Berlin și Moscova vorbesc la unison cu privire la reglementarea transnistreană. Ambele capitale se pronunță pentru promovarea politicii ”pașilor mici” de soluționare a conflictului. Aceasta este concluzia care se impune după vizită ministrului de externe german, Frank Walter Steinmeier.

Venind la Chișinău, dl Steinmeier a dorit să dea un imbold politicii ”pașilor mici”, încurajând autoritățile moldovene și administrația separatistă de la Tiraspol să accelereze implementarea foii de parcurs aprobată de formatul 5+2 la reuniunea de la Berlin din 2-3 iunie.

De fapt, trebuie să remarcăm, ministrul de externe german a reiterat poziția Moscovei, exprimată la începutul lunii iulie de către vicepremierul rus Dmitri Rogozin, în timpul vizitei sale în R. Moldova.

Deși vorbesc la unison, rațiunile și mizele sunt diferite. Poziția Rusiei este pragmatică, bine calculată și cu bătaie lungă. Susținând politica ”pașilor mici”, Moscova urmărește să salveze regiune transnistreană de la colapsul economic iminent și să consolideze pozițiile regimului separatist la masa negocierilor, obținând cedări de fond cu implicații politice din partea Chișinăului, fără a iniția negocieri cu privire la viitorului statut al regiunii transnistrene.

Poziția Germaniei este însă lipsită de o analiza comprehensivă a situației, ignoră adevăratele probleme ale reglementării transnistrene și urmărește obiective tactice de moment. Ministrul de externe german, în calitatea sa de Președinte al OSCE, a preluat în totalitatea poziția Misiunii OSCE de la Chișinău, nu a pomenit de prezența ilegală a trupelor ruse pe teritoriul țării noastre, a ignorat subiectul încălcării sistematice ale drepturilor omului în regiunea transnistreană și a trecut cu vederea obstrucționarea negocierilor pe subiecte politice și de securitate de către Moscova și Tiraspol.

Dl Steinmeier s-a limitat să cheme părțile să implementeze rapid și integral măsurile de promovarea a măsurilor de încredere convenite la Berlin la începutul lunii iunie. În esență această înseamnă exclusiv cedări de fond unilaterale din partea autorităților moldovene și eventuale mici cedări pro-forma din partea administrației de la Tiraspol.

Îndemnul dlui Steinmeier este de fapt un ultimatum dat Chișinăului de a realiza cât mai curând posibil înțelegerilor aprobate de la Berlin. Fiind izolată în formatul 5+2, având o guvernare slabă și discreditată, R. Moldova este practic constrânsă să se conformeze.

Dacă societatea civilă și partidele din opoziție pro-europene nu se vor opune, cedările cerute la unison de Berlin și Moscova cu acceptul tacit al Washingtonului și Bruxelles-ului, se vor materializa cât de curând, creând, astfel, un precedent periculos pentru evoluția ulterioară a negocierilor. De altfel, atât societatea civilă, cât și partidele din opoziție pro-europene au ratat vizita dlui Steinmeier pentru aș face cunoscută poziția.

Politica ”pașilor mici” promovată de dl Steinmeier și Rogozin este axata doar pe compromisuri unilaterale din partea Chișinăului, este lipsită de condiționalități în raport cu regimul separatist de la Tiraspol și ignoră clarificarea subiectelor politice și de securitate.

O astfel de politică este dezastruoasă pentru viitorul țării noastre. Berlinul și Moscova își vor atinge obiectivele tactice de moment, iar regimul de la Tiraspol va obține recunoașterea de facto a unor noi drepturi fără a face vreun compromis substanțial. Cât privește R. Moldova, sub pretextul promovării încrederii, aceasta va fi împinsă într-un cerc vicios de cedări unilaterale care vor duce la recunoașterea de facto a regimului de la Tiraspol și a prerogativelor sale.