Partidele nu trebuie să-și ridice ratingul pe fonul popularității Rusiei sau UE, expert

181

Puterea politică din Republica Moldova trebuie să se dezvolte, iar partidele politice trebuie să-și ridice ratingul singure, nu doar pe fonul popularității Uniunii Europene, a Rusiei sau a Uniunii Eurasiatice. Declarația a fost făcută de Natalia Stercul, director de Programe Asociația pentru Politică Externă, în cadrul unui club de presă, desfășurat la IPN de către APE.

Potrivit expertei, când ratingul guvernării moldovenești va fi mare, asta va însemna că și nivelul de viață a oamenilor va crește, pentru că ratingul se capătă prin acțiuni concrete implementate. „Dacă autoritățile noastre își vor crea și vor implementa priorități strategice pentru dezvoltarea locală, atunci popularitatea acestora va crește”, a spus Natalia Stercul.

Întrebată fiind de impactul rezultatelor alegerilor prezidențiale din Rusia, asupra alegerilor parlamentare din Republica Moldova, Natalia Stercul, a spus că impactul post alegeri în Rusia asupra Moldovei nu se va simți imediat. Însă, pe viitor politica externă promovată de Rusia se va păstra, inclusiv în privința conflictului transnistrean.

Potrivit expertei, conferința la nivel interparlamentar care a avut loc la Chișinău reflectă dorința de a crea o platformă de discuții dintre Moldova, Georgia și Ucraina, pentru a putea face față pericolelor securității. Totuși, în opinia sa, drumul Moldovei este în Uniunea Europeană, iar Rusia își va manifesta pe viitor nemulțumirea în acest sens.

Clubul de presă este susținut financiar de Foundation Open Society Institute.