Sesiunea V: Crearea de știri pe subiecte relevante agendei Femei, Pacea și Securitatea, 17 august, 2018

209

”Recomandări privind utilizarea corectă a noțiunilor aferente comunicării în procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean” material prezentat de Marin BODRUG reprezentantul Biroului Polictici de Reintegrare.

Formatorul a venit cu un șir de recomandări către jurnaliști privind utilizarea noțiunilor aferente procesului de soluționarea a conflictului transnistrean în materialele lor mediatice, aducând urmatoarele exemple:

Nu se vor admite nici un fel de referinţe la „relaţii bilaterale”, relaţii între „state”, la „statul transnistrean” sau „statalitatea transnistreană”.

Se va exclude, de asemenea, orice folosire a denumirilor autoritătilor neconstituționale și a „funcţiilor” în cadrul acestora.

În schimb se admit următoarele formule:

    • Stânga Nistrului  (левобережье Днестра);
    • Localităţi din stânga Nistrulu;
    • Raioanele de est ale Republicii Moldova (восточные районы Республики);
    •  Regiunea transnistreană a Republicii Moldova (приднестровский регион Республики Молдова); etc.

Rolul ”social media” o altă componentă importantă în implementarea agendei Femei, Pacea și Securitatea, a fost abordată de Vitalie GUȚU director Academia de Creație și Inovații Mediatice.

Care a pus în practică împreună cu reprezentanții mass-media ”Teoria cercului de aur” care răspunde la următoarele întrebări: DE CE? CUM? CE?, contribuid la elaborarea unei știri comprehensive.

A încurajat folosirea pe larg a intrumentelor social media, exemple: twitter, facebook, youtube, linkedin, etc. În cele din urmă participanții și-au pus în practică abilitățile jurnaliștice prin crearea/ redactarea mesajelor în format ”social media” pentru a promova agenda Femeile, Pacea și Securitatea în Republica Moldova.