În data de 28 martie curent, în orașul Tallin, Estonia, a avut loc o vizită de studiu cu participarea experților din cadrul Asociației pentru Politica Externă APEICDS-International Centre for Defence and Security, precum și a Șefului Misiunii diplomatice din cadrul Ambasadei Republicii Moldova din Republica Estonia.

 În cadrul evenimentului, participanții au dezbătut subiecte legate de tendințele majore ale alegerilor parlamentare din Republica Moldova, ajungând la ideea că rolul factorului geopolitic în peisajul electoral a rămas neschimbat. Contradicțiile intereselor geopolitice fac situația politică din Republica Moldova extrem de dificilă iar întregul proces electoral a fost puternic afectat de lipsa democrației și a corupției din cele mai înalte nivele ale statului.

Natalia Stercul, directoare de program APE

 Colegii din Estonia s-au arătat interesați de probleme cum ar fi statutul de neutralitate al țării și federalizarea Republicii Moldova.

Victoria Bucătaru, directoare executivă APE

 Factorii economici și energetici continuă să marcheze dependența Republicii Moldova de Federația Rusă iar tensiunea politică va rămâne neschimbată, indiferent de ce fel de tip de coaliție post-electorală va fi în Parlament. Problemele de securitate asociate cu soluționarea conflictului transnistrean pot fi foarte reale după compilarea post-electorală. A fost pusă întrebarea cât de fundamental ar fi abordările retragerii forțelor rusești din Transnistria.

 Acest eveniment a fost organizat cu suportul Open Society Foundations.

photo credit: Eesti Välispoliitika Instituut