RFE/RL, Victor Chirilă: Compromisul rațional ar fi un guvern tehnocrat, care va reseta viața politică

126

Parlamentul nu și-a ținut săptămâna aceasta ședințele plenare, iar opoziția crede că este un tertip al puterii pentru a ascunde faptul că guvernul nu mai are majoritate.

Majoritatea parlamentară formată din PDM și PSRM numără 50 de deputați. Majoritatea de 51 de deputați este însă asigurată de deputatul independent Alexandr Oleinic. Directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă explică de ce un guvern apolitic ar fi colacul de salvare pentru actuala incertitudine politică de la Chișinău.

Europa Liberă: Socialiștii și democrații au pierdut majoritatea parlamentară, însă opoziția din legislativ nu are voturile necesare pentru a demite executivul în frunte cu Ion Chicu și de a învesti un alt guvern, iar astăzi Igor Dodon declara în cadrul emisiunii sale „Președintele răspunde” că, în condițiile în care, practic, toți își doresc alegeri parlamentare anticipate, nu au decât să discute o foaie de parcurs pentru a stabili pașii spre un scrutin parlamentar anticipat, în condițiile în care Înalta Curte va spune – așa anunță Igor Dodon – că acest scrutin nu va putea fi organizat odată cu alegerile prezidențiale programate pentru 1 noiembrie. Ce urmează, dle Chirilă?

Victor Chirilă: „Suntem într-o situație gravă și este nevoie de o concertare a partidelor politice pentru a găsi un compromis rațional. Din punctul meu de vedere, acest compromis rațional ar fi un guvern de profesioniști, tehnocrați, oameni apartinici, care se vor angaja pentru o perioadă limitată de timp să scoată Republica Moldova din această criză, din această primejdie epidemiologică. Și de asemenea să pregătească țara, societatea pentru alegeri libere și corecte care ar reseta viața politică, ar aduce o nouă configurație de partide politice cu o legitimitate mult mai puternică decât în prezent în viitorul parlament.”

Interviu integral