Sturza Ion, ex-premierul Republicii Moldova, Președintele Asociația pentru Politica Externă APE: Cu excepția PAS, nimeni nu-și dorește astăzi alegeri anticipate

207

Guvernul Gavriliță nu a primit vot de încredere.

Nu a votat niciun deputat pentru susținerea acestei formule guvernamentale. Partidul Socialiștilor și grupul Pentru Moldova compus din foști deputați democrați transfugi și deputații Partidului Șor au anunțat însă formarea unei noi majorități parlamentare cerându-i șefei statului Maia Sandu s-o desemneze premier pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră de finanțe. Lucrurile rămân neclare dar mingea se află în terenul președintiei, sugerează fostul premier Ion Sturza.

Europa Liberă: În parlament a fost dezbătut programul propus de Natalia Gavriliță, nominalizată pentru funcția de premier de președinta Maia Sandu, dar ambele au anunțat că și-ar dori ca Republica Moldova să aibă alegeri anticipate, la care se poate ajunge doar dacă deputații resping două propuneri succesive de premier. Iată că primul scenariu a eșuat, dna Gavriliță nu a obținut votul de încredere al deputaților. Imediat, liderul socialiștilor a anunțat că o propune pe Mariana Durleșteanu să fie nominalizată premier. Credeți că a doua tentativă e cu mai mari șanse?

Ion Sturza: „Eu nu vreau să comentez din punctul de vedere al unui politician, fie și fost, mai degrabă din punctul de vedere al unui cetățean care are de beneficiat sau de pierdut din acest joc politic, care mulți la Chișinău se gândesc că e un joc de șah. În realitate este un joc de dame, pe care cândva noi îl numeam „à la Ceapaev”, cine cui îi dă mai mult la glezne. Evident că dacă această clasă politică era cât de cât responsabilă, și nu mă refer atât la cei care sunt la guvernare, că nici nu mai înțelegi cine sunt la guvernare și cine sunt în opoziție, cred că juma la juma, puteau să ajungă la un consens cu o foaie de parcurs foarte rapidă de declanșare a alegerilor parlamentare, dacă ei și le-ar fi dorit. Adevărul este că, cu excepția PAS-ului, cred că nimeni altcineva nu-și dorește astăzi alegeri anticipate, inclusiv socialiștii.”

Europa Liberă: De ce credeți că socialiștii nu și-ar dori și ei anticipate, din moment ce au anunțat de la demisia dlui Chicu întruna că și ei și-ar dori un scrutin anticipat?

Ion Sturza: „Chiar dacă criticăm noi sondajele, undeva în ele se vede și o realitate. Socialiștii înțeleg foarte bine că nu au șanse de unii singuri să creeze un guvern și nici nu prea văd alți aliați decât, eventual, Șor. Și, invers, pe dreapta există o creștere semnificativă a intențiilor de vot, la dreapta-centru eu mă refer. În anumite condiții se poate de creat, la limită, dar o alianță electorală, care ar putea să ne dea un guvern stabil și o linie de guvernare pe partea de executiv, și aici mă refer președinte și guvern stabil. Problema e că majoritatea forțelor politice astăzi reprezentate în parlament, cu excepția PAS și a socialiștilor, nu prea au șanse să se revadă în acest nou parlament și pentru ei este un mare risc de a rămânea pe tușă. Și nici partidele extraparlamentare, poate cu excepția mișcării conduse de primarul de la Bălți, nu prea au șanse să acceadă în parlament. De aceea, aici, cred că cineva din analiștii dlui Dodon din centrul de comandă de la Moscova i-au calculat și i-au spus: „Încercați să puneți un guvern-marionetă care să mențină în frâu executivul și având și o majoritate în parlament pentru a nu da posibilitatea ca la Chișinău în toamna acestui an să se instaureze o verticală proeuropeană, democratică, de centru-dreapta”. Cred că asta este indicația pe care a primit-o Dodon, pentru că nu face el nimic de capul lui, nici bilete la avion nu-și cumpără.”

Interviu complet: https://bit.ly/3aj7DNh