Anul 2022 a marcat începutul unei perioade de schimbări drastice și dramatice pentru multe națiuni, ca urmare a războiului brutal și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei. Consecințele catastrofale ale acestui război au schimbat pentru totdeauna modul obișnuit de viață al ucrainenilor și al cetățenilor țărilor vecine. Republica Moldova a fost una dintre primele țări care a resimțit toate greutățile acestor consecințe. Mai mult ca niciodată, problemele legate de pace, securitate și stabilitate au devenit deosebit de acute și importante în contextul amenințărilor tot mai mari la adresa securității naționale, al potențialelor riscuri militare și al temerilor tot mai mari în rândul populației.

Una dintre primele manifestări ale consecințelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei a fost exodul în masă al oamenilor, care au fugit în grabă din țara lor. Lipsa de experiență a Moldovei în gestionarea fluxurilor de refugiați și criza refugiaților au necesitat eforturi semnificative pentru a asigura securitatea și controlul în fața acestei situații fără precedent, cu care țara noastră nu s-a mai confruntat niciodată. Cu toate acestea, autoritățile, societatea civilă, voluntarii și cetățenii obișnuiți și-au consolidat toate eforturile pentru a ajuta refugiații. Compasiunea, angajamentul și asistența oferită au fost esențiale pentru admirația sinceră care s-a dezvoltat pentru Moldova ca „țară mică cu o inimă mare” și care s-a răspândit rapid în întreaga lume.

Acest studiu politico-analitic analizează principalele consecințe ale războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei pentru Republica Moldova, reflectând principalele răspunsuri ale statului la fluxul de refugiați ucraineni, reglementarea crizei refugiaților și abordarea noului val de amenințări hibride care destabilizează securitatea informațională și creează un impuls suplimentar pentru provocări și fragmentarea societății. Accentul este pus pe contribuția societății civile la asigurarea funcționării mecanismului de gestionare a crizei refugiaților, dezvoltat de autoritățile statului.

Analiza aspectelor cheie în acest domeniu se bazează pe rezultatele consultărilor desfășurate de Asociația pentru Politică Externă cu reprezentanți ai structurilor instituționale de stat, ai societății civile, în special ai organizațiilor neguvernamentale specializate și ai grupurilor de voluntari, reprezentanți ai surselor mass-media din Republica Moldova și cu refugiați ucraineni. Au fost utilizate metode de intervievare, analiza tematică a datelor calitativ-cantitative și dezagregarea sistematică a acestora, analiza discursului pentru a identifica contextul politico-social, analiza comunicării și a aspectelor cheie legate de gestionarea crizei refugiaților, dar și a aspectelor socio-juridice conexe (drepturile refugiaților, drepturile femeilor și copiilor, drepturile celor mai vulnerabili refugiați, revizuirea principiilor de nediscriminare). În plus, sunt examinate principalele amenințări hibride promovate în Republica Moldova pe fundalul războiului din Ucraina, retorica propagandistică a Kremlinului întru justificarea agresiunii rusești. De asemenea, sunt oferite exemple de dezinformare și narațiuni false. Sunt utilizate pe larg cadrul juridic, analiza faptelor și datele statistice. În plus, de un ajutor semnificativ au fost rezultatele webinarelor tematice, în cadrul cărora au fost abordate complexitatea reglementării crizei refugiaților și a contracarării noilor provocări și amenințări hibride în raioanele nordice ale Moldovei, Găgăuzia și regiunea transnistreană, unde locuiește o parte semnificativă a populației vorbitoare de limbă rusă, care reprezintă principalul grup țintă al atacurilor de dezinformare rusești.

Policy brief APE Ro

Download: http://www.ape.md/wp-content/uploads/2023/02/Policy-brief-APE-Ro.pdf