Locuitorii din zona de securitate sunt sceptici privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, din motiv că le este frică de declanșarea unui nou conflict armat pe Nistru. Ei și-au exprimat temerile în cadrul unui workshop organizat de Asociația pentru Politica Externă (APE), pe 25 ianuarie, în satul Coșnița din raionul Dubăsari. Evenimentul a fost susținut de trei experți în politică externă: directoarea executivă APE, Natalia Stercul, directorul executiv al CID NATO, Ion Tăbârță, și expertul din cadrul ASIST Analytics Mark Mazureanu.

La seminar au participat reprezentanți ai consiliului raional Dubăsari, profesori din stânga Nistrului, dar și alți reprezentanți ai societății civile din zona de securitate, care și-au expus opiniile privind beneficiile și obstacolele aderării la UE, dar și privind referendumul care va avea loc în această toamnă. Participanții la eveniment au declarat că populația din Moldova nu ar fi încă suficient de informată cu privire la schimbările pe care le-ar putea aduce aderarea la UE, dar și referendumul în sine.

Workshopul a fost realizat datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).