După începerea invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina la 24 februarie 2022, situația de securitate în Republica Moldova s-a deteriorat semnificativ, atât în ceea ce privește amenințările externe, cât și cele interne. Amenințarea directă că armata rusă ar putea să deschidă un coridor sudic de-a lungul malului Mării Negre, ajungând la frontierele internaționale recunoscute ale țării noastre și să obțină legături terestre cu așa-numita Transnistria, unde se află Grupul Operativ al trupelor ruse, a dispărut după câteva luni de la începutul războiului. Aceasta a eliminat amenințarea de invazie a armatei ruse în Moldova, căreia Chișinăul nu ar fi putut să-i facă față, având în vedere dimensiunea și starea armatei naționale, precum și orientările pro-ruse ale unei părți semnificative a populației.

Cu toate acestea, Moscova, folosind metode hibride, a continuat să creeze amenințări la adresa securității Republicii Moldova. Având resurse financiare enorme, precum și profitând de faptul că mulți ani după obținerea independenței de către Chișinău, Rusia a acționat liber în spațiul informațional, implantând în mințile telespectatorilor etichete și narative avantajoase, Kremlinul destabilizează situația internă din țara noastră. Situația economică dificilă din Republica Moldova este folosită de Kremlin pentru a submina încrederea populației în instituțiile statale, pentru a scădea încrederea locuitorilor în calea europeană de dezvoltare și pentru a conduce țara cu forțe pro-ruse.

Acest studiu politico-analitic este elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea angajamentului societății civile în protecția securității naționale sub noile amenințări hibride” implementat de către APE în parteneriat cu Nord News, Centrul European „Pro-Europa” din Comrat și Zona de Securitate, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (FCDO). Opiniile, constatările și concluziile prezentate în acest studiu aparțin autorului și nu reflectă neapărat cele ale IWPR sau ale Guvernului Regatului Unit.

Policy_Briefs_Gaideec_NordNews_RO

Donwload: http://www.ape.md/wp-content/uploads/2024/02/Policy_Briefs_Gaideec_NordNews_RO.pdf