Provocările la adresa securității naționale a Republicii Moldova pe fundalul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei continuă să rămână relevante și capătă un nou avânt înaintea noii runde de cicluri electorale prin care va trece statul nostru în perioada 2024-2025. Federația Rusă nu numai că continuă să-și păstreze influența externă asupra proceselor politice interne din țară, dar și extinde în mod semnificativ arsenalul tacticilor și tehnologiilor sale hibride, folosind cu pricepere publicul țintă pro-rus pentru a-și promova acțiunile de destabilizare și a submina procesele democratice. Succesele aspirațiilor europene ale Republicii Moldova nu doar că au înăsprit retorica rusă împotriva Moldovei, ci au devenit și un stimulent pentru crearea unor acțiuni provocatoare suplimentare, ceea ce este deja evident în nordul țării, în Găgăuzia și regiunea transnistreană, care sunt din ce în ce mai cufundate într-un val de sentimente de protest și mitinguri. Efectele sentimentelor de protest sunt întotdeauna de natură destabilizatoare, însă, în condițiile actuale, efectul lor ar trebui să fie mobilizarea sporită a forțelor electoratului pro-european.

Acțiuni provocatoare ale forțelor pro-ruse

Exemple de acțiuni provocatoare sunt manifestările antiguvernamentale și antieuropene care au avut loc în nordul Moldovei, creând o atmosferă nefavorabilă tot mai intensă, mai ales în „capitala de la nord”. Tulburările nu au cruţat nici sudul Moldovei. Marșul în cinstea aniversării „referendumurilor” și mitingurilor de protest declarate ilegale în Găgăuzia nu poate decât să provoace îngrijorare, nu numai din punctul de vedere al destabilizarii situației, întrucât divizarea pozițiilor autorităților centrale și locale este evidentă, dar și din punct de vedere al riscurilor pentru integritatea teritorială a statului. Un alt exemplu sunt mitingurile de la Tiraspol, care au reunit reprezentanți ai sindicatelor, organizațiilor obștești, ai colectivelor de muncă, alături de conducerea nerecunoscutei PMR și au avut loc sub lozinci foarte neplăcute adresate autorităților din Moldova. „Jefuirea oamenilor nu este calea către Europa”, „Moldova, încetează să jefuiești oamenii din Transnistria”, au spus participanții care se opun deciziei Chișinăului de a obliga companiile transnistrene să plătească taxe vamale la importul și exportul de mărfuri. Protestele au devenit tot mai frecvente și în capitala Moldovei.

Atmosfera se incinge în ajunul unui eveniment politic anunțat de nerecunoscuta regiune transnistreană – convocarea unui „congres al deputaților de toate nivelurile” și un viitor apel către Rusia pentru ajutor în legătură cu problemele economice din regiune și presupusa înăsprire a blocadei Transnistriei de către autoritățile moldovenești. Scopul cheie al congresului este de a exprima confirmarea dorinței Tiraspolului de a adera la Federația Rusă.

În esență, nu este vorba despre o sufocare economică a Transnistriei, ci măsurile luate sunt pur și simplu o întărire a controlului asupra activității economice din această regiune. În același timp, partea transnistreană face apel la evaluările efectelor presiunii economice și a măsurilor coercitive din partea Chișinăului. În contextul viitoarelor alegeri prezidențiale din Rusia, ale căror rezultate sunt deja evidente pentru mulți, acest lucru aduce dividende suplimentare președintelui actual al Federației Ruse.

Pentru Moldova, astfel de provocări amplifică situația și servesc ca un factor suplimentar de divizare a populației înaintea viitoarelor alegeri prezidențiale și a referendumului. Activizarea sentimentelor de protest reprezintă un semnal îngrijorător, indicând faptul că Federația Rusă a început pregătirea pentru a influența alegerile din Moldova și rezultatele acestora. Utilizarea coordonată a tacticilor hibride și manipulării de către Kremlin este intensificată de forțele politice pro-ruse, care și-au discreditat partidele și reprezentanții.

O nouă rundă de cicluri electorale

Alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea Moldovei la UE vor avea loc în contextul progresului Moldovei pe drumul către UE, când guvernul a reușit să avanseze către o nouă etapă în procesul de integrare europeană – începerea procesului de negocieri pentru aderarea la UE, ceea ce este fără îndoială un avans semnificativ în agenda europeană a Moldovei. Pe de altă parte, consecințele distructive ale războiului din statul vecin, problemele economice și sociale au dus la scăderea ratingului autorităților pro-europene, fapt amplificat de tabăra politică pro-rusă, care inflamează și accentuează tensiunile în societate. Dezamăgirea opiniei publice față de rezultatele politicii curente a autorităților creează riscuri de participare electorală scăzută la alegeri.

Referendumul constituțional este o acțiune democratică menită să consfințească în mod definitiv și irevocabil direcția de dezvoltare externă a Republicii Moldova. Decizia exprimată de popor în cadrul referendumului devine lege, deoarece are cea mai înaltă putere juridică. Din acest motiv, activitatea cetățenilor și prezența lor la vot sunt decisive. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, organizează serii de consultări publice cu privire la referendumul privind integrarea europeană cu diverse categorii de cetățeni – reprezentanți ai partidelor politice, societății civile, mediului de afaceri, educației, jurnaliști, personalități culturale, tineret și sportivi. În cadrul acestor consultări se discută importanța referendumului, semnificația sa în această etapă a dezvoltării istorice a Moldovei și necesitatea consolidării sprijinului popular pentru calea europeană a țării noastre. Acest lucru reprezintă o amplă campanie de informare pentru cetățenii Moldovei, menită să unească eforturile societății civile și să consolideze poporul în comuniunea aspirațiilor europene.

O provocare serioasă pentru Moldova va fi reprezentată de alegerile parlamentare care urmează în 2025. Nu trebuie uitat că printre riscurile persistente pentru securitatea națională a Moldovei rămân neschimbate provocările asociate finanțării politice ilegale, încălcării dispozițiilor legale în timpul campaniei electorale, corupției electorale și dezinformării crescânde. Toate acestea vor fi utilizate activ în cadrul alegerilor parlamentare din 2025, ale căror bătălii electorale promit să fie extrem de intense.

În lumina recentelor evenimente, este crucială concentrarea eforturilor autorităților pentru a preveni escaladarea proceselor distructive și pentru a fi pregătite să utilizeze măsuri preventive corespunzătoare pentru a contracara răspândirea și intensificarea sentimentelor de protest. În condițiile actuale, mobilizarea forțelor pro-europene și a electoratului cu orientare pro-europeană este mai necesară ca niciodată. Viitorul european al statului depinde în mare măsură de fiecare cetățean în parte și de poziția sa civică activă, la fel ca și bunăstarea întregii populații pe termen lung.

Acest articol este elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea angajamentului societății civile în protecția securității naționale sub noile amenințări hibride” implementat de către APE în parteneriat cu Nord News, Centrul European „Pro-Europa” din Comrat și Zona de Securitate, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (FCDO). Opiniile, constatările și concluziile prezentate în acest articol aparțin autorului și nu reflectă neapărat cele ale IWPR sau ale Guvernului Regatului Unit.

Articolul poate fi accesat și pe pagina Nord News: https://nordnews.md/natalia-stercul-mobilizarea-electoratului-pro-european-ca-efect-advers-al-sentimentelor-de-protest-din-moldova-pe-fundalul-viitoarelor-alegeri/