Parcursul european continuă și la sudul țării. De această dată, locuitorii orașului Taraclia au avut ocazia să participe la un workshop organizat de către Asociația pentru Politica Externă (APE) cu sprijinul USAID. În cadrul evenimentului de informare s-au discutat probleme și oportunități pentru cetățeni privind integrarea Republicii Moldova în spațiul Comunitar UE.

„În moment ce Moldova o să adere la structurile europene și o să devină parte a acestui bloc economic și politic, toată populația o să înceapă să beneficieze indiferent dacă ei au fost pentru sau au fost contra UE. Noi la moment încercăm să discutăm cu toată lumea din toate regiunile să vedem care sunt percepțiile și acum suntem la Taraclia, o regiune preponderent cu viziuni mai puțin europene, dar vrem să vedem în detalii cum se schimbă prioritățilr de la o etapă la alta”, a declarat Mark Mazureanu – expert ASIST Analitycs.

Printre principalele beneficii în urma aderării se enumeră atât consolidarea instituțiilor publice cât și creșterea securității energetice, a precizat expertul din cadrul NATO, Ion Tăbârță.

„Integrarea Europeană va aduce o serie de schimbări în societatea moldovenească, inclusiv va întări instituțiile statului. Una dintre cele mai mari probleme ale noastre, că instituțiile statului sunt puțin funcționale, de aici ele nu protejează cetățeanul. În plus UE va contribui la diminuarea unor aspecte legate de așa numitul război hibrid pe care Federația Rusă îl duce contra Moldovei, ori războiul hibrid presupune insecuritate energetică, presupune război informațional, toate acestea odată cu apropierea noastră de UE neapărat se vor diminua”, a adăugat Ion Tăbârță – expert Centru de Informare și Documentare NATO.

În agenda discuțiilor a fost pusă și necesitatea organizării referendumului ce va contura voința politică a populației Republicii Moldova. „Rolul referendumului în integrarea europeană a Republicii Moldova este într-adevăr unul crucial și semnificativ. Este vorba despre voința și declarația necondiționată a poporului, despre modul în care este perceput de către popor procesul de aderare a Republicii Moldova la familia europeană. Așadar, în lumina evenimentului de astăzi, scopul nostru este de a clarifica și furniza informații relevante privind importanța acestui pas pentru prosperitatea țării, cetățenilor, cât și a viitorul nostru stat”, Natalia Stercul – expert Asociația pentru Politica Externă.

În urma dezbaterilor publice cu reprezentanții societății din zona de sud a țării  s-au conturat diverse perspective și opinii cu privire la tranziția către o țară Europeană.

Realizarea acestui reportaj a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui reportaj ține de responsabilitatea autorilor opiniilor și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Acest video este disponibil și pe pagina Realitatea.md: https://realitatea.md/video-workshop-la-taraclia-cu-sprijinul-usaid-si-ape-privind-integrarea-republicii-moldova-in-spatiul-ue/