Declarațiile Președintelui Vladimir Voronin Făcute După Ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană din 21 octombrie 2008. Transcris APE.

78

Întrebare: Cum apreciați concluziile Uniunii Europene, privind procesul de integrare a țării noastre?

Vladimir Voronin: Eu cred că este un avans foarte mare pentru Moldova, dar este și o apreciere a celor trei ani de muncă intensă, pe care noi, de fapt,am început-o de la zero și, astăzi, iată, unde suntem! Această mențiune din partea Europei ne încurajează și mai mult și la mai mare… să facem mai departe.

Întrebare: Despre faptul că ni se dă de înțeles că nu am crescut încă până la un Acord de Asociere, Dvs.ce părere aveți?

Vladimir Voronin: Nu ni se dă de înțeles. Ni se înaintează cerințe ca noi să creștem pentru acest accord și dacă noi, în timpul următor o să demonstrăm că suntem capabili să onorăm aceste cerințe, o să avem și acest statut. Eu sunt ferm convins.

Întrebare: Dar ce cerinșe avem acum, în primul rând, în fața noastră?

Vladimir Voronin: Toate cerințele pe care le înaintează Uniunea Europeană. În primul rând, noi mai avem încă datorii la acel Plan de Acțiuni pe trei ani, pe care l-am avut de îndeplinit, au mai rămas restanțe. Ați auzit, astăzi,Legea despre Procuratură,și încă mai este ceva acolo… Doi, acum noi trebuie să trecem de la stagiul de aprobare, de adoptare a legilor, la executarea acestor legi europene.Aici este și mai complicat și mai greu pentru noi toți, dar suntem obligați să facem acest lucru.

Întrebare: Ce credeți despre faptul că nicio declarație de avere nu a ajuns să fie examinată în instanțe?

Vladimir Voronin: Cred că e un lucru foarte negativ în directia combaterii corupției. Dar aceasta este rezultatul la aceea că acest sistem (care este la noi compus, deși nouăne pare aranjat) de a depune declarații, nu este determinat. El nu are sfârșit. Până când nu vom depune și declarații despre cheltuielile pe care le-am avut pe parcursul anului și declarații despre cum se balansează aceste venituri cu cheltuielile noastre, până atunci nu vom avea rezultate concrete.

Întrebare: Владимир Николаевич, как Ð’Ñ‹ прогнозируете, за какой срок нам удастся заключить мандат на начало переговоров о соглашении?

Vladimir Voronin: Вы понимаете, здесь, как и все мы хотел бы сказать, что нам надо как бы побыстрее, но я хочу сказать другое. После того как мы три года поработали, увидели насколько этот процесс интеграции сложен и многогранен… я хочу сказать о том, что мы должны просить и добиваться того, что мы сможем сделать. Нам не надо брать какие-то чрезмерные, сверх повышенные обязательства.Нам надо брать только те задания, только те обязательства, которые мы сможем выполнить, чтобы не провалить эту стратегическую, сложнейшую для нашей страны операцию.

Întrebare: Но до 1 января 2012 …?

Vladimir Voronin: Нет, нет, нет. Ни до 1 января… Я не знаю, как сложатся дальше все эти отношения. Как мы будем продолжать.… Стремиться надо. Не надо упускать ни одного дня, потому что и так потеряно много лет.Много лет потеряно. А, когда мы придем? Это уже другой вопрос.

Întrebare: Cum credeți, va fi afectată Moldova de criza economică din Europa? Daca da,în ce masură?

Vladimir Voronin: Noi ne străduim din toate forțele și cu toate măsurile ca Moldova și cetățenii țării noastre să nu fie afectați. Până acum ne-a reușit acest lucru, din considerente pe care dumneavoastră și societatea le cunoașteți. Dar suntem foarte atenți… Astăzi, eu pot să spun că n-o să fie afectați cetățenii țării noastre, care sunt depunatorii de bani în bancile comerciale naționale și o să ne străduim să fie așa și pe parcurs.Avem consultări cu conducatorii băncilor comerciale, avem consultări cu agenți economici. Este clar ca în fiecare zi comisia respectivă, la nivel de Guvern, în frunte cu doamna Prim-ministru, analizează și prognozează ziua de mâine și faptul cum să procedăm mai departe.Până astăzi nu avem niciun fel de pericole…știți când undeva, într-o țară trec niște vânturi puternice, poate să ajungă puțin și în Moldova, nu se exclude. Dar nu cu așa moment negative, care sunt pentru aceste țări mari, uriașe, în care și sunt, de fapt, cei mai mari deținători de finanțe din lume.

Întrebare: Vă mai întâlniți cu Smirnov într-un timp previzibil?

Vladimir Voronin: Se planifică această întrevedere, pentru că ea este legată și de altceva. Fără ea nu putem face pasul următor. Pasul următor constă în aceea că noi după aceasta trebuie să ne întâlnim în trei: domnul Medvedev, eu și Smirnov. După ce ne întâlnim în trei, trebuie să facem pasul urmator dacă o să fie înțelegerile respective, ca să iesim la formatul 5+2. Pentru aceasta ne trebuie acest Smirnov, nu pentru altceva. Pentru că el trebuie să auda, să conștientizeze… dar și eu vreau să aud, ce-o să-i spună domnul Medvedev lui Smirnov față de mine. Sunt foarte curios să aflu.