Opinii Experții despre Vizita Ministrului Român de Externe Cristian Diaconescu la Chișinău. NewsIn. 23.01.2009.

113

Vizita ministrului Cristian Diaconescu la Chișinău nu va aduce rezultate imediate în plan bilateral, dar experți consultați de NewsIn au remarcat schimbări de ton în discursul oficialilor moldoveni, precum și un element nou – menționarea proiectului Nabucco, o posibilă pârghie în relația cu Rusia. Vizita la Chișinău a ministrului român de externe a arătat interesul Bucureștiului pentru îmbunătățirea relațiilor cu R.Moldova, însă despre o dezghețare a relațiilor se va putea vorbi abia după alegerile parlamentare moldovene din luna aprilie 2009, susțin observatori politici moldoveni.

Experții de la Chișinău consultați de NewsIn se arată rezervați în ceea ce privește o îmbunătățire spectaculoasă imediată a relațiilor dintre Chișinău și București după vizita ministrului de externe Cristian Diaconescu, fiind sceptici în ceea ce priveștemarcarea unor progrese în "dosarele sensibile" în cele două luni rămase până la alegerile parlamentare din aprilie 2009 din Republica Moldova. Totuși,observatorii politici atragatenția că autoritățile comuniste vor încerca să scoată avantaje politice și de imagine de pe urma restabiliriii dialogului politic cu Bucureștiul, în perspectiva alegerilor parlamentare din primăvară.

"Dosarele sensibile" în relațiile Chișinău-București sunt Tratatul de bază și cel de frontieră, Convenția de mic trafic în zonele frontaliere și deschiderea a două consulate române noi la Cahul și Bălți și subiecte asupra cărora România și Republica Moldova au viziuni contradictorii în mai multe privințe.

Victor Chirilă, director de programe la Asociația pentru Politică Externă de la Chișinău, crede că este prematur să se spere că vizita lui Cristian Diaconescu la Chișinău a fost una care să semnifice începutul unei etape calitativ mai bune în relațiile dintre Chișinău și București. "Au mai fost vizite similare în trecut, când s-a discutat de asemenea despre pragmatism, vizite care au dat speranțe și în final am avut aceleași relații tensionate între autoritățile moldovene și cele române. Scopul lui Diaconescu a fost de a stabili primul contact cu autoritățile moldovene și de a se documenta asupra poziției Chișinăului", a declarat Victor Chirilă.

Analistuleste sceptic în ceea ce privește posibilitatea avansării "dosarelor sensibile" din relațiile moldo-române în cele două luni care au mai rămas până la alegerile din aprilie 2009. "Pentru aceasta, ambele părți trebuie să fie gata de compromis și nu mi-e foarte clar că ar dori să facă acest lucru", spune Chirilă.

Întrebat dacă autoritățile moldovene nu vin cu un mesaj incoerent atunci când declară pe de o parte că mizează pe susținerea Bucureștiului pe calea integrării europene, iar de pe altă parte că nu au nevoie deun avocat în integrarea europeană, Victor Chirilă a spus că însuși faptul recunoașterii rolului pozitiv al României în apropierea Republicii Moldova de UE reprezintă o schimbare de accent din partea autorităților de la Chișinău.

"Nu trebuie să uităm totuși faptul că ne aflăm în prag de campanie electorală pentru parlamentare și unele schimbări de accent pe care personal le-am perceput în retorica Chișinăului mă fac să cred că autoritățile moldovene ar vrea să tragă dividende din îmbunătățirea relațiilor cu România prin încercarea de a apropia sau chiar de a ajuge la semnarea documentelor sensibile și a Tratatului de bază și a celui de frontieră", spune Victor Chirilă.

Expertul constată faptul că autoritățile moldovene par să fi acceptat unele condiții ale Bucureștiului în ceea ce privește cele două documente în discuție. Astfel, ministrul moldovean de externe Andrei Stratan nu a mai vorbit la conferința de presă de după întâlnirea lui Cristian Diaconescu despre un "Tratat de bună vecinătate și cooperare", asupra căruia insista în trecut, ci despre un "Tratat de parteneriat și cooperare". Este o schimbare de accent, putem spune că este o cedare făcută României, spune Victor Chirilă. De asemenea, Stratan nu mai vorbește despre un Acord privind frontiera de stat, ci despre un "Acord privind statutul și regimul trecerii frontierei dintre Republica Moldova și România". Expertul a mai remarcat faptul că ministrul moldovean de externe a declarat că mai existăfoarte puține divergențe asupra acestor documente, ceea ce în fond ar părea că inspiră un oarecare optimism.

"Sunt formule noi pe care până acum nu le-am întâlnit în limbajul autorităților de la Chișinău. Noi formule care mă fac să cred că Chișinău înțelege totuși că este nevoie de compromis. Și probabil că încercând să găsească aceste soluții de compromis, autoritățile moldovene își doresc semnarea acestor documente până la alegerile parlamentare din aprilie 2009", constată Victor Chirilă.

Pe de altă parte, expertuleste puțin înclinat să creadăcă această vizită va aduce un plus de capital de imagine Partidului Comuniștilor, așa cum s-a întâmplat în preajma alegerilor din 2005, când președintele român Traian Băsescu a venit la Chișinău, gest perceput drept un mesaj de susținere pentru majoritatea comunistă de la guvernare. Situația este diferită în prezent și asta, pentru că Diaconescu nu a venit cu un mesaj de susținere pentru Partidul Comuniștilor, ci a avut o misiune pur diplomatică și de a stabili relații de cooperare cu diplomația de la Chișinău și de a schița niște acțiuni de perspectivă și fie că este vorba despre integrare europeană, cooperare regională în Europa de Sud-Est sau cooperarea în domeniul transfrontalier. "Cred că de această dată autoritățile de la București vor fi mult mai atente în a se implica în jocul politic din Republica Moldova",este de părereVictor Chirilă.

"Este bine că există acest dialog diplomatic, pentru că am văzut în trecut că lipsa unui astfel de dialog exacerbează problemele existente și nicidecum nu vine să găsească soluțiile necesare pentru depășirea lor. Sper că documentarea pe care a făcut-o Cristian Diaconescu la Chișinău îi va ajuta pe diplomații români să formuleze mai bine strategia de viitor a României față de Republica Moldova", spune expertul. Potrivit lui Chirilă, această viitoare strategie a României se va baza pe proiectul european și pe modelul european de cooperare. "Proiectul european înseamnă că în continuare România va asista Republica Moldova pe calea integrării în UE. De asemenea, modelul european înseamnă un spirit european de cooperare, înseamnă compromis, înseamnă o predispoziție pentru găsirea unor soluții și nu pentru aprofundarea divergențelor care există", a conchis Victor Chirilă, director de programe la Asociația pentru Politică Externă.

Analistul independent Vlad Lupan este și el de părere că nu este momentul să se vorbească despre o încălzire a relațiilor cu două luni înainte de alegerile din Republica Moldova, însă vizita lui Diaconescu este un semnal pe care îl transmite Bucureștiul în ceea ce privește interesul pe care îl are față de Republica Moldova.

Totuși, crede expertul, declarațiile autorităților moldovene potrivit cărora Chișinăul dorește susținerea României atât în integrarea europeană, cât și în problema unei viitoare -foarte îndepărtate de altfel -diversificări a surselor energetice prin Nabucco au constituit un rezultat pozitiv al acestei vizite. Vlad Lupan constată șio anumită discrepanță de mesaj, atunci când, pe de altă parte, ministrul Stratan spune că Republica Moldova nu are nevoie de avocați în dialogul cu Bruxelles-ul. "Asemenea declarații contradictorii sunt caracteristice guvernului actual", spune expertul. El a amintit că în luna februarie la Chișinău urmează să vină ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov. "Nu exclud că autoritățile moldovene afișează o îmbunătățire la relațiilor cu România și dorința de a diversifica sursele de energie pentru a-și crea o pârghie de influență în dialogul cu Moscova", spune Lupan.

Potrivit expertului, autoritățile de la Chișinău fără îndoială își doresc o relaxare a relațiilor cu România, pentru că o astfel de relație, inclusiv înainte de vizita lui Lavrov, asigură un soi de pârghie de influență asupra Moscovei, o face ceva mai flexibilă. "Pe de altă parte, cudouă luni înainte de alegeri, lansarea unor promisiuni de semnare a Tratatul de bază, a Convenției de mic trafic la frontieră nu știu pe cât sunt de fezabile, dar în mod clar îmbunătățesc imaginea guvernării. S-ar putea ca autoritățile de la Chișinău, în funcție de relația cu Federația Rusă, să insiste pe lângă București să fie ajutate cu promovarea acestor documente, ca să-și creeze o pârghie asupra Kremlinului, să-l facă mai flexibil", este de părere Vlad Lupan.

"Pentru Guvernul de la Chișinău alegerile parlamentare sunt extrem de importante și faptul că ministrul de externe de la București a venit la Chișinău este o posibilitate de a utiliza această vizită inclusiv în agenda electorală. Totuși, cel mai mult guvernarea de la Chișinău este îngrijorată de relația sa cu Rusia și de o posibilă implicare a Rusiei în electorala din 2009. Eu cred că încă este devreme să vorbim despre o îmbunătățire a relațiilor dintre Republica Moldova și România",conchide Vlad Lupan.

Expertul a susținut teza lansată de cei doi miniștri de externe și moldovean și român și privind necesitatea construirii unei relații pe principii europene, care să devină o platformă pentru o cooperare calitativ mai bună. "Republica Moldova trebuie să aibă un parteneriat strategic european cu România. Totuși, lansarea unor asemenea declarații cu două luni înainte de alegeri sunt interesante, dar va trebui să așteptăm până după alegeri să vedem care va fi coaliția de guvernare la Chișinău și dacă aceste inițiative vor fi continuate de cei care vor veni la putere. Abia atunci se va vedea ce substanță va prinde acest parteneriat european cu România", explică expertul independent Vlad Lupan.