Corneliu Ciurea: în acest an, UE va promova o nouă abordare în relația cu R. Moldova. Radio Europa Liberă, 13.01.2015.

139

Într-un studiu despre relația Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, politologul Corneliu Ciurea anticipează că Chișinăul va trebui să depună mult mai multe eforturi în 2015 pentru a se bucura mai departe de sprijinul Bruxelles-ului. Studiul lansat sub auspiciile Asociației de Politică Externă a fost prezentat astăzi jurnaliștilor chiar de autorul lui.

Analistul politic Corneliu Ciurea anticipează că în acest an UE va promova o nouă abordare în relația cu Republica Moldova. Dacă în trecut accentul era pus pe aspecte tehnice ale procesului de asociere, de acum în acolo, crede analistul, chestiunile politice vor fi prioritare:

„Agenda tehnică, birocratică nu va mai fi atât de importantă. Vor fi mai importante problemele politice: crearea unei coaliții de guvernare viabile, menținerea acesteia, problema legată de lupta cu corupția, problemele care în ultima vreme au cauzat tot feluri de scandaluri, și problema Transnistriei și Găgăuziei. Și s-ar putea ca toleranță manifestată de UE față de partidele pro-europene, evidentă în ultimii ani și care a și atras criticile euroscepticilor, ar putea să se termine, iar UE să devină mult mai exigentă față de acești politicieni.”

Corneliu Ciurea privește cu scepticism intenția declarată a autorităților moldovene să depună până la finele lui 2015 cererea de aderare a Republicii Moldova la UE. Analistul Ciurea spune că procedura de depunere a cererii durează și trebuie și ea negociată, chiar dacă nu înseamnă automat obținerea statutului de țară candidat și nici lansarea unor negocieri privind aderarea Republicii Moldova la UE:

„Guvernul e conștient că depunerea unei asemenea cereri nu aduce la asemenea consecințe. Ceea ce se dorește prin depunerea cererii de aderare în 2015 este de a clarifica condițiile de eligibilitate a R. Moldova pentru ca ea să devină o țară candidată. Ideea este următoarea: noi depunem cererea de aderare. Evident că ei nu o acceptă imediat, dar nici nu o resping imediat. Ei spun, da, ați depus cererea, haideți să discutăm, să negociem, să vă spunem în ce condiții puteți să obțineți statutul de țară candidat.”

Directorul Asociației de Politică Externă, Victor Chirilă, e de părere că trecerea la următorul nivel de la țară asociată la cea candidată nu trebuie să fie un scop în sine al autorităților moldovene, care ar trebui, mai curând, să fie preocupate de reformele interne necesare pentru o apropiere firească a Moldovei de standardele europene:

„Din punctul meu de vedere, UE pur și simplu nu e gata să discute acum subiectul extinderii. Accentul trebuie să fie pus pe transformările de acasă și să începem cu formarea unui guvern, care într-adevăr să aibă un mandat clar de a face aceste schimbări și în special când este vorba de lupta cu corupția.”

De rând cu combaterea flagelului corupției, experții recomandă autorităților moldovene să întreprindă măsurile necesare, astfel încât Moldova să-și extindă lista de produse exportate pe piața comunitară, cum ar fi, bunăoară, produsele animaliere. O altă recomandare a experților este intensificarea dialogului cu administrația regiunii transnistrene, care până în 2016 ar trebui să decidă dacă acceptă zona de liber schimb cu UE.