Masă rotundă: Alegerile parlamentare 2019: testul pentru democrație și viitorul european

258

Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 constituie un adevărat “Rubicon” politic pentru Republica Moldova. Felul în care va decurge procesul de alegeri, pentru partenerii externi va fi un indicator al integrității noastre, iar partidele care vor accede în viitorul parlament vor fi acei actori, care vor defini vectorul politicii externe pentru viitorii ani.

Despre aceste dar și alte subiecte, în data de 23 ianuarie, experții din cadrul Foreign Policy Council „Ukrainian Prism” și Asociația pentru Politica Externă APE, au prezentat rezultatele studiului “Alegerile din 2019 în Moldova: ”Noi provocări și oportunități pentru cooperarea în cadrul relației trilaterale Ucraina-Moldova-Romania”. Evenimentul a întrunit experți și reprezentanții societății civile din Moldova, România, Ucraina, precum și diplomați ai Ambasadei Ucrainei la Chișinău.

Autorii acestui studiu au conturat posibile scenarii ale viitoarelor alegeri parlamentare din Republica Moldova, luând în considerare pozițiile principalilor actori cu referire la politica internă și externă, conjunctura cu statele din vecinătate, dar și implicarea anumitor factori externi. Experții au elaborat recomandări privind întărirea cooperării trilaterale Moldova- Ucraina-România, subliniind importanța acestei legături și a comunicării dintre acestea în vederea apropierii Republicii Moldovei și Ucrainiei de UE, mai ales că din 1 ianuarie 2019, România deține mandatul de președinție la Consiliul Uniunii Europene.

Hennadiy Maksak, Șeful bordului Foreign Policy Council “Ukrainian Prism”, și Sergiy Gerasymchuck, Director Foreign Policy “Ukrainian Prism”, au definit patru scenarii cu privire la viitoarea configurare a parlamentului moldovenesc. Printre acestea se regăsesc variante precum: o alianță PSRM-PDM, o victorie și o majoritate parlamentară PSRM, scenariul “toți împotriva PDM” și ultima, incapabilitatea creării unei coaliții.

Natalia Stercul, Directoare de Programe APE, a afirmat faptul că: “Ținâd cont de intrarea în această cursă, atât a forțelor pro-europene cât și pro-ruse, consider că, în cazul victoriei unora sau altora, ne așteaptă diferite provocări. Nu cred că aceste alegeri vor fi cruciale, dar eu consider că ele vor determina în mare parte planul de acțiuni de viitor și contextul geopolitic se va păstra și la scrutinele viitoare. De aceea este foarte importantă agenda, și cum anume actorii politici vor juca această carte.”

În partea a doua a evenimentului, participanții au beneficiat de o sesiune de întrebări și răspunsuri, care a venit să dezvolte subiectul și să dezbată noi detalii cu privire la alegerile din 24 februarie și posibilele scenarii ale perioadei post-electorale din Republica Moldova.

Comentariile acestora au fost fixate în jurul dezvoltării scenariilor enunțate de către experți dar și de conturarea unor situații imprevizibile cu așa-numitele “lebede negre” care pot apărea în perioada post-electorală.

Evenimentul a fost organizat de Foreign Policy Council „Ukrainian Prism”Asociația pentru Politica Externă APE și Громадська синергія / Civic Synergy.