Webinar: Procesele aferente gestionării crizei refugiaților ucraineni din nordul Republicii Moldova

75

În data de 18 ianuarie a avut loc webinarul nr. 3 din cadrul proiectului „Contribuția societății civile la combaterea noilor amenințări hibride ca răspuns la afluxul de refugiați: abordarea rezilienței active a Republicii Moldova”, care a avut în prim plan procesele aferente gestionării crizei refugiaților ucraineni din nordul Republicii Moldova.

Republica Moldova de la începutul războiului ruso-ucrainean s-a confruntat cu cea mai mare criză de refugiați din istoria sa modernă. Unele victime ale ororii declanșate de Vladimir Putin în țara vecină și-au găsit adăpost și alinare în orașele și satele noastre. Orașul Bălți în această perioadă a reușit să adăpostească peste 2000 de refugiați ucraineni, care au fost ajutați, din primele zile până în prezent, atât de reprezentanții organizațiilor nonguvernamentale, autorităților publice locale, simpli cetățeni cât și de partenerii externi.

În cadrul webinarului, subiectul a fost prezentat de către jurnaliștii portalului media Nord News din Bălți, Dumitru Pelin și Gheorghe Dolință. În cadrul discuțiilor pe marginea temei, au fost menționate mai multe probleme, printre care ar fi de menționat birocratizarea proceselor prin care are de trecut un refugiat la noi în țară, incluziunea socială și economică a refugiaților, influența propagandei politice pro-ruse ș.a. Participanții evenimentului au căzut de acord că una dintre chestiunile centrale în vederea gestionării unui alt eventual val de refugiați ar fi fortificarea comunicării între instituțiile de stat, societatea civilă și oamenii ordinari, astfel încât acțiunile să aibă un grad sport de coordonare și să fie mai eficiente.

Acest webinar a fost realizat în cadrul proiectului „Contribuția societății civile la combaterea noilor amenințări hibride ca răspuns la afluxul de refugiați: abordarea rezilienței active a Republicii Moldova” implementat de către APE în parteneriat cu Nord News, Centrul European „Pro-Europa” din Comrat și Zona de Securitate, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.