Acum un an, întreaga lume a cunoscut o nouă întorsătură, un nou curs al lucrurilor care a fost generat de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei. Pe parcursul celor 12 luni, începând cu data de 24 februarie 2022, toți actanții sistemului local/regional/național și internațional au fost nevoiți să se plieze la crizele pe care le-a generat războiul din Ucraina: cirza energetică, de securitate, cea economică sau socială, și să se găsească soluții prompte la necesitățile realității dictate de război.

Un accent deosebit, chiar din primele zile ale agresiunii Rusiei asupra Ucrainei s-a pus și pe criza refugiaților ucrainei – un subiect care rămâne destul de actual și azi. Astfel, problema refugiaților ucraineni rămâne una extrem de importantă și la zi chiar și după un an de zile de lupte care se dau în Ucraina, odată cu invazia Federației Ruse în țara vecină. Punctele de pe „harta” amplasării refugiaților pe teritoriul Republicii Moldova sunt diverse. În analiza noastră ne vom axa la câteva dintre acestea, care se află în perimetrul Zonei de Securitate și în regiunea transnistreană.

Acest studiu politico-analitic a fost elaborat în cadrul proiectului „Contribuția societății civile la combaterea noilor amenințări hibride ca răspuns la afluxul de refugiați: abordarea rezilienței active a Republicii Moldova”, implementat de Asociația pentru Politică Externă (APE) în parteneriat cu Nord News, Centrul European „Pro-Europa” din Comrat și Zona de Securitate, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR), cu sprijinul Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Opiniile, argumentele și concluziile menționate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al IWPR și al guvernului britanic.

Policy brief Zona de Securitate

Download: http://www.ape.md/wp-content/uploads/2023/02/Policy-brief-Zona-de-Securitate.pdf