Prognoze despre evoluția relatiilor moldo-române după scrutinul din 29 iulie. Liliana Barbăroșie. 17.07.2009.

94

Vlad Lupan
Analistul de la Chișinău Vlad Lupan este de părere că în relațiile moldo-române nu se vor schimba prea multe în bine după alegeri dacă partidul comuniștilor va reuși să-și mențină dominația în parlamentul de la Chișinău. Totuși, comuniștii vor trebui să renunțe la vizele pentru cetățenii români, este de părere analistul. Ei ar fi nevoiți, în timp, să renunțe la vize, însă doar dacă vor dori foarte serios o relație bună cu Uniunea Europeană. Lucru pe care eu îl pun foarte serios la îndoială, pentru că până acum politica lor a fost oscilantă și nu a demonstrat o claritate decât în situația în care aveau un câștig clar din partea Rusiei sau UE.”

Cât privește cele două tratate pretinse de mai multă vreme Bucureștiului de autoritățile de la Chișinău, Vlad Lupan crede că acestea ar putea fi semnate relativ rapid, doar în situația în care partidele de opoziție ar reuși să alcătuiască majoritatea parlamentară: Dacă guvernarea va fi formată și din partide de stânga și de dreapta, nu cred că R. Moldova va renunța la pretențiile sale, din cauza componentelor de la guvernare. În situația în care se va reuși o majoritate de dreapta, tratatele ar putea fi semnate destul de repede, pentru că ele sunt practiv definitivate, fără însă pretențiile legate de denumirea tratatelor și subiectele teritoriale evident.”

Anneli Ute Gabanyi
Există speranțe ca relațiile moldo-române să fie tratate de pe poziții principial noi după instaurarea unui nou guvern la Chișinău? Anneli Ute Gabanyi, cercetător la Institutul german pentru relații internaționale și securitate, este în acest sens optimistă: Un lucru este cert – situația de acum nu mai poate continua pentru că nu este nici în interesul Republicii Moldova, nici al României, nici al UE. Din ceea ce spun partidele care participă la alegeri am impresia că există speranța că relațiile vor fi tratate de pe niște criterii mai raționale. În asemenea situație și UE ar fi dispusă, după mine, să facă concesii, până chiar a aboli regimul de vize pentru R. Moldova.”

Natalia Belitser de la Institutul pentru Democrație în numele lui Pilip Orlik de la Kiev crede însă puțin probabil ca opoziția să obțină o majoritate, motiv pentru care totul va depinde de noul curs de politică externă ales de actuala putere de la Chișinău: Judecând după ultimele evoluții când, în pofida retoricii proeuropene, puterea din Republica Moldova a neglijat total recomandările venite dinspe instituțiile europene, putem trage concluzia că atitudinea neprietenoasă față de București se va menține. În plan regional aceasta înseamnă apropiere de Rusia și depărtare de valorile și normele europene.”

Belitser susține că dacă opțiunea pro-europeană ar fi contat cu adevărat pentru Chișinău, n-ar fi existat regim de vize pentru cetățenii români. Ca o dovadă de consecvență, vizele vor fi menținute și după alegeri”, este de părere analista.

Ce-ar putea totuși apropia cele două țări? Natalia Belitser vede două lucruri de făcut în acest sens – promisiuni pentru R. Moldova din partea UE care să le eclipseze pe cele venite dinspre Federația Rusă și o popularizare mai fermă din partea opoziției a mesajului european printre populație. Dacă prima soluție este considerată pragmatică, dar cinică de către experta de la Kiev, atunci cea de-a doua și prea tardivă ca să mai conteze pentru alegerile din 29 iulie.