Inteviu cu Gyorgy Varga: În Relațiile cu UE și Țările Europene Mingea e pe Terenul R. Molodva. Infotag. 14.09.2009.

111

„I”: Dle Varga, cum apreciați relațiile de cooperare dintre Moldova și Ungaria la momentul de față?

G.V.: La moment relațiile Moldovei nu doar cu Ungaria, ci și cu celelalte state sînt în stagnare, din cauza situației politice interne. Cu toții așteptăm un Guvern sigur la Chișinău, pentru a demara activități comune. De altfel, cred că în relațiile cu Uniunea Europeană și Ungaria, mingea se află pe terenul Moldovei. Totul depinde anume de situația de aici. Totuși, necătînd la situația mai specială din Moldova, Ungaria a acordat susținere Moldovei și în 2009. De exemplu, am acordat ajutor tehnic în valoare de 100 mii euro unui centru de diagnostic din Vulcănești, dar contribuim și la deschiderea unui laborator fitosanitar, astfel încît producția agrară din Moldova să poată ajunge pe piețele europene. De asemenea, invităm diferiți experți moldoveni pentru instruire la Budapesta.

„I”: Ați avut în Ungaria situații politice similare celei din Moldova din acest an?

G.V.: Eu nu pot comenta în nici un fel situația din Moldova, dar în Ungaria, ca, de altfel, și Germania, Constituția permite alegerea președintelui cu voturile a 50 plus 1 din deputați. Noi credem că minoritatea nu ar trebui să blocheze activitatea majorității.

„I”: Cum funcționează Centrul comun de vize, care a fost deschis pe lîngă Ambasada Ungariei la Chișinău?

G.V.: La momentul de față centrul eliberează vize pentru 10 state, inclusiv pentru Luxemburg, care a aderat în iunie 2009. Cel mai probabil că vizele pentru Finlanda și Norvegia vor începe să fie eliberate deja din noiembrie, pentru Belgia și deja de la începutul lunii octombrie. În acest zile vom semna schimbul de note cu Croația. Această țară nu este parte a spațiului Schengen, de aceea dosarele depuse la Centrul comun de vize vor fi expediate în această țară spre examinare. În același timp, cetățenii moldoveni nu vor mai fi nevoiți să facă drumuri în țările vecine pentru a aplica pentru viza croată. Momentan se examinează posibilitățile de a acorda vize pentru Elveția. Noi sîntem gata în orice moment, dar Elveția, care de jumătate de an a devenit parte a spațiului Schengen, și sistemul său de acordare a vizelor trebuie racordat la sistemul european. De asemenea, există intenții din partea Slovaciei și Olandei privind aderarea la Centru. Infrastructura și personalul ne permite acceptarea tuturor acestor state.

„I”: Se vehiculează că și Grecia ar putea adera la Centrul comun de vize…

G.V.: Da, momentan purtăm negocieri în acest sens. Grecia dorește foarte mult să adere la Centru, dar noi ne mai gîndim. Anual circa 5-6 mii de moldoveni merg la Odesa pentru a deschide viză pentru această țară. Presupunem că, dacă vizele pentru Grecia vor fi acordate la Chișinău, cifra acestora va crește și mai mult, mai ales în sezonul estival, iar noi trebuie să fim pregătiți pentru acest lucru.

„I”: Apropo, recent am aflat că ați efectuat mai multe lucrări de modernizare a Centrului….

D.V.: Este adevărat. În urma reparației, am deschis cinci ghișee pentru primirea documentelor, anterior fiind doar trei. De asemenea, mai există trei ghișee care, în funcție de necesitate, pot fi deschise. Programarea pentru viză se face la telefon, de aceea în fața sediului centrului niciodată nu există oameni în așteptare.

„I”: Cîte vize ați acordat în opt luni alea anului 2009? Ce țări sînt cele mai solicitate?

D.V.: De la începutul acestui an și pînă la finele lunii august Centrul comun de vize a acordat 5 mii de vize, cu 10% mai puțin decît în 2008. Cele mai multe vize, 37%, au fost pentru Ungaria, 25% – Austria, 11% – Letonia, 9% – Slovenia, 8,5% – Suedia, 5,6% – Estonia, 4% – Danemarca. Dintre aceasta 37% au fost de lungă durată. Rata de refuzuri a fost de 13%.

„I”: De ce a scăzut numărul de vize acordate? Sînt mai puțini doritori sau mai multe refuzuri?

D.V.: Totul se explică prin deschiderea Consulatului Italiei la Chișinău. Astfel, o parte din cetățenii moldoveni, care încercau să obțină viză Schengen la Centru, pentru ca ulterior să meargă în Italia, acum se adresează direct la consulatul Italiei.

„I”: Există tentative de fraudare a documentelor, a vizelor?

D.V.: Sigur că se întîmplă ca unele acte din dosarul pentru viză să nu fie în regulă. De fiecare dată noi cerem anexarea documentelor corecte la dosar. Totuși, cifra de documente false este din ce în ce mai mică. În cazul în care o persoană primește refuz de acordare a vizei din partea Centrului comun de vize, ea poate să se adreseze direct țării care-i solicită viză.

„I”: Tarifele de acordarea a vizelor pentru țările care vor continua să adere la Centru va fi similar cu acele tarife ce sînt în vigoare la moment?

D.V.: Da, pentru toate statele este același tarif și același set de documente, inclusiv și pentru Croația. De altfel, în 2009, în baza Acordului de facilitare a vizelor între Moldova și UE, 55% din vizele acordate de Centru au fost acordate gratis.