Interviu cu Vlad Filat: O probă că partenerii europeni ne sînt alături. Radio Europa Liberă. 25.03.2010.

192

„Dincolo de deschiderea pe care o avem din partea partenerilor europeni, depinde de noi cum vom implementa toate acele acțiuni, care sunt necesare nu Uniunii Europene, dar Republicii Moldova.”

In dialog de la Bruxelles, cu premierul Vlad Filat, un interviu realizat de Valentina Ursu:

Europa Liberă: Astăzi, din câte am înțeles, urma să discutați și despre acordul de asociere?

Vladimir Filat: „Am discutat acest subiect la toate întâlnirile, deoarece este un obiectiv al nostru, care urmează să-l atingem.”

Europa Liberă: Un obiectiv de perspectivă cu șanse?

Vladimir Filat: „Desigur, cu șanse. Dar trebuie să spunem, că dincolo de deschiderea pe care o avem din partea partenerilor europeni, depinde de noi cum vom implementa toate acele acțiuni, care sunt necesare nu Uniunii Europene, dar și Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Uniunea Europeană întinde mîna Republicii Moldova pentru a promova reformele și acordă această asistență impunătoare, suma de peste două miliarde de dolari, drept suport financiar din partea donatorilor externi.

Vladimir Filat: „Da, eu cred că două miliarde 600 milioane de dolari este o probă incontestabilă vis-a-vis de atitudinea partenerilor noștri și vis-a-vis de faptul că ne sunt alături.”

Europa Liberă: Domnule premier, spunea cineva din oponenții Dvs, că nu ați anunțat, cât ar fi sub formă de grant și cât sub formă de împrumut.

Vladimir Filat: „Încearcă să pună căruța înaintea cailor. Noi vom veni la Chișinău, în urma finalizării acestor discuții. Am avut întâlniri cu doi comisari europeni și voi mai avea întâlniri cu alți patru comisari europeni. Mîine voi avea întâlnire cu președintele Parlamentului European, un șir de alți importanți funcționari europeni, iar în ziua de luni vom veni cu o prezentare în detalii și vom fi prezenți la această prezentare, atât reprezentanți ai Guvernului, cât și ai organizatorilor acestui important eveniment, care l-am avut aici la Bruxelles. Mă refer la Banca Europeană și la Comisia Europeană. Deci, vom prezenta în detalii proiectele, care vor fi finanțate, sumele de bani care sunt adresate acestor proiecte și ce reprezintă acești bani: credite, granturi ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Banii aceștea vor veni începând de când?

Vladimir Filat: „Parte din bani deja vin în Republica Moldova. Până la sfârșitul anului 2013. Deci, este vorba de trei ani și jumătate, având în vedere că 2010 va fi vizat doar în a doua jumătate a anului.”

Europa Liberă: Domnule Filat, această sumă este cumva condiționată politic?

Vladimir Filat: „Este prea mult spus condiționată politic. Însă este condiționată direct de mersul reformelor și de ceea ce facem noi în Republica Moldova. Și, în primul rând, de respectarea statului de drept în țara noastră.”

Europa Liberă: În cadrul întrevederii, pe care ați avut-o cu domnul Barroso, s-a spus foarte clar, că Republica Moldova trebuie să respecte, totuși, recomandările Comisiei de la Veneția.

Vladimir Filat: „A fost un mesaj transmis foarte tranșant. Însă acest mesaj a fost ulterior continuat de către toți cei cu care m-am întâlnit. Comisia de la Veneția a făcut o expertiză vis-a-vis de reforma constituțională și de posibilitățile, pe care le avem de a modifica Constituția, prin prisma normelor Constituției existente. Această expertiză este una relevantă și determinantă pentru formarea poziției instituțiilor europene. În acest sens, din punctul meu de vedere, este contraproductiv să insistăm în a modifica, în primul rând, acele recomandări și opinia întregii construcții europene.

Este mult mai productiv și mai înțelept să vedem cum administrăm această situație, având în vedere că avem un sprijin fără precedent și avem acest parteneriat angajat din partea partenerilor noștri de dezvoltare în a depăși această situație. Care presupune și alegeri anticipate. Vreau să vă spun, că și dânșii doresc ca statul nostru să fie unul guvernat democratic și vor depune eforturile, nu doar la nivel de declarație, ci și la nivel de ajutor, inclusiv financiar. Lucru care a fost demonstart cu lux de probitate ieri.”

Europa Liberă: Domnule prim-ministru, dar Dumneavoastră cei patru, care ați creat coaliția liberal-democrată, deocamdată nu ați găsit un compromis. Aveți păreri diferite referitor la acest subiect.

Vladimir Filat: „Am afirmat, începând cu prima zi, că alegerile anticipate nu sunt dorite pentru Republica Moldova. Că vom identifica soluții de depășire a acestei situații și, dacă va fi posibil, inclusiv prin adoptarea noii Constituții, să evităm alegerile. Însă am făcut o mențiune, în același timp, că noi vom acționa în strictă conformitate cu recomandările și poziția partenerilor noștri externi.

Or, dorința asta a noastră de a evita alegerile, de a oferi posibilitatea ca țara să se dezvolte în această perioadă de până la expirarea mandatului, așa cum au oferit cetățenii – de patru ani, și posibilitatea, reieșind din realitate și din poziția consolidată a opiniei publice internaționale, noi suntem în situația în care să ne conformăm cu această situație. Și, cum am spus, să o administrăm eficient. Partidul Liberal Democrat din Moldova, eu personal, nu am deviat nici într-un moment de la aceste opțiuni și dacă nu este posibil de evitat alegerile, înseamnă că trebuie să le administrăm eficient. Și după alegeri să venim cu o societate mai consolidată, cu o puterea mai consolidată pentru a implementa reforme și mai rapid, și mai eficient.”

Europa Liberă: Știu că ați obosit să răspundeți la o întrebare, dar mai insist o dată: Alianța rămâne consolidată?

Vladimir Filat: „Eu consider, că nu există alternativă în acest sens. Chiar dacă avem pe alocuri puncte de vedere diferite, noi ne-am asumat o responsabilitate enormă de a guverna țara. Or, această guvernare presupune, în primul rând, responsabilitate și nicidecum explozii de emoții sau diviziuni. Eu sunt pe poziția, că vom găsi și formatul necesar, dar și acțiunile necesare pentru ca să menținem alianța consolidată. Nu pentru partidele constituante, dar pentru cetățenii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: La Bruxelles astăzi se va afla și spicherul, președintele interimar Mihai Ghimpu. O să vă întâlniți? O să aveți întrevederi împreună? Cum va fi?

Vladimir Filat: „Nu am avut discuții la acest subiect. Din câte am auzit, dânsul are agendă separată. Oricum, dacă va fi posibil, sigur, că ne vom vede. Eu consider, că este și necesar. Și, apropo, este important, că dânsul vine aici la Bruxelles, să audă și el personal, care este punctul de vedere al înalților oficiali, de fapt al Uniunii Europene. Poate mesajele televizate și cele scrise nu sunt suficiente.”

Europa Liberă: Ați putea să reveniți acasă cu o soluție.

Vladimir Filat: „Doamna Valentina, eu am deja soluția și în strictă conformitate cu recomandările partenerilor noștri europeni.”

Europa Liberă: Alegeri anticipate.

Vladimir Filat: „Vedeți cum e? Dvs puneți punctul final în față. Recomandările sunt foarte simple: de a modifica Constituția, de a scoate acest blocaj constituțional, pentru a nu permite perpetuarea crizei și ulterior de organizat aceste alegeri anticipate. Pe care, eu personal, le văd ca pe un autentic exercițiu democratic.”

Europa Liberă: Și când ar putea avea loc ele?

Vladimir Filat: „În termeni rezonabilil. Urmează să convenim. Urmează să parcurgem perioada de modificare a Constituției. Asta presupune timp. Urmează să vedem, dincolo de termenul rezonabil, și oportunitatea și să luăm o decizie consolidată. Fiindcă, până la data alegerilor, noi trebuie să guvernăm țara eficient. Pentru că, în caz contrar, rezultatele vor fi unele bazate pe acțiuni emotive, dar nu unele pragmatice.”

Europa Liberă: Și clasa politică va pierde credibilitatea atât în fața cetățeanului, cât și a partenerului din exterior.

Vladimir Filat: „Unii din clasa politică vor pierde credibilitatea. Dacă vor fi toți, cei care sunt la ora actuală relevanți în acest joc politic din Republica Moldova, atunci vor apărea alții. Fac față cei, care au performanță și au înțelegerea, nu numai a situației din ziua de astăzi, dar au și o viziune și pentru viitor. Și, apropo, acest ajutor, pe care l-a primit Republica Moldova la o asemenea valoare, este și datorită faptului, că am prezentat o viziune plasată în timp, în viitor. O viziune de dezvoltare a țării. Ori, niciodată nu investește nimeni și nu susține nimeni ceva, care nu are un parcurs foarte bine structurat în acțiuni și cu obiectiv foarte clar în implementare.”

Europa Liberă: E posibil, în paralel, să promovăm și reformele și să declanșăm alegerile anticipate?

Vladimir Filat: „Este necesar. Indiferent că vom avea sau nu alegeri. Haideți să lăsăm această posibilitate, ca să nu fiu prea categoric. Indiferent de perioada de timp, când vor avea loc alegerile. Este absolut vital pentru noi toți, întreaga societate, ca în urma acestor alegeri, noi să venim mai consolidați ca societate și să venim cu o putere reprezentativă, care să aibă și mandatul puternic necesar să se miște foarte rapid, având în vedere și deschiderea fără precedent din partea Uniunii Europene și a partenerilor noștri de dezvoltare, care sunt sinceri. Avem mult prea mulți prieteni, ca să ratăm această oportunitate și perspectivă.”