Interviu cu Andrei Popov: Transnistria – o prioritate de politică internă a Moldovei. Radio Europa Liberă. 13.05.2010.

129

Reluarea procesului de negocieri dintre Chisinau si Tiraspol întâmpină obstacole în continuare. Aceste bariere sunt cauzate de indiferența, nepasarea autorităților nelegitime de la Tiraspol, dar și de interesul minuscul proiectat asupra negocierilor de către Moscova. Fabricarea unor acuzatii la adresa unor persoane învinuite de „înaltă trădare” a regimului de la Tiraspol sau intimidările la adresa școlii cu predare în grafie latină, din orașul Tighina, zdruncină echilibrul firav instaurat după plecarea guvernării comuniste. Imaginile difuzate ieri de televiziunea publică transnistreană, sunt primele în care apare Ernest Vardanean după ce a fost arestat la Tiraspol pe 7 aprilie curent. În cadrul acestei înregistrări video, efectuate de ministerul securității de la Tiraspol, se prezintă că Vardanean ar recunoaște că a făcut spionaj în favoarea Chișinăului, fiind racolat de serviciile de securitate ale Moldovei. Unii sunt de parere ca această recunoaștere era ușor de obținut din el având-ul în detenție. Iar Tiraspolul are un motiv in plus de a bate apa în piuă, insistand asupra unei imagini de dusman moldovean. De ce tocmai acuma? Sa intelegem ca cineva vrea sa rupa ceva? La aceste si alte intrebari va razpunde invitatul emisiunii de azi viceministrul afacerilor externe, Andrei Popov.

Europa Liberă: Vom încerca să vedem implicația actorilor din exterior în acest proces de soluționare a problemei transnistrene. Dar v-aș propune, totuși, să începem această discuție pe marginea ultimelor evoluții în cazul jurnalistului Ernest Vardanean, arestat de autoritățile tiraspolene la 7 aprilie sub acuzația de înaltă trădare. Imaginile difuzate de televiziunea publică transnistreană sunt primele în care apare Ernest Vardanean, după ce a fost arestat la Tiraspol pe 7 aprilie. În cadrul acelei înregistrări video, efectuate de ministerul securității de la Tiraspol, se prezintă că Vardanean ar recunoaște că a făcut spionaj în favoarea Chișinăului, fiind racolat de serviciile de securitate ale Republicii Moldova. Unii sunt de părere, că această recunoaștere era ușor de obținut din el, avându-l în detenție, iar Tiraspolul acum, să înțelegem, că ar avea un motiv în plus să insiste asupra unei imagini de dușman moldovean. Cum ar putea sfârși acest caz?

Andrei Popov: „Desigur, istoria mai cunoaște și multe alte cazuri de autodenunțuri publice, care ulterior s-au dovedit a fi fabricate sau obținute sub presiune. Trebuie să așteptăm, să vedem când Ernest va fi în liberatate și să tragem concluziile atunci. Eu vă pot spune cu titlu personal, că îl cunosc de mulți ani de zile și am avut multe, multe întâlniri și cu el, și cu familia lui, și personal nu l-am recunoscut pe acel Ernest, pe care-l știam eu. Atât după modul cum vorbește, cât și ceea ce spune. Nu seamănă cu Ernest cunoscut. 36 de zile în detenție, departe de soție și doi copii, pot să facă multe lucruri.

Este evident, ceea ce ați spus, imaginile de dușman, pe care administrația de la Tiraspol, unii conducători ai acesteea, de fapt, încearcă să construiească. Să intimideze populația din Transnistria, să descurajeze Chișinăul de la promovarea acelei politici de consolidare. Iată, sunt câteva din obiectivele, pe care, prin acest caz, Tiraspolul încearcă să le atingă. Este foarte important să desjucăm acest joc.”

Europa Liberă: Cum?

Andrei Popov: „În primul rând, printr-o reacție sobră și responsabilă. Să ne abținem, să ne reținem în fapt, mai bine zis, de la o reacție impulsivă, emotivă, care de fapt ar turna apă la moara celor, care nu doresc reintegrarea Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar cum explicați, că până acum Moscova tot a luat o poziție mai mult de a se abține, de a se reține în acest caz?

Andrei Popov: „Mai mulți actori internaționali au folosit canale de diplomație privată cumva, încercând să fie absenți la luări de poziție tranșante, până se elucidează elementele cheie ale acestui caz. De acum încolo, cred, că vor veni și reacții mai articulate.

Europa Liberă: Domnule Popov, dar există o părere unică a mediatorilor în procesul de negociere a problemei transnistreană pe marginea acestui caz?

Andrei Popov: „Da, eu vreau să spun, că toți participanții relevanți s-au exprimat, cu diferite ocazii, asupra inadmisibilității utilizării presiunilor asupra deținuților. Și cred că, cel puțin în plan privat, marea majoritate din diplomații cu care am vorbit, au spus că e cel puțin suspect această modalitate de a instrumenta cazul, care evocă alte timpuri.”

Europa Liberă: Să înțeleg că ați analizat dacă jurnalistul Vardanean nu a fost impus să facă mărturii împotriva sa?

Andrei Popov: „Nu, sunt oameni și structuri, care sunt specializate pe asemenea analize. Eu v-am împărtășit o analiză personală. Eu îl știu pe acest om. Valentina, dacă eu vă știu pe Dumneavoastră și vă văd la televizor făcându-vă autodenunțuri și spuneți că ați lucrat, tot ce ați făcut, ați făcut nu din dăruire, ci din sentiment pecuniar, sau dorind să dăunați Republicii Moldova, eu înțeleg că ceva se întâmplă, ceva nu e bine. Iată, și acum, în cazul acesta al lui Ernest Vardanean. Eu spun că ceva nu este deloc bine, nu este de loc firesc. Iar, sigur, prezența ofițerului de securitate transnistreană lângă el, probabil, presiunea psihologică, cel puțin asupra căreia s-a aflat el, la distanță de familie, iată sunt doar câteva elemente.”

Demonstrație de protest în fața ambasadei Rusiei de la Erevan în sprijinul lui Ernest Vardanean

Europa Liberă: Dar acest caz încearcă să zădărnicească procesul de negoceri? Reluarea procesului de negocieri?

Andrei Popov: „Nu atât a negocierilor. Sunt convins că prin acest caz se urmăresc mai multe obiective. Unul: cred că se încearcă schimbarea tendințelor, care au apărut în Transnistria. Ultimele alegeri locale din martie au arătat, că vin alte forțe și că administrația nu este atât de puternică. Să nu uităm, în luna decembrie vin alegeri parlamentare, în Sovietul suprem și este un fel de încercare de a pregăti terenul. De a-i marginaliza pe cei, pe care nu-i pot controla, sau care au și o gândire critică. Mai ales pe fondalul unei crize economice, care afectează tot mai mult Transnistria. Oamenii nemulțumiți contează. Este unul din mai multe obiective, pe care Transnistria le-ar putea, nu Transnistria ca atare, ci administrația din Tiraspol, le-ar putea cu siguranță acum urmări.

Iar al doilea, și aici noi am face un mare cadou Tiraspolului și deserviciu Moldovei, și cadou celor care au instrumentat acest caz, este să zădărnicească politica de angajare, de apropiere, de consolidare a încrederii, pe care noul Guvern a pășit cu fermitate și, vreau să cred, cu consistență și nu se va lăsa abătut și dezbătut de pe acest drum. Indiferent de câte și care provocări vor fi instrumentate de la Tiraspol.”

Europa Liberă: Domnule Popov, vreau să insist asupra declarației făcute ieri de cancelarul german, Angela Merkel, după întrevederea cu premierul Vlad Filat. Ea spunea că în regiune există un conflict, cel din Transnistria, și își dorește foarte mult să fie rezolvat, deoarece aparține unei perioade trecute. Cancelara se angajează personal să vorbească cu demnitarii de la Kremlin, cu partea rusă, ca să se facă un progres. Ea este convinsă, că prin voința politică poate fi identificată o soluție pentru această problemă. Haideți să vedem, totuși, ce poate face concret astăzi Uniunea Europeană în raport cu Rusia, ca această problemă să înceapă a fi rezolvată.

Andrei Popov: „În primul rând, e foarte importantă o asemenea apreciere de la un nivel atât de înalt. Șeful cancelariei celei mai mari țări a Uniunii Europene vorbește despre necesitatea identificării unei soluții pentru conflictul transnistrean. Și despre disponibilitatea de a vorbi cu un alt actor cheie, de fapt cel mai important în acest proces, cu pârghii cele mai relevante, Federația Rusă. Dar trebuie să înțelegem, că această soluție nu este ascunsă. Nu este într-un sertar, care trebuie să-l cauți și să-l găsești. Ea nu este deja pregătită. Soluția noi, cu toții, trebuie să o construim.”

Europa Liberă: Dar cheia soluției e la Moscova?

Andrei Popov: „Valentina, cheia construcției este la Chișinău. Noi la Chișinău, în primul rând, trebuie să analizăm foarte minuțions și sistemic problema și să venim cu o strategie pe termen lung al rezolvării ei. Care să vizeze mai multe planuri.”

Europa Liberă: Ziceți să venim. De ce nu s-a venit până acum?

Andrei Popov: „Deja sunt mai multe elemente ale acestei strategii. Dar încă nu suntem în faza unei abordări sistemice și integrate a problemei.”

Europa Liberă: De ce?

Andrei Popov: „În primul, rând vreau să vă spun, că acest caz Ernest Vardanean este un caz care focalizează atenția asupra problemei, inclusiv în opinia publică. Și vreau să cred, că va permite cristalizarea unei abordări consensuale, atât la nivelul clasei politice, cât și la nivelul societății. Și vreau să spun, că sunt de fapt încurajat, cel puțin pe parcursul ultimelor zile, de faptul că în luările sale de poziție, toate partidele politice serioase din Parlament, atât cele care fac parte din Alianță, cât și Partidul Comuniștilor, se abțin de la încercările de a-și face personal interesele politice. Și a face campanie pe acest caz. Și destul de omogen vorbesc despre necesitatea apărării intereselor lui Ernest Vardanean, dar într-un context mai larg, de promovare a unei atmosfere, care ne va apropia de reglementarea acestui conflict.”

Europa Liberă: Alături de partenerii europeni, Chișinăul cheamă și partenerii americani să ridice gradul de prioritate a acestei probleme transnistrene, care constituie o sfidare pentru securitatea europeană și cea internațională, de ce nu?

Andrei Popov: „Da, desigur. Colegul Igor Osipov a revenit recent dintr-un turneu din Statele Unite. Deja a fost la Bruxelles și Moscova, urmează într-o săptămână să plece și la Kiev. Dar, în primul rând, noi trebuie să recunoaștem, trebuie noi, la Chișinău și în Republica Moldova, pe care o controlăm, să ridicăm gradul de prioritate. Gradul de interes și gradul de cunoaștere față de regiunea transnistreană.”

Europa Liberă: Dar am putea vorbi și despre posibilitatea creșterii atribuțiilor Statelor Unite și Uniunii Europene în formatul 5+2?

Andrei Popov: „Eu vreau să spun, că forma contează mai puțin. Noi trebuie să ne concentrăm pe rezultat. Și acum, statutul actual, și Statele Unite, și Uniunea Europeană ne comunică foarte des, că este anume așa. Că este important să ne concentrăm pe rezultate. Sigur că ar fi foarte bine ca SUA și Uniunea Europeană să fie actori deplini. Dar în situația actuală această decizie poate fi luată doar consensual, cu acordul Tiraspolului. Și noi am fi pe o pistă falsă, dacă ne-am concentra toată energia pe obținerea, pe schimbarea statutului. Care în esență nu dă mare lucru. În schimb am fi nevoiți să facem compromis pe alte zone. Dar este, repet, foarte important ca noi să ridicăm prioritatea acestei probleme pe agenda politicii interne a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar Transnistria reprezintă sau nu un măr al discordiei dintre Est și Vest?

Andrei Popov: „Transnistria la ora actuală este un conflict, care are mai multe componente. Eu cred, că sunt componente, care realmente depind de voința politică și de maturitatea Chișinăului. Și elemente, pe care noi mai puțin le putem controla sau care depind, rezolvarea cărora va veni mai târziu. Iată, este foarte important să identificăm aceste elemente, care depind de noi și să ne focalizăm energiile aici. Construind această soluție, reducând marja de manevră a forțelor în interior și în exterior, care nu vor reglementarea. Noi trebuie să construim reglementarea, reglementarea de facto. Iar pentru aceasta un prim pas: trebuie să privim Transnistria nu ca un teritoriu, ci ca o comunitate de oameni. Să nu uităm, că acolo trăiește o jumătate de milion de oameni și trebuie să încercăm să-i înțelegem mai mult și să le recâștigăm simpatia.”

Dmitri Medvedev la o întîlnire la Soci cu liderul transnistrean Igor Smirnov

Europa Liberă: Dar ce vă împiedică să faceți acest lucru?

Andrei Popov: „Acest lucru, e vorba de o politică consistentă, care nu se schimbă peste noapte. Și e vorba de sporirea interesului în cadrul societății din Republica Moldova față de această problemă. Să recunoaște, ea este deloc una prioritară pe agenda preocupărilor cetățenilor, dar și de fapt a politicienilor din Republica Moldova. Este o constatatre tristă, dar cred că reflectă adevărul.”

Europa Liberă: În concluzie: reglementarea problemei rămâne a fi prerogativa părților implicate nemijlocit în conflict și Chișinău și Tiraspol.

Andrei Popov: „Nu. În concluzie sunt mai multe direcții. Reglementarea definitivă se construiește. Are mai multe componente. Transformarea Republicii Moldova într-un stat democratic, atractiv este doar una, o componentă, dar esențială. Sporirea măsurilor de încredere. Cunoașterea regiunii transnistrene. Restabilirea legăturilor dintre cele două maluri. Câștigarea de partea ideii de reintegrare a grupurilor social-economice din regiune este foarte important. În același timp, factorul extern de asemenea este important și noi trebuie să lucrăm în paralel. Dar ne concentrăm pe ceea ce putem face. Dacă până la sfârșitul anului reușim să reluăm legătura telefonică, dacă reușim să eliminăm barierele din calea circulației oamenilor, dar și a mărfurilor, dacă reușim ca televiziunea moldovenescă să poată fi captată sau prinsă, sau cel puțin inclusă în sistemul de distribuție.”

Europa Liberă: Deci, măsuri de încredere ar fi multe. Mulțumim foarte mult, timpul expiră. Domnule Andrei Popov, vă mulțumim pentru prezență la această emisiune. Vă reamintim, că invitatul emisiunii de astăzi a fost viceministrul Afacerilor Externe, Andrei Popov.