MAE sprijină poziția Republicii Moldova privind reglementarea situației din Transnistria. Ministerul Afacerilor Externe a României.18.05.2010.

122

Ministerul Afacerilor Externe salută declarația Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate asupra poziției Republicii Moldova în problema identificării unei soluții viabile și durabile pentru reglementarea situației din Transnistria, cu respectarea principiilor suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Totodată, MAE a luat notă de Declarația comună ruso-ucraineană referitoare la dosarul transnistrean din 17 mai 2010.

MAE apreciază și sprijină disponibilitatea Republicii Moldova pentru inițierea negocierilor în formatul 5+2, ca unic for de soluționare a dosarului transnistrean, în scopul ajungerii la o reglementare cuprinzătoare și viabilă a acestuia.

MAE susține propunerea Republicii Moldova de a transforma forța de menținere a păcii din Transnistria într-o misiune civilă multinațională cu mandat internațional.

MAE își exprimă speranța că pozițiile părților implicate în acest format consacrat al negocierilor vor determina reluarea discuțiilor pentru găsirea soluției politice care să asigure securitatea și stabilitatea în vecinătatea directă a Uniunii Europene, cu îndeplinirea angajamentelor de la Istanbul din 1999.