Nicu Popescu: „Verdictul Curții de la Haga nu va avea niciun impact asupra Moldovei”. Radio Europa Liberă. 22.07.2010.

117

Nicu Popescu: „Eu nu văd un motiv pentru care această decizie ar avea vreun impact asupra Moldovei. Situația din Moldova este diferită. Și chiar dacă ne uităm la acele eforturi internaționale recente care s-au făcut de comunitatea internațională, inclusiv de Uniunea Europeană, Germania, vedem că partenerii noștri externi merg, de fapt, pe un scenariu, obiectivul căruia este să urgentăm reglementarea conflcitului transnistrean în baza integrității teritoriale a Republicii Moldova”.

Europa Liberă: Dar este probabil de așteptat ca liderii de la Tiraspol sau poate chiar și Moscova să speculeze în favoarea lor această decizie de la Haga.

Nicu PopescuNicu Popescu: „Nu cred. Din partea Transnistriei știm ce declarații se fac în ultimii 18 ani. Deci, eu nu văd cum decizia Curții de la Haga ar schimba sau ar modifica discursul pe care-l auzim din regiunea transnistreană. Cât privește politica și declarațiile Federației Ruse, Rusia constant a sprijinit integritatea teritorială a Republicii Moldova și sunt absolut sigur că acest lucru va continua și nu există absolut nici un motiv ca sprijinul Rusiei pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova să se schimbe”.

Europa Liberă: Dar tot Rusia a fost cea care a recunoscut independența Osetiei de Sud și a Abhaziei.

Nicu Popescu: „Da, dar știm bine că acest lucru a avut loc într-un context foarte diferit, într-un context în care a avut loc un război, ori știm foarte bine că este absolut de neimaginat ca în Republica Moldova situația să degenereze la un război și vedem că după recunoașterea independenței Abhaziei și Osetiei de Sud de către Rusia, acest tip de politică nu a devenit o abordare generală din Federația Rusă, ci o abordare care s-a referit în cazul exclusiv al Abhaziei și Osetiei de Sud și nu afectează Republica Moldova”.

Europa Liberă: Deci, decizia Tribunalului ONU de la Haga credeți că nu va schiba regulile jocului după care părțile au jucat până acum în problema Kosovo dar și în general în ceea ce privește alte conflicte teritoriale nesoluționate până acum?

Nicu Popescu: „Cred că din perspectiva Republicii Moldova nici nu se presupunea că poziția Tribunalului de la Haga ar fi schimbat într-un fel sau altul poziția Republicii Moldova care continuă să recunoască integritatea teritorială a Serbiei și continuă să nu recunoască independența Kosovo. Deci, această poziție nu s-ar fi schimbat, indiferent de decizia curții, pentru că poziția Republicii Moldova față de astfel de situații este o decizie suverană care se ia într-un context intern”.

Europa Liberă: Deci nu este o interpretare a dreptului internațional, care ar putea să aibă consecințe imprevizibie în viitor, cum spun unii.

Nicu Popescu: „Nu, ori și în cazul unor astfel de decizii ține de discreția fiecărui stat în parte, dacă recunoaște sau nu recunoaște un alt stat sau guvern”.