Stefan Fule: „Sînteți cel mai dinamic partener”. Radio Europa Liberă. 30.09.2010.

92

Astăzi la Chișinău s-a aflat în vizită Comisarul European pentru Extindere și Politica de vecinătate Stefan Fule, pentru a participa la a 3 reuniune informală a „prietenilor Moldovei”, grup de țări din UE care susțin apropierea RM de UE. Comisarul pentru integrare a avut întrevederi cu prim-ministrul Vlad Filat și cu președintele interimar Mihai Ghimpu și a făcut mai multe declarații.

Comisarul Fule a vorbit în termeni elogioși despre realizările obținute de autoritățile Moldovei pe calea integrării europene insistînd asupra faptului că „Alianța a reușit să facă un pas înainte oferindu-le cetățenilor o perspectivă clară vizînd apropierea și îmbunătățirea relațiilor cu UE. Anume datorită acestui bilet proeuropean care s-a resimțit puternic și constituie baza activităților în cadrul Alianței am reușit să obținem rezultate maxime în ce privește asocierea politică, integrarea economică și promovarea dialogului pentru regimul liber de vize”- a constatat comisarul.

„Sînteți cel mai dinamic partener”, a spus Fule după încheierea reuniunii grupului de țări care susțin apropierea Moldovei de UE. „Partener care a probat succesul în cadrul Parteneriatului Estic”, a adăugat comisarul.

Întrebat cînd anume ar putea obține Moldova aderarea la UE, Stefan Fule a reafirmat că orarul este dictat de viteza reformelor pe care Moldova s-a angajat să le ducă la capăt. „În pofida faptului că de fiecare dată cînd cineva dintre noi sosește la Chișinău se convinge de faptul că s-au întîmplat multe lucruri noi, totuși rămîn foarte multe de făcut”.

Comisarul a avut astăzi mai multe întrevederi. Pe lîngă cele anunțate cu prim-ministrul Vlad Filat și cu președintele interimar Mihai Ghimpu, Stefan Fule s-a întîlnit și cu Vladimir Voronin, în calitatea dînsului de lider al opoziției dar și de protagonist al unor contribuții la efortul de integrare europeană a Moldovei, a precizat comisarul. Funcționarul european și-a exprimat încrederea că și după alegerile din 28 noiembrie Moldova va fi la fel de fermă în opțiunea sa proeuropeană.

Tot azi Stefan Fule și prim-ministrul moldovean Vlad Filat au semnat un protocol adițional la Acordul de parteneriat și cooperare, document care deschide noi oportunități pentru Moldova și anume posibilitatea de a participa în 7 programe noi ale UE, în domenii diferite. Moldova este a doua țară cu care UE semnează un asemenea protocol.

În octombrie urmează să aibă loc o nouă rundă de negocieri pe liberalizarea regimului de vize. Chișinăul este în așteptarea recomandărilor pe care urmează să le facă cele două misiuni ale UE care s-au aflat la Chișinău în ultima lună.