V. Lupan: Avem nevoie de armată pentru diplomație militară. Timpul.md. 09.09.2011.

176

Membrul Comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Vlad Lupan, a afirmat că securitatea statului trebuie asigurată, în primul rând, cu mijloace non-militare.

Ambasada Poloniei, în parteneriat cu Asociația pentru Politică Externă și Fundația germană Friedrich Ebert, a organizat astăzi o masă rotundă pe tema priorităților președenției poloneze în Consiliul UE. Experți și oficiali din Polonia și Republica Moldova au vorbit despre procesul de integrare europeană a țării noastre precum și despre prioritățile de securitate a celor două state.

"Cred că chestiunea militară este de importanță secundară în țara noastră. Prioritară este dezvoltarea economică. Asta e. Din acest motiv, se dau atât de puțin de bani pentru armată din PIB. Desigur, avem nevoie de armată pentru diplomație militară și pentru interesele țării noastre", a spus deputatul Vlad Lupan în contextul unei posibile participări a Republicii Moldova în Politca de Securitate și Apărare a UE. El a precizat că există state fără armată în lume, dar majoritatea lor sunt protectorate. "Sub protectoratul cui am rămâne noi?" s-a întrebat V.Lupan.