Interviu cu Iurie Leancă: O traiectorie ascendentă în relațiile moldo-ruse. Radio Europa Liberă. 21.11.2011.

90

Europa Liberă: Domnule Leancă, omologul dvs rus, va efectua mâine o vizită de lucru la Chisinau. Anterior ați spus Europei Libere ca atât Moscova, cât și Chișinăul manifestă deschidere și interes sporit pentru un dialog politic mai bine structurat. Ce ar însemna acest dialog politic mai bine structurat?

Iurie Leancă: „Este adevărat că atât Chișinăul, cât și partenerii noștri din Federația Rusă sunt deschiși pentru un dialog mai activ, în primul rând, un dialog mai intens, un dialog, care ar trebui să includă diverse nivele politice; un dialog care să fie axat pe abordarea și soluționarea mai multor probleme. Astfel încât vizitele din acest an ale funcționarilor moldoveni la Moscova, dar și ale celor ruși la Chișinău, discuțiile de ansamblu, dar și faptul că am reușit să deblocăm anumite probleme cu anumit istoric deja, faptul că nu există blocaje pe subiecte comerciale, toate denotă că ne mișcăm în linii mari pe o traiectorie ascendentă și care sper să ne aducă beneficii pentru ambele părți.”

Europa Liberă: Moscova rămâne un partener strategic pentru Republica Moldova?

Iurie Leancă: „Atunci când am creat încă prima Alianță pentru Integrare Europeană și am elaborat primul program de guvernare, ne-am propus să edificăm astfel de relații cu un șir de parteneri ai Republicii Moldova și printre acești parteneri figurează și Federația Rusă.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă un parteneriat strategic între Republica Moldova și Federația Rusă?

Iurie Leancă: „Parteneriat strategic între două țări este o relație complexă, o relație care denotă în primul rând existența unui substrat istoric, unul plin, unul dinamic. Dar care denotă totodată și că două țări doresc să-și edifice niște relații active, bazate pe anumite interese în comun pe viitor. Nu e o definiție precisă pentru un astfel de parteneriat. Dar din punctul meu de vedere pentru relația cu Federația Rusă ceea ce am menționat eu ca elemente de bază, tocmai se încadrează în această definiție de parteneriat strategic.”

Europa Liberă: Domnule Leancă, știu că pe agenda discuțiilor moldo-rusă permanent figurează soluționarea crizei transnistrene. Sunt șanse să fie rezolvată această problemă? Pentru că dacă îl cităm pe omologul Dumneavoastră rus, domnul Lavrov, acesta spunea la începutul verii, pare-se, că Transnistriei trebuie să i se acorde un statul special, pentru că nici ideeea independenței Transnistriei, nici cea a Moldovei ca stat unitar nu-și găsesc sprijin internațional. La ce s-ar putea ajunge?

Iurie Leancă: „În primul rând, m-ați întrebat dacă e vreo șansă? Bineînțeles că șanse sunt, altfel nici nu ar trebui să încercăm să deblocăm acest conflict, care iată deja are o istorie de peste 20 de ani. Care vor fi parametrii viitorului statut al regiunii transnistrene în cadrul republicii suverane și integre teritorial Republica Moldova asta urmează să fie definit, discutat pe parcursul negocierilor.

Cel mai important este faptul că după o perioadă îndelungată, am reluat aceste negocieri. Reluarea acestor negocieri a fost posibilă datorită faptului că Chișinăul în ultimii doi ani a promovat o politică rațională, echilibrată, bazată pe angajamente care vizează în primul rând rezolvarea unor probleme cotidiene pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Dar și pe edificarea acestei atmosfere de încredere. Și la fel datorită faptului că politica noastră a fost apreciată de partenerii noștri și din Est, și din Vest.

Mai departe urmează să stabilim și să identificăm un statut, eventual nu trebuie neapărat să inventăm o nouă bicicletă. Să ne uităm la modele care funcționează deja în alte state europene, unde sunt descentralizări profunde care marchează aceste tari.

Eu sunt moderat-optimist că vom reuși să avansăm, poate nu foarte spectaculos și nici nu cred că este cazul. Să nu ne așteptăm, totuși, că după 20 de ani s-au cicatrizat anumite răni. Dar asta nu înseamnă că este imposibil. Trebuie să perseverăm și vom vedea care sunt aceste elemente principale. Important este să dăm dovadă și în continuare de deschidere, de voință politică. Nu doar din partea Chișinăului. E nevoie de aceeași deschidere, sau mult mai multă deschidere din partea Tiraspolului, dar sunt încrezător că vom reuși.”

Europa Liberă: Dar iată că reprezentanții de la Tiraspol spun că vor merge la negocierile de la Vilnius numai în eventualitatea în care Chișinăul și Tiraspolul vor fi considerate entități egale în procesul soluționării conflictului transnistrean și ei insistă pe aceste noțiuni de foarte mulți ani. Asta ar însemna o deschidere din partea lor? Asta ar însemna o încăpăținare? Asta ar însemna o condiționare?

Iurie Leancă: „Valentina, condiționări au fost puse de multiple ori pe parcursul acestor ani și vedem că aceste condiționări nu au adus beneficii și câștiguri nici pentru cetățenii de pe un mal, nici pentru cetățenii de pe celălalt mal.

Ceea ce este important este să avansăm pe calea acestor negocieri oficiale, a celor care au fost lansate recent. Eu cred că, dincolo de declarațiile făcute de cei de la Tiraspol, trebuie să ne uităm la acțiunile care se întreprind. Nu vreau să zic că acțiunile întreprinse de ei sunt lipsite de ambiguitate și trasează o cale foarte clară. Dar faptul că mici progrese pe anumite segmente s-au realizat, faptul că au luat decizia la Moscova toți cei implicați în formatul 5+2 de a relansa discuțiile oficiale, faptul că au loc aceste întâlniri între primul ministru Filat și liderul regiunii transnistrene deja e bine.

Chiar și astăzi urmează o astfel de întâlnire să aibă loc. Deci, aceasta denotă faptul că în pofida unor declarații făcute pentru public, lucrurile puțin câte puțin se mișcă și sper să reușim pe viitor să imprimăm acestei dinamici un caracter și mai activ.”

Europa Liberă: Ați menționat că premierul Vlad Filat urmează să se întâlnească astăzi cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov. Și aceasta se întâmplă doar cu 20 de zile înainte ca in regiune de est a Moldovei să aibă loc așa-zisele alegeri prezidențiale. Aceasta ar însemna un sprijin pentru Smirnov? Din moment ce Moscova încearcă să-i limiteze susținerea, spune clar ca Federatia Rusa nu-i mai acorda susținere domnului Smirnov.

Iurie Leancă: „Nu, Valentina, îmi pare rău că vă întrerup, dar nu cred că întrebarea Dumneavoastră este corect formulată. Noi în primul rând nu recunoaștem aceste alegeri și Dumneavoastră foarte corect ați spus că sunt așa-zisele alegeri în așa-zisa republică transnistreană moldovenească. Și pornind de la faptul că nu recunoaștem aceste alegeri, pentru noi este mult mai important să imprimăm acestui proces, care este încă destul de firav, destul de fragil, deci să-i imprimăm o anumită continuitate și cu anumite consistențe, astfel că nu ne putem permite luxul să așteptăm ca ciclurile de așa-zise alegeri să se deruleze ș.a.m.d.

Pentru noi este important să-i angajăm pe cei de la Tiraspol, atât conducerea regiunii, cât și mediul de afaceri, oamenii simpli, într-un dialog permanent. Întâlnirea de astăzi tocmai în acest context trebuie concepută și analizată. Drept un eveniment important înainte de întâlnirea planificată de la Vilnius.”

Europa Liberă: Bine, dar se pare că Moscova a decis să susțină un alt candidat, decât pe Igor Smirnov, pentru că nu mai poate tolera, zic cei de la Kremlin, proporțiile fraudelor financiare ale acestuia și ale familiei sale.

Iurie Leancă: „Valentina, relația dintre Moscova și o parte din regiunea Republicii Moldova este în primul rând discutată în cadrul întâlnirilor dintre reprezentanții Chișinăului și Moscovei. Și astăzi la fel urmează să discutăm acest subiect, înainte de vizita la Chisinau a omologului meu rus. Această relație e una complexă, una care ridică anumite întrebări la Chișinău și întrebări legitime.

Dar încă o dată: atât noi, cât și ceilalți parteneri ai noștri pornesc de la ideea că aceste alegeri nu sunt legitime și este foarte important să-i angajăm pe cei de la Tiraspol într-un dialog permanent și consistent.”

Europa Liberă: Totuși, dacă e să-l citez iarăși pe Igor Smirnov, el spune că regiunea vrea să adere la Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, să primească statut de observator în comunitatea economică euro-asiatică. Când el face asemenea declarații putem să-l credem că ar vrea să contribuie, sau dacă ar vrea să contribuie la soluționarea crizei transnistrene?

Iurie Leancă: „Valentina, cu același succes cred că dumnealui ar putea să facă o declarație că vrea să adere la euro-regiunile care s-au format în cadrul Uniunii Europene. Sunt niște declarații lipsite în totalitate de sens și de orice perspectivă. Aduceți-mi măcar un exemplu când măcar o parte, chiar și nerecunoscută, dar în sensul separatist, a unui stat a reușit astfel de performanțe. Eu nu-mi aduc aminte de așa ceva.”

Europa Liberă: Dar cum comentați ceea ce spun autoritățile de la Moscova și din alti parteneri din spatiul CSI referitor la revenirea la fosta URSS într-o altă formă?

Iurie Leancă: „Valentina, am mai vorbit la acest capitol. Fiecare popor este în drept să-și croiască destinul său. Și în momentul în care două-trei țări găsesc interese identice de abordare din acest punct de vedere, de construcție a unor instituții integraționiste, cu crearea unor organisme, instituții supranaționale, le privește și nu au decât să realizeze acest obiectiv. Și iarăși dacă faptul aduce beneficii cetățenilor țării respective e un lucru benefic, bănuiesc eu.

În ceea ce ne privește, noi am stabilit foarte clar unde este viitorul Republicii Moldova. Participarea la apropierea, integrarea și, sper eu, obținerea statutului de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene este obiectivul nostru, fiindcă toate analizele demonstrează că pentru Republica Moldova atât din punct de vedere pozițional, geografic, istoric, dar și din punct de vedere al perspectivelor sale de viitor, Uniunea Europeană reprezintă nu doar polul puternic de atracție, dar și instituția care ar putea să ne asigure o dezvoltare stabilă economică, comercială, identitară, lingvistică, etc.”

Europa Liberă: Ați făcut un anunț foarte optimist privind perspectivele cetățenilor moldoveni de a călători în scurt timp fără vize în Europa. Declarația Dumneavoastră precum că dacă acest lucru nu va reuși, vă veți prezenta demisia, ce ar insemna?

Iurie Leancă: „Valentina, nu este o declarație nouă. În momentul în care am inițiat dialogul despre vize cu Uniunea Europeană, am examinat bineînțeles situația care a existat la acel moment de pornire a unui astfel de dialog între Uniunea Europeană și țările Balcanilor de Vest. Am vorbit cu mai mulți actori care au jucat un rol important în demararea acestor dialoguri cu țările Balcanilor de Vest și Uniunea Europeană și am analizat parcursul respectiv. Iată că este un model foarte clar, inclusiv din punct de vedere al perioadei care e nevoie de a fi parcursă pentru a obține un regim fără de vize. Acea perioadă în țările din Balcanii de Vest a durat de la un an și jumătate până la doi ani și ceva.

Bazându-ne pe această experiență, bazându-ne pe o analiză a nivelului de pregătire a instituțiilor din țara noastră și din țările Balcanilor de Vest, pornind de la deschiderea care există în Uniunea Europeană, am considerat și noi că este bine să ne propunem și să plafonăm acest proces în timp. Fiindcă asta, în primul rând, mobilizează instituțiile de acasă; asta te face să știi exact unde mergi și cât de repede doresti să obții acest lucru.

Acest obiectiv, din punctul meu de vedere, trebuie să mai aducă și puțin optimism în societatea noastră, fiindcă nu știu de ce am așa senzații că un val de pesimism ne acoperă pe noi și e un lucru foarte greșit. Fiindcă toate reformele care au fost inițiate acum doi ani și ceva urmează într-o perioadă nu îndelungată în sfârșit să aducă beneficii. Fiindcă ar trebui să schimbăm în totalitate fundamentul, baza sistemului economic, politic, pe care l-am moștenit noi de la comunilști.”

Europa Liberă: Ințeleg eu că Moldova nu trebuie să aștepte anul 2012, ci mai degrabă să muncească asiduu. Dle Leancă, vă mulțumim pentru interviul acordat Europei Libere.