Interviu cu Andrei Popov: E important să depășim stereotipuri și clișee reziduale din perioada Războiului Rece referitoare la NATO. Radio Europa Liberă. 18.09.2012.

102

O evaluare anuală a progreselor din cadrul Planului Individual de Acțiuni Republica Moldova-NATO a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles. Revenit de la această reuniune, viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Popov, i-a spus într-un interviu Valentinei Ursu că delegația moldovenească se poate lăuda și cu anumite realizări concrete în urma întrevederilor de la cartierul General NATO.

​​Andrei Popov: „În sfârșit am convenit cu reprezentanții Alianței privind demararea în următoarele săptămâni a celei de-a treia faze a unui proiect cunoscut în Republica Moldova, proiectul privind distrugerea pesticidelor și substanțelor chimice periculoase. În primele două faze ale acestui proiect în anii precedenți au fost stocate și ambalate 1300 de tone, gândiți-vă la acest volum, 1300 de tone de Astfel de substanțe chimice periculoase, pesticidele. Și faza a treia prevede evacuarea acestora din republica Moldova și distrugerea la niște fabrici specializate în gestionarea deșeurilor periculoase din Europa.”

Europa Liberă: Dle Popov, dar în ce constă procesul de reformare și modernizare a sectorului de securitate și apărare a Republicii Moldova?

Andrei Popov: „În mare măsură Republica Moldova, fiind un nou stat independent, a moștenit multe din structurile de forță create
Trăim într-o lume nouă, suntem în plin proces de integrare europeană după calapodul celor sovietice. Acum trăim într-o lume nouă, suntem în plin proces de integrare europeană și trebuie să aducem principiile de funcționare și de interacțiune a tuturor structurilor ce constituie acest sector de securitate, și e vorba nu doar de Ministerul Apărării sau Ministerul de Interne, ci și despre Serviciul de Informații și Securitate, și procuratură, sistemul de justiție în ansamblu.

Interacțiunea acestor instituții, transparență, accent pe apărarea drepturilor omului și generarea unor răspunsuri eficiente și operative la amenințările cu care se confruntă securitatea statului. De altfel, este bine cunoscut că evenimentele din 7 aprilie au scos în relief deficiențele care există și incapacitatea structurilor ce fac parte din sectorul de securitate de a face față eficient unor provocări și acum împreună cu mai mulți parteneri, folosind experiența cumulată inclusiv de către statele NATO pentru a reforma acest sector, după un model verificat și existent în țările europene.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, demnitarii moldoveni, când mergeți la Cartierul general al NATO, pe agenda discuțiilor cu partenerii Alianței Nord-Atlantice aveți și problema conflictului transnistrean. De ce discutați și pe marginea acestui subiect, din moment ce NATO nu este implicată în soluționarea acestei probleme?

Andrei Popov: „Fără îndoială formatul în care se discută problematica transnistreană și se poartă negocierile este bine cunoscut – formatul 5+2. NATO nu participă și nu manifestă nici un interes în participarea directă și activă în gestionarea conflictului transnistrean și procesul de negocieri. Dar este absolut firesc ca această organizație, fiind una politico-militară cu responsabilități internaționale în domeniul asigurării securității să fie interesată să afle din prima sursă, deci din partea partenerilor din Republica Moldova, care sunt ultimele evoluții și perspectivele soluționării unui conflict care se află, iată, în vecinătate imediată a Alianței Nord-Atlantice.”

Europa Liberă: Din moment ce Constituție Republicii Moldova consfințește neutralitatea, sunt voci care spun că Moldova ar trebui să aibă o relație mai modestă cu NATO. Aveți o reacție?

Andrei Popov: „Categoric. De altfel, fără a atenta la statutul de neutralitate consfințit de Constituție, care se regăsește și în programul de guvernare, dar și în strategia de securitate națională, e important să depășim anumite stereotipuri și clișee reziduale încă din perioada Războiului Rece, care tratează NATO ca o organizație ostilă.

Este un partener valoros pentru Republica Moldova și cooperarea cu acest partener cu siguranță este în interesul Republicii Moldova, al cetățenilor săi și al necesităților reale ale statului. Proiectul cu distrugerea pesticidelor și proiectele cu răspunsuri pentru noile amenințări și cooperarea în domeniul științific sunt doar câteva dintre proiectele concrete absolut inofensive pe care le avem împreună cu NATO.”