Interviu cu Igor Corman: Uniunea Europeană aduce pace și decizia care a fost luată cu Premiul Nobel este pe măsură. Radio Europa Liberă. 12.10.2012.

123

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012 a fost acordat Uniunii Europene. Anun?ul a fost făcut vineri la Oslo de Comitetul Nobel Norvegian, care a omagiat meritele Uniunii în instaurarea păcii durabile după al doilea război mondial ?i în reunificarea continentului după căderea zidului de la Berlin. Acesta este subiectul dialogului dintre corespondenta Europei Libere la Chi?inău Valentina Ursu ?i Igor Corman, pre?edintele comisiei decpolitică externă ?i integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova.

Europa Liberă: A meritat Uniunea Europeană să i se acorde acest premiu?

Igor Corman: Toată istoria omenirii, toate imperiile, toate statele care s-au creat de dimensiunile Uniunii Europene, s-au făcut prin foc, prin sânge, prin războaie. Ori, Uniunea Europeană este cu totul altceva, un alt model în care țările pe bază benevol aderă la Uniunea Europeană, atunci când sunt pregătite. Și Uniunea Europeană aduce pace. Este un model într-adevăr unic, în istoria omenii și tocmai de aceea cred că și decizia care a fost luată cu Premiul Nobel este pe măsură… Uniunea Europeană. prin modelul acesta, când se pune accent pe valori, pe dorința benevolă a popoarelor să facă parte din această uniune, vine să calmeze situația în întreaga Europă și la periferiile ei. Vine să aducă, încă o dată repet, bunăstare și pace. Decizia și pentru mine este o surpriză. Dar cred că este una foarte înțeleaptă și una foarte bună.”

Europa Liberă: E simbolică și e de perspectivă?

Igor Corman: „E simbolică, da. Eu sper foarte mult că e și de perspectivă, în pofida tuturor greutăților prin care trece acum Uniunea Europeană. Dar vedeți, când UE trece prin greutăți, aceasta cred că e și o bază bună ca ea să se întărească. Când lucrurile stau bine, atunci nu prea este chef de reforme, de consolidare pe interior. Dar când apar greutăți, ei sunt puși în fața faptului să se consolideze. Și o fac nu doar din punct de vedere economic: cu noul sistem de impozitare și cu noi reguli privind respectarea pactului de stabilitate, în cadrul Uniunii Europene. Dar vedeți că și la nivel politic. Chiar nu demult, reprezentanții celor mai mari țări ale Uniunii Europene, cu excepția Marii Britanii, au ajuns deja la o înțelegere să creeze un adevărat minister pentru afacerile externe, să creeze forțele militare ale Uniunii Europene. Cred că, în perspectivă, această uniune, sper foarte mult, fiindcă ne vizează și pe noi, în Republica Moldova. Ne dorim și noi să fim parte a Uniunii Europene. Sper că acest model de succes, pe care l-am văzut până acum, să cunoască o evoluție și mai spectaculoasă, în beneficiul tuturor.”

Europa Liberă: Și, profitând de ocazie, ce importantă conferiți vizitei pe care președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso urmează să o efectueze la Chișinău?

Igor Corman: „Este foarte bine că s-a reușit ca președintele Comisiei Europene să vină în vizită. Fiindcă mulți comisari europeni au făcut-o, pe parcursul acestor ani. Diferite dimensiuni și ale executivului, dar și parlamentare, noi în permanentă când suntem la Bruxelles cu comisari europeni, cu Comisia Europeană. Și această vizită eu cred că va fi una bună, care va totaliza într-un fel ceea ce am reușit noi până acum, va trasa noi sarcini pentru anul următor.”

Europa Liberă: Dar ce așteptări ar avea Chișinăul de la această vizită?

Igor Corman: „Este bine când nu doar comisarii europeni, dar și președintele Comisiei Europene se informează, când vine la fața locului, să vadă care sunt progresele. Așteptăm ca, fără întârzieri, să continuăm și să finalizăm, așa cum ne-am propus, până în toamna anului viitor, Acordul de Asociere, care să fie semnat.”

Europa Liberă: Chiar domnul Barroso a declarat că șansa Republicii Moldova să obțină acest Acord de Asociere cu UE este una plauzibilă, reală.

Igor Corman: „Este una plauzibilă, într-adevăr, europenii nu fac declarați sterile. Când s-a făcut această declarație și anterior, când abia au început negocierile, ele deja au fost destul de optimiste. Acum, conform graficului, noi am avut audieri recent în comisia noastră la Ministerul de Externe și știm că agenda este respectată. Scopul este ca la summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc, anul următor, în noiembrie la Vilnius, să se anunțe decizia privind semnarea acestui Acord de Asociere și, în paralel, aceasta pentru noi este foarte important, aceasta de acuma nu ține de negocieri, cât ține de implementarea noastră pe interior, este vorba de liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii noștri. Ori, aici trebuie să existe decizia din Uniunea Europeană, fiindcă este o decizie unilaterală. Nu este un acord semnat. Dar noi trebuie să demonstrăm că toate rapoartele de progres privind implementarea tuturor legilor pe care noi le-am adoptat în Parlament, ca această implementare să meargă conform planului, astfel încât, în paralel cu Acordul de Asociere, să avem și liberalizarea regimului de vize.”