Italia susține perspectiva de aderare a Moldovei la UE. Info-Prim Neo. 09.11.2012.

135

Italia susține includerea expresă a perspectivei de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană în Acordul de asociere pe care aceasta îl poate semna în curând cu UE, a declarat Lamberto Dini, președinte al Comisiei pentru Afaceri externe și emigrație al Senatului italian, fost premier al Italiei, în cadrul întrevederii cu Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședinte al Parlamentului de la Chișinău, notaeză Info-Prim Neo cu referire la un comunicat al Legislativului.

„Admir curajul pe care îl manifestați în continuarea reformelor, ați reușit să obțineți simpatia multor state europene. Vă încurajăm să mențineți stabilitatea economică, pentru a reuși o creștere ulterioară a nivelului de trai din Republica Moldova. Italia susține includerea expresă a perspectivei de aderare a Moldovei la UE, în Acordul de asociere pe care țara dumneavoastră sperăm că îl va semna în viitorul apropiat cu Uniunea”, a declarat Lamberto Dini, în cadrul întrevederii cu Vlad Plahotniuc, care efectuează o vizită de lucru în Italia.

Interesul Italiei de a sustine procesul de extindere a UE a fost confirmat și de către vicepreședintele Camerei Deputaților din Legislativul italian. În cadrul acestei întrevederi, Vlad Plahotniuc a asigurat-o pe Maria Rosaria Bindi de determinarea guvernării din Moldova de a îndeplini cu succes criteriile necesare apropierii țării noastre de standardele europene. „Un prim rezultat al bunei cooperări dintre Republica Moldova și Italia s-ar putea concretiza prin apropierea celor două țări, în cadrul Uniunii Europene. Noi ne-am stabilit un obiectiv ferm, al aderării la UE. Facem în acest sens eforturi pentru consolidarea unui stat democratic puternic, pentru dezvoltarea economică și creșterea standardelor de viață pentru cetățenii noștri”, a declarat prim-vicepreședintele Parlamentului.

Vlad Plahotniuc a precizat că obiectivul său este ca Moldova să devină, în următorii ani, o economie de piață atractivă pentru investitorii străini. „Un avantaj al țării noastre este faptul că se află la confluența a două mari piețe și cea europeană și cea estică”, a declarat Prim-vicepreședintele Parlamentului, apreciind în acest sens numărul mare al întreprinderilor cu capital italian care au ales deja să își desfășoare activitatea în Moldova, creând astfel locuri de muncă.

Maria Rosaria Bindi și-a exprimat disponibilitatea să viziteze Republica Moldova, la invitația prim-vicepreședintelui Parlamentului moldovean.