Consultări moldo-austriece cu referire la problematica integrării europene la nivel de viceministru/secretar de stat. MAEIE. 08.11.2012.

127

Viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a avut joi, 8 noiembrie 2012, consultări politice moldo-austriece cu omologul său, Reinhold Lopatka, Secretar de stat în cadrul Ministerului Federal al Afacerilor Europene și Internaționale, precum și cu ambasadorul Hubert Heiss, Director general pentru coordonarea UE și guvernarea economică globală în cadrul aceluiași minister.

Pe parcursul consultărilor, diplomatul moldovean a informat interlocutorii despre pașii întreprinși de către conducerea Republicii Moldova în vederea avansării pe calea integrării europene. În acest sens, viceministrul Natalia Gherman a menționat, în mod special, obiectivul țării noastre de finalizare a negocierilor asupra Acordului de Asociere până la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, inclusiv asupra Acordului privind crearea Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător ca parte integrantă a acestuia, precum și îndeplinirea condițiilor necesare pentru realizarea Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.

Totodată, oficialii au remarcat caracterul dinamic al relațiilor moldo-austriece din ultima perioadă, fiind apreciată, în mod deosebit, colaborarea bilaterală în cadrul Programului de Dezvoltare a Cooperării prin intermediul Agenției pentru Dezvoltare a Austriei. De asemenea, a fost exprimată satisfacția în legătură cu majorarea în anul curent, comparativ cu anii precedenți, a volumului de schimburi comerciale între ambele țări, fiind menționată existența unui potențial vast în domeniul respectiv.

La rândul lor, interlocutorii austrieci au apreciat ritmul reformelor realizate în Republica Moldova, asigurând că Austria va rămâne în continuare un susținător activ al aspirațiilor țării noastre de a se integra în structurile europene.