Interviu cu Valeriu Lazar: Integrarea în piața energetică paneuropeană nu înseamnă confruntare cu partenerii noștri din Est. Radio Europa Liberă. 06.12.2012.

120

In negocierile moldo-ruse pe tema livrărilor de gaze naturale se întrevăd progrese. Valentina Ursu l-a intervievat pe această temă pe vice-premierul Valeriu Lazăr.

Valeriu Lazăr: „Este doar a doua rundă de consultări. Prima rundă a avut loc la Minsk, atunci când, după prezentarea proiectului Acordului de către Republica Moldova, am avut un șir de întrebări de concretizare din partea colegilor ruși. Am convenit să avem următoarea rundă atunci când ei vor fi gata cu o reacție la ceea ce am oferit noi.

Dat fiind faptul că am fost telefonat de domnul ministru al Energeticii, Alexandr Novak și am convenit următoare rundă, presupun că deja va fi o discuție pe substanță. Nu avem cum să semnăm acest Acord acum.”

Europa Liberă: Propunerile Chișinăului care au fost?

Valeriu Lazăr: „Propunerile Chișinăului vizează schema de asigurare a Republicii Moldova pentru viitor. Aceasta ar însemna livrarea de gaze separate pe malul stâng și pe malul drept al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Livrări de gaze?

Valeriu Lazăr: „Livrare de gaze naturale, adică schimbarea formulei de livrare, astfel încât consumatorii din partea stângă și consumatorii din partea dreaptă să aibă nu doar evidență separată, dar și contracte separate. În cadrul acestui proces, să aibă loc și separarea datoriilor, după principiul cine a consumat, acela preia datoria. Propunem să discutăm și să trecem în acest Acord cum va funcționa, în genere, sistemul gazier din Republica Moldova, adică cum vom implementa Pachetul II. Am dat și modelul…”

Europa Liberă: În ce constă acest model?

Valeriu Lazăr: „Modelul constă că aceea că întreprinderea de transport va fi separată și va fi așa-numitul operator de transport independent. Adică Gazpromul urmează să rămână în continuare proprietar, să profite de toate drepturile și obligațiunile pe care le are ca proprietar al acestei întreprinderi. Iar pe partea operațională, ei urmează să delege funcțiile de gestionare la nivel operațional unei companii independente, pe care tot ei o vor selecta, dar ea va trebui să fie acceptată de regulator, ca să asigurăm independența operațională.

Noi considerăm că acest model elimină orice pericol din perspectiva dreptului ca proprietar, care rămâne proprietar, când vor avea dividende, vor avea dreptul să le folosească. Iar faza operațională… De aceea, noi urmează să stabilim pe partea de gaze naturale, iar acest acord nu vizează doar sistemul gazier. Noi vrem să stabilim, pe lungă durată, cum colaborăm în domeniul energiei electrice. Această abordare la pachet ne permite să vedem nu doar zona gazelor naturale, dar și partea de energie electrică. Și spuneam – de ce nu? – să ne apropiem de strategia energetică a Republicii Moldova. Noi vrem, în parteneriat cu cei din Est, să avem generare de energie electrică pe bază de gaze naturale inclusiv. În parteneriat cu cei din Vest să avem investițiile necesare în liniile de interconexiune și să penetrăm împreună piața regională. Noi am discutat foarte mult și alte proiecte regionale.”

Europa Liberă: Dar între timp, am înțeles, a venit și răspunsul din partea Bruxelles-ului, care a acceptat amânarea termenului de implementare a Pachetului II și III Energetic.

Valeriu Lazăr: „În data de ieri, 5 decembrie, a fost finalizată procedura internă, deja cu acte în regulă, am ocazia să-i transmit domnului Rogozin, așa cum i-am promis, cu ștampila Uniunii Europene că, de fapt, această procedură s-a finalizat. Avem în spate decizia Comisiei Europene. Ei asta au vrut, acuma așteptăm originalul.”

Europa Liberă: Deci partea rusă nu ar mai trebui să aibă neclarificări?

Valeriu Lazăr: „În mod normal nu ar trebui să existe nicio problemă, fiindcă avem deja o decizie nu doar a țărilor membre ale Tratatului comunității energetice, dar avem o decizie formalizată a Comisiei Europene. De aceea nu există niciun pericol. Și le dăm modelul. Nu spunem că nu vrem așa, dar uite cum vedem noi implementarea Pachetului II și III.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ați anunțat că, la începutul anului viitor, 2013, consumatorii ar putea să beneficieze de gaze naturale la preț mai mic decât achită actualmente.

Valeriu Lazăr: „Deja avem proiectul contratului dintre Moldovagaz și Gazprom. Noi căutăm să utilizăm toate rezervele din formula actuală și din contractul actual ca să avem o reducere cât de modestă. Soluția a venit din zona calității acestui gaz natural. S-au găsit acolo anumite rezerve în formulă. Oricum…”

Europa Liberă: Dar e o reducere nesemnificativă.

Valeriu Lazăr: „În proiectul Acordului care a fost convenit, deja noi l-am primit ca urmare a acestui schimb de opinie de la Gazprom, figurează pentru trimestrul I al anului viitor cifra de 386 de dolari mia de metri. Readuc aminte că acum, în trimestrul IV, anul curent, avem 391 dolari. Aceasta ar însemna că în trimestrul întâi deja vom avea minus 5 dolari la mia de metri cubi. Iar prețul pentru trimestrul întâi este baza calcului pentru tot anul.”

Europa Liberă: Deci, prețul va fi în descreștere?

Valeriu Lazăr: „Da. Și prețul va fi, după calculele noastre, ele coincid, în fine, cu calculele Gazpromului, în anul 2013 cel mai înalt tarif va fi în trimestrul I, adică 386 dolari. Și atunci noi putem să ajungem în trimestrul IV al anului 2013 undeva la 320-330 de dolari la mia de metri cubi. Cu greu o numesc reducere. Fiindcă reducere înseamnă când ai 10-15%. Nu e ceea ce ne-am dorit noi. Dar oricum pentru noi sarcina minimă era să nu avem majorare de tarif. Uite că avem [ce am dorit].

Și dacă nouă ne reușește să avem această reducere și dacă ne reușește cumva să avem și curs de schimb pe perechea leu-dolar favorabil, s-ar putea întâmpla să avem premisele necesare și pentru o anumită reducere pentru consumatorii finali. Dar cred că nimeni nu vă poate spune acum, fiindcă nu știe nimeni ceva fi în realitate cu cursul de schimb. Putem doar să facem anumite pronosticuri. Dar tariful nu va crește anul viitor. Adică acest tarif derivă din valoarea medie europeană.

Până la urmă, aceasta ne-am dorit, să ne integrăm în piața energetică paneuropeană. Aceasta înseamnă că trebuie să fim deprinși psihologic să plătim și prețul mediu achitat pe piața europeană. Acum nouă ne rămâne să ne ocupăm de creșterea economică, să avem baza bugetară suficientă să mărim salariile, contribuțiile sociale și să crească economia, ca nivelul de cumpărare a populației să fie în creștere. Altă soluție nu avem acum. Și să ne ocupăm serios de ceea ce se numește economia de energie.

Aici cred că avem un potențial până la 30-40%. Avem instituții, avem finanțe pentru aceasta, este operațional Fondul de Eficiență Energetică. Și eu cred că anul viitor, să zicem, același tarif, cel puțin, nu va crește. În condițiile în care sper să avem creștere economică, aceasta înseamnă că veniturile oamenilor vor fi ceva mai mari. Și când vom avea primele rezultate mai sesizabile ale acestor mijloace și eforturi în domeniul eficienței energetice, eu cred că presiunea pe factură pentru oameni va fi ceva mai mică. În paralel, vom continua negocierile pe contractul mare.”

Europa Liberă: Dar, a propos, va fi semnat totuși Acordul acesta interguvernamental moldo-rus în domeniul energetic?

Valeriu Lazăr: „În protocolul Comisiei mixte figurează că noi ne propunem ca în prima jumătate a anului viitor să încercăm să finalizăm acest exercițiu. Ceea ce ar însemna că și și aceasta au convenit premierul Filat cu președintele Putin ieri, așa mi-a dat informația domnul prim-ministru și că dacă noi reușim pe parcursul anului viitor să încheiem un alt acord în condiții mai favorabile Republicii Moldova decât cel care este semnat acum, atunci…”

Europa Liberă: Acord de furnizare a gazelor?

Valeriu Lazăr: „Acord de furnizare, acord-cadru, ar însemna premisa pentru a reveni. Adică au convenit la nivel politic că, dacă nouă ne reușește, în rezultatul negocierilor pe Acordul mare, să avem niște condiții mai bune pentru livrări, aceasta înseamnă să revenim, anul viitor, la contractul care a fost semnat acum pe un an de zile.”

Europa Liberă: Dar ce cere partea rusă acum?

Valeriu Lazăr: „Nu știu. Eu voi afla din primă sursă.”

Europa Liberă: Dumneavoastră știți.

Valeriu Lazăr: „Partea rusă deja a cerut una. Noi le-am spus că suntem consecvenți, nu ne abatem de la vectorul pe care ni l-am propus. Cel puțin la nivelul politicii energetice, integrarea pe piața energetică paneruopeană, nimeni nu pune la îndoială acest vector. Aceasta vă pot spune cu certitudine. Aceasta înseamnă că noi suntem obligați și aceasta am făcut, să oferim partenerilor ruși toate informațiile care ar minimaliza pe cât e posibil riscurile pe care le văd ei, că ar exista anumite pericole pentru integritatea investițiilor lor. Noi am arătat că suntem consevenți, am arătat că suntem flexibili până la un anumit nivel.”

Europa Liberă: Dar garanțiile pentru investițiile rusești?

Valeriu Lazăr: „Ele sunt deja trecute la Legea cu privire la investiții și în Acordul bilateral dintre Republica Moldova și Federația Rusă cu privire la protejarea și promovarea reciprocă a investițiilor. Ei au zis că „noi vrem garanții suplimentare din partea Comisiei Europene. Vrem o decizie.”

Avem o decizie, formalizată. Și atunci spunem: pe partea de garanții poftim, pe partea de previzibilitate că nu se va schimba poziția Comisiei Europene, avem decizia lor. Pe partea operațională, vă dăm foarte clar ce vă așteaptă pe voi în cadrul pachetului II și III, care va fi modelul pe care noi vrem să-l implementăm.

Noi am transmis Gazpromului, ei au acceptat includerea în ordinea de zi a Consiliului de Administrarea a prezentării Republicii Moldova, a guvernului, în calitate de acționar, cum vedem noi funcționarea practică a acestui model. Am transmis toate materialele. Pentru luna decembrie este stabilită ședința acestui consiliu, la care noi vom avea posibilitatea să explicăm foarte practic, la nivel tehnic, uite ce înseamnă modelul acesta, uite cum va funcționa, cum veți gestiona voi această întreprindere.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră ați amintit, cu mai multe ocazii, că aici totuși politiciul își face treaba.

Valeriu Lazăr: „Fără îndoială.”

Europa Liberă: Nodul transnistrean ar fi?

Valeriu Lazăr: „Fără îndoială. Aceasta și complică lucrurile. Eu cred că lucrurile cu geopolitica mai mult sau mai puțin sunt clare, fiindcă menținerea vectorului aceasta și înseamnă, alegerea noastră geopolitică. Vom încerca să le explicăm în continuare colegilor ruși să noi nu vedem aici probleme.”

Europa Liberă: Dar ei iau urechi să asculte?

Valeriu Lazăr: „Cred că am învățat să privim în ochi, să spunem lucrurile cum sunt, că avem o poziție foarte clară, să nu ne ducem dintr-o parte în alta. Să fim consecvenți și incisivi, și persuasivi în ceea ce facem. Ei sunt destul de inteligenți ca să înțeleagă lucrurile acestea. De noi depinde. Consecvența și corectitudinea sunt cuvintele-cheie. Nu avem ce ascunde.

Noi le spunem franc: aceștia suntem, aceasta vrem, iar cu nodul transnistrean lucrurile sunt ceva mai complicate, trebuie să vă recunosc. Și cred că cea mai grea parte a negocierilor va viza nu prețul, va viza anume cum rezolvăm noi acest nod. Nu e simplu, fiindcă implicații sunt mult mai multe decât propriu-zis problematica energetică.”

Europa Liberă: Șeful satului declara că totuși Republica Moldova cedează foarte mult în fața Rusiei, când e vorba despre importul de gaze.

Valeriu Lazăr: „Nu mă apuc să comentez ceea ce spune șeful statului. Eu pentru mine am înțeles că trebuie să îndeplinesc ceea ce scrie în Strategia Energetică a Republicii Moldova, care este un document politic oficial de care eu mă conduc. Eu cred că domnul președinte a avut în vedere același lucru. Noi trebuie să știm a ne promova pozițiile. Pentru aceasta trebuie să le avem, să fim consecvenți.”

Europa Liberă: Negocierile cu partea rusă acum sunt mai ușoare? Mai pe interesul ambelor părți?

Valeriu Lazăr: „Important e că avem acest cadru de discuții, cadru de negocieri. Avem contacte la toate nivelele, și la nivel politic, și la nivel tehnic. Chiar cred că noi nu trebuie, Doamne ferește să ne propunem ca Republica Moldova să devină o zonă de confruntare pe axa Est-Vest sau viceversa. E o utopie, absolut. Ba din contra, noi trebuie să avem o puternică diplomație economică, energetică, să discutăm și cu Bruxelles-ul, să discutăm și cu Moscova. Și să înțelegem foarte clar că noi avem șanse, prin comunicare, prin convingere să avem parteneriat.

Noi suntem țara care se oferă ca platformă, pentru a găsi punctele comune și e în interesul nostru. Avansarea noastră și integrarea în piața energetică paneuropeană nu înseamnă confruntare cu partenerii noștri din Est. Energia va merge încă mulți ani de la Est spre Vest. Și noi nu trebuie, Doamne ferește, să ne pierdem. Noi trebuie să valorificăm acest avantaj de a fi țară de tranzit. Avem un cuvânt de spus în piața aceasta regională. Orice țară mare sau mică visează să aibă asemenea avantaje strategice, să ai un cuvânt de spus, să fii un operator activ în această piață.”