Intreviu cu Victoria Bucătaru. În 2015 atenția trebuie acordată dezvoltării relațiilor dintre Moldova și UE. Info Prim Neo, 03.01.2015.

103

În anul 2015 autoritățile de la Chișinău trebuie să acorde mai multă atenție dezvoltării relațiilor dintre Republica Moldova și UE în general, iar în particular implementării Acordului de Asociere și Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Prevederile acestui acord țin de reforme interne, de aceea, comparativ cu anul 2014, când accentul a fost pus pe armonizarea cadrului legislativ, în 2015 partenerii europeni vor dori să vadă rezultatele punerii în aplicare a acestor legi, a declarat pentru IPN coordonatorul de programe la Asociația pentru Politică Externă, analistul Victoria Bucătaru.

Potrivit ei, reformele în domeniul justiției și combaterii corupției sunt o prioritate, iar incapacitatea de a demonstra rezultate reale în aceste domenii va diminua cu siguranță încrederea partenerilor de dezvoltare, dar și va pune în pericol dezvoltarea altor domenii, precum cel economic, mediul investițional, în primul rând.

„Partidele politice de la guvernare ar trebui să dea dovadă de unitate în ceea ce ține de parcursul european al Republicii Moldova. Trebuie să dea dovadă de responsabilitate și unitate în tot ce fac. Să nu țină cont de interese de partid și afaceri atunci când se creează cadre legale. Trebuie să pună în prim plan interesele cetățenilor și ale Republicii Moldova”, a spus Victoria Bucătaru.

Analistul a spus că, dacă până acum partenerii de dezvoltare au închis ochii la unele lucruri, apoi în acest an nu vor mai face acest lucru pentru că deja este nevoie de implementarea Acordului de Asociere, ceea ce înseamnă respectarea legislației europene.

De asemenea, pe plan extern, Republica Moldova trebuie să țină cont de relațiile cu țările din vecinătate, cu Ucraina, România, dar și Federația Rusă, ca un vecin îndepărtat. România a fost și va continua să rămână avocatul Republicii Moldova în UE. Suportul tehnic și instituțional reprezintă o valoare pentru că România este un stat membru al UE și a trecut deja de toate etapele de armonizare a acquis-ului comunitar. De asemenea, România poate contribui la securitatea energetică a Republicii Moldova, un domeniu de maximă importanță.

Parteneriatul cu Ucraina a căpătat o nouă latură și cea de securitate. „Agresiunea din regiune a deschis ochii spre necesitatea de a revedea conceptul de securitate al Republicii Moldova și de a analiza opțiunile de securitate pe care le avem. Pe de altă parte, Ucraina a ales, ca și Republica Moldova, calea europeană, iar colaborările pe subiecte de interes comun pot contribui la dezvoltarea regiunii per ansamblu. Accentul trebuie de pus pe securitatea la frontieră, în special pe segmentul necontrolat de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova”, a mai spus Victoria Bucătaru.

Referitor la Federația Rusă, analistul a spus că trebuie de menținut dialogul, atât timp cât Republica Moldova, din punct de vedere energetic, este încă dependentă de această țară, dar și de unele produse de export. „Trebuie să menținem dialogul, să găsim căile de a comunica cu autoritățile din Rusia, dar dialogul trebuie să fie bazat pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a mai spus ea.

Referindu-se la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, care va avea loc în mai, Victoria Bucătaru a spus că până atunci este important să începem implementarea Acordului de Asociere, să arătăm rezultate reale. „Nu știu dacă va fi posibil să depunem o cerere pentru a primi statutul de candidat al UE, dar cu siguranță trebuie să arătăm că suntem un stat responsabil”, a spus Victoria Bucătaru. Potrivit ei, Republica Moldova trebuie să demonstreze că poate să respecte angajamentele pe care și le-a asumat.