Reintegrarea Moldovei va fi posibilă doar printr-un compromis larg, declarație. IPN. 30.04.2015.

116

Reglementarea conflictului transnistrean va fi posibilă doar prin găsirea unui compromis dintre toți participanții la procesul de negocieri în formatul 5+2, inclusiv cu Rusia. Doar Chișinăul și Tiraspolul nu vor reuși să ajungă la compromis. Declarația a fost făcută de Victor Chirilă, directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, în cadrul unui club de presă APE la IPN, la care a fost prezentat raportul „Reglementarea Transnistreană în Impas”.

Victor Chirilă spune că politica pașilor mici, lansată anterior de autoritățile constituționale, a eșuat, iar spațiul de compromis dintre Chișinău și Tiraspol s-a îngustat periculos de mult. Administrația transnistreană promovează ideea normalizării relațiilor cu Chișinăul prin recunoașterea internațională a independenții regiunii transnistrene. Această soluție este însă inacceptabilă pentru autoritățile constituționale, care în schimb sunt gata să ofere regiunii transnistrene un statut politic și juridic special.

Expertul subliniază că, între timp, s-a adâncit și discrepanța geopolitică dintre cele două maluri ale Nistrului. Chișinăul tinde spre integrarea europeană, regiunea transnistreană însă își dorește integrarea euroasiatică și tinde să-și armonizeze legislația cu cea a Federației Ruse. Victor Chirilă a mai spus că malul drept a eșuat să devină și un pol de atracție pentru cel stâng, confruntându-se cu probleme economice. În aceste condiții, o reîntregire a țării este nu doar imposibilă, ci și periculoasă, iar acest proces nu trebuie făcut pripit.

Directorul executiv al APE mai spune că în procesul de găsire a unui compromis care să fie acceptat de ambele părți trebuie implicați și actorii care participă la procesul de negocieri 5+2 (Rusia, Ucraina, SUA și UE), întrucât Chișinăul și Tiraspolul nu vor reuși să găsească o soluție fără a implica toate părțile.

Clubul de presă este organizat de APE cu sprijinul Fundației Est Europene din resursele acordate de Guvernul Suediei prin intermediul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei /DANIDA.