Moldova se duce la vale ca un bolovan care se cotilește de pe vârful muntelui.Info Prim Neo. 25.08.2015.

146

În ce punct al dezvoltării sale istorice sub aspect economic, social și politic se află Republica Moldova la cea de-a 24-a aniversare a Independenței? Procesul de dezvoltare este unul firesc, cu întârziere, în ritmuri anticipate? Care sunt lecțiile învățate și lecțiile de învățat? Și care este perspectiva apropiată și îndepărtată a societății moldovenești și în special sub aspectul integrării europene? La aceste întrebări a încercat să răspundă Agenția de presă IPN în cadrul unui ciclu de materiale cu genericul: „Moldova la 24 de ani: Cine suntem? Încotro mergem?”, solicitând opiniile mai multor experți din diferite domenii.

Lina Grâu, expertă în politică externă, e de părere că în cei 24 de ani care s-au scurs de la proclamarea independenței Republicii Moldova lucrurile puteau să evolueze mult mai mult. Or, acum Republica Moldova nu a ajuns nici pe departe la o anumită maturitate în dezvoltarea sa, continuă să rămână într-o zonă de incertitudine și instabilitate economică, politică și socială. Lucrul acesta e vede când o comparăm cu Țările Baltice, care și-au proclamat independența în aceeași perioadă. Acestea au fost decise de la bun început să-și construiască o linie de independență națională ferm orientată spre UE și spre NATO, pe când Republica Moldova a fost scindată la nivelul clasei politice și a societății pe dualitatea Est-Vest încercând să împace și Rusia, și UE. Din cauza acestei incertitudini, lucrurile nu au evoluat foarte repede și bine.

„În Țările Baltice de la bun început s-a schimbat clasa politică, s-a aplicat Legea Lustrației și vechii nomenclaturiști nu au avut voie să preia noul stat. În Republica Moldova aceeași nomenclatură se regăsește la guvernare într-o formă sau alta, prin moștenitori și membri ai clanului sau ai familiei”, a specificat Lina Grâu.

O evoluție firească pentru Republica Moldova ar fi fost ca în acest moment să aibă legături mai ferme și mai strânse cu UE și o clasă politică mai axată pe interesele țării, mult mai puțin afectată de fenomenul corupției și de interesele proprii private și de grup. Lina Grâu este convinsă că cetățenii Republicii Moldova sunt profund europeni, deoarece vedem cum tinerii pleacă la studii în UE și nu se prea trag la Moscova sau la Kaluga. La muncă la fel mulți cetățeni merg în UE, dar datorită factorului lingvistic mulți pleacă și în Rusia, însă nivelul de prosperitate este diferit, mai ridicat la cei care muncesc în UE. Experta e de părere că la nivel de societate Republica Moldova este profund europeană și nu înțelege de ce aceste lucruri nu merg până la vârful clasei politice, e o discontinuitate între societate și clasa politică, iar acest lucru întârzie foarte mult dezvoltarea Moldovei ca stat.

„Cred că ceea ce s-a întâmplat în politic în acest an a îndepărtat obiectivul de integrare UE pentru 10-15 ani. Bălăceala aceasta între furturi, interese de grup, a adus o decepție mare în societate, dar și din partea partenerilor europeni, care erau gata să sprijine Republica Moldova. Acum nu mai avem acest sprijin, Moldova nu mai este pe agenda marilor puteri europene. Pentru a recâștiga această încredere avem nevoie de politicieni credibili, dar pe care nu-i avem și nu-i avem nici în perspectivă. E o perspectivă pierdută cât ei au numărat banii”, a opinat Lina Grâu.

Cât ține de perspectiva pe termen lung a țării, experta apreciază că vom rămâne în zona gri a Europei deoarece am ales interesele personale înaintea intereselor țării. Pe termen scurt crede că ne așteaptă o perioadă grea deoarece asistăm la o criză economică de proporții cauzată de furtul făcut „cadou” de politicieni. Avem de confruntat deprecierea leului, tarife majorate, seceta care va afecta în special familiile de la sate. În ceea ce ține de politică, Lina Grâu nu crede că vot fi alegeri anticipate deoarece partidele de la putere se vor ține foarte strâns de ceea ce au acum. Vom rămâne cu aceeași clasă politică, neavând măcar germeni pentru una nouă. Pe termen mediu, experta speră să apară o forță politică nouă, de încredere, cu gradul de altruism necesar pentru a face ceva pentru oameni. „Dar deocamdată nu văd asemenea lideri. Oameni de calitate avem, dar nu văd „sinucigași, care ar accepta să-și asume o asemenea sarcină”, a subliniat Lina Grâu.

Potrivit expertei, „faptul că n-am profitat de mâna întinsă a partenerilor ne-a făcut să ne ducem la vale ca un bolovan care se cotilește de pe vârful muntelui și acum este în cădere”. Corupția clasei politice de la Chișinău și incapacitatea de a munci pentru un scop a partidelor pro-europene au compromis șansa europeană pentru încă mulți ani înainte. Estimarea optimistă fiind de 10 ani, iar pesimistă de mai mult. Lina Grâu speră că până atunci va crește o nouă generație de tineri care, poate, vor schimba ceva.