Victor Chirilă: „E timpul să ne suflecăm mânecile și să ne apucăm serios de transformarea statului R. Moldova”. Radio Europa Liberă.24.08.2015.

113

Victor Chirilă: „E timpul să ne suflecăm mânecile și să ne apucăm serios de transformarea statului Republica Moldova. De fapt, trebuie să facem un stat, pentru că actualmente nu este ceea ce am vrut să fie acum 24 de ani. Statele Baltice ne demonstrează că este de ajuns să transformi o republică fostă sovietică într-un stat cu adevărat european, integrat în marea familie a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice. Este de ajuns să construiești niște instituții de stat funcționale, eficiente, instituții care să lucreze în folosul cetățenilor și nu al elitei politice corupte. Din păcate, Republica Moldova reprezintă interesele unui grup minuscul de oameni, care sunt îngemănați cu politica și cu afacerile și acești oameni sunt mulțumiți de starea de fapt din țara noastră. Or, atâta timp cât le vom permite să se bucure de privilegiile pe care le oferă lor acest statu-quo, nimic nu se va schimba.”

Europa Liberă: Republica Moldova e un stat care se poate guverna? Pentru că aud foarte mulți cetățeni care așteaptă să vină cineva din exterior să gestioneze treburile acestui stat. E o părere greșită? E una care chiar poate fi luată în calcul?

Victor Chirilă: „E adevărat, o bună parte dintre cetățenii noștri așteaptă să vină Rusia să ne facă dreptate și să ne aducă o viață mai bună în țară. O altă parte doresc să vină România sau Uniunea Europeană. Acest lucru demonstrează că noi nu avem încredere în propriile forțe și nu avem încredere în propria clasă politică, în propria elită politică. De fapt, nici nu am reușit să generăm o elită politică cu adevărat națională, o elită politică care ar fi capabilă să se sacrifice pentru interesele naționale. Deși în ultimii 24 de ani totuși există mulți tineri care au făcut școală în Occident, tineri care s-au afirmat în Occident, lucrând pentru companii străine, care ar putea crea o nouă elită politică europeană, modernă și extrem de eficientă în administrarea treburilor statului, din păcate, acești tineri nu-și văd viitorul în țara noastră. De aceea ar fi cazul să se creeze o astfel de platformă care i-ar atrage și care le-ar dat posibilitatea să se afirme, să vină cu idei noi, să se lege mai mult de Republica Moldova, pe care, cu siguranță, o au alături de ei atunci când lucrează în exterior.”

Europa Liberă: Ce ar trebui de schimbat: situația pe interior sau relațiile pe care le are Republica Moldova cu Estul și cu Vestul?

Victor Chirilă: „Este nevoie de oameni care să se gândească, în primul rând, la interesele majorității cetățenilor din Republica Moldova, să înțeleagă funcția politică sau administrativă ca pe o șansă acordată dânsului de a face o schimbare în Republica Moldova, să nu vadă aceste funcții ca pe sinecură pentru a-și satisface propriile necesități materiale, de a se îmbogăți fie el, fie familia, fie prietenii sau cumetrii. O astfel de clasă politică nu avem închegată aici, în țara noastră, deși avem deja unele figuri publice care s-au afirmat în acest sens. Mă refer și la Maia Sandu, și alte personalități care participă în actuala alianță. Dar, din păcate, dânșii nu au cuvântul greu de spus în luarea deciziilor în țara noastră.”

Europa Liberă: Unii politicieni de la guvernare au declarat că s-ar cere o luptă cu dușmanii din interior și cu cei din exterior. Cu cine trebuie să se dea această luptă?

Victor Chirilă: „Dușmanii sunt în interior. Dușmanii sunt acei funcționari, acei politicieni care se lasă corupți, corup pe alții, care îi protejează pe acei corupți, care fac tot posibilul ca marile hoții să nu ajungă în instanțele de judecată, ca cei care se fac vinovați de aceste lucruri să fie în continuare în libertate, să rămână nepedepsiți. Iată care sunt marile noastre probleme. Problemele sunt și funcționarii care se lasă corupți, pentru că așa este starea de fapt în țara noastră.”

Europa Liberă: Și atunci Moldova poate eșua ca stat?

Victor Chirilă: „Republica Moldova nu s-a afirmat ca stat adevărat deocamdată. Trebuie să apară o forță puternică doritoare și decisă să facă schimbări radicale în țara noastră, și în sistemul judecătoresc, și în sistemul bancar, și în rândul funcționărimii, pentru că Republica Moldova are nevoie de un aparat bine plătit, care să administreze treburile statului. Atâta timp cât avem o funcționărime nepregătită, prost plătită, va exista corupția și politicienii își vor face mendrele în Republica Moldova. Acestea sunt unele dintre schimbările pe care eu, ca cetățean, aș dori să le văd în țara noastră. Dacă nu lucrează capul, nu lucrează nici organismul.”

Europa Liberă: Intenționat nu ați răspuns la întrebarea dacă Moldova are dușmani și în exterior?

Victor Chirilă: „Sigur că are dușmani și în exterior. Dar dușmanii noștri din exterior sunt mai puternici atunci când noi suntem slabi în interior. Și, din păcate, noi suntem slabi în interior: nu avem nici unitate, nici un stat funcțional, instituțiile funcționează prost, corupția ne macină. Un astfel de stat mereu va fi șantajat, mereu va fi manipulat din exterior, niciodată nu va face față presiunilor crescânde, în special din partea Federației Ruse.”

Europa Liberă: Și de ce Federația Rusă se bucură de slăbiciunile clasei politice de la Chișinău?

Victor Chirilă: „Pentru că astfel un stat slab, precum este Republica Moldova și Ucraina, din punctul meu de vedere, îi oferă șansele perfecte pentru a-și menține influența în această zonă, cu speranța că într-o bună zi Rusia va fi și mai puternică, pentru a reuși să înglobeze aceste state în actuala și viitoarea Uniune Euroasiatică, care actualmente este una pur economică, dar în viitor va fi una cu siguranță și politică.”

Europa Liberă: Dar autoritățile de la Moscova uneori întreabă de ce la Chișinău se vorbește numai despre influența rusă și mai puțin despre influența occidentală aici, în această regiune unde este situată și Republica Moldova?

Victor Chirilă: „Influența occidentală vine cu experiență de modernizare, de transformare a statului, vine cu modele de modernizare economică, instituțională, juridică, pe când astfel de modele nu văd din partea Federației Ruse. Care sunt acele modele?”

Europa Liberă: Dar care este influența care vine din partea Moscovei?

Victor Chirilă: „Influența este cea de dominație politică, de dezbinare interetnică, de propagandă, șantaj. Eu nu văd modele de dezvoltare pe care le-ar oferi Federația Rusă. Finanțează Federația Rusă proiecte de combatere a corupției? Finanțează Federația Rusă proiecte de combatere a oligarhiei în Republica Moldova? Finanțează Federația Rusă proiecte de consolidare instituțională a unui stat din fosta Uniune Sovietică? Nu.”

Europa Liberă: Dar cei de la Moscova spun că mai mult de o jumătate de milion din cetățenii Republicii Moldova își câștigă bucata de pâine în Federați Rusă.

Victor Chirilă: „E adevărat. Dar și cetățenii noștri care lucrează în Uniunea Europeană și Spania, Portugalia, Italia, Germania, Irlanda și de asemenea transmit o bună parte din veniturile lor acasă. Să nu uităm că peste 50% din exporturile noastre se duc pe piața Uniunii Europene. Eu cred că acest lucru compensează foarte mult veniturile din Federația Rusă ca remitențe câștigate de cetățenii noștri. Plus la aceasta, în Federația Rusă cetățenii noștri sunt maltratați, chiar furați de banii pe care îi câștigă, pe când pe de altă parte, în Italia, Spania, Portugalia, avem cetățeni care s-au stabilit cu familiile lor, copiii lor învață la școli europene, merg la grădinițe europene. Iar părinții, care își câștigă veniturile în Federația Rusă, își trimit copiii în Uniunea Europeană. Și politicienii noștri, care se dau mari promotori ai Uniunii Vamale și ai Uniunii Euroasiatice, se odihnesc la Karlovy Vary, în Cehia, în Italia călătoresc, iar copiii lor învață în Marea Britanie, în Elveția, în Olanda, în Statele Unite ale Americii, Germania. Deci, avem de a face cu fățărnicie politică aici, la noi acasă.”

Europa Liberă: Domnule Chirilă, la începutul acestei discuții ați vorbit despre nevoia unei integrări euroatlantice a Republicii Moldova. Deocamdată, cei de la guvernare ezită să vorbească și despre o relație specială cu Alianța Nord-Atlantică. Moldova riscă să devină următoarea criză de securitate în Europa, cu consecințe potențiale departe de hotarele ei, așa cum atenționează unii occidentali?

Victor Chirilă: „Ea deja reprezintă un pericol de criză. Da, sigur, Federația Rusă ar putea să exacerbeze aceste consecințe nefaste cărora Republica Moldova trebuie să le facă față. Mă refer la consecințele legate și de criza financiară, și criza economică, problema transnistreană. Federația Rusă se află într-o confruntare deschisă cu Occidentul. Rusia de fiecare dată încearcă să demonstreze că, de fapt, embargoul economic impus de Uniunea Europeană nu o afectează, mai mult decât atât, ea este în măsură să răspundă, să retalieze. Și mă tem că în prezent avem o Rusie rănită, un urs rănit, care ar putea să se răzbune, dacă nu pe Uniunea Europeană, atunci pe cei care sunt mult mai fragili, precum este Republica Moldova unde, desigur, Uniunea Europeană are interese, Occidentul are interese. Și nu putem exclude că Federația Rusă ar putea să răspundă Uniunii Europene și Occidentului în general, anume escaladând crizele interne cărora Republica Moldova le face față.”

Europa Liberă: Și despre Transnistria se zice că ar fi o rană deschisă pe corpul Republicii Moldova. De ce, după 24 de ani de la proclamarea independenței, e greu de identificat o soluție care ar duce la reunificarea celor două maluri ale Nistrului?

Victor Chirilă: „Deși sunt și eu convins că o parte din chei se află la Moscova, cred, cheia principală se află la Chișinău. Clasa politică moldovenească niciodată nu a fost interesată cu adevărat de soluționarea problemei transnistrene. Mai mult decât atât, a făcut bani pe existența acestei probleme. Și în continuare face bani, așa cum demonstrează chiar și recent o investigație jurnalistă. De aceea, atâta timp cât nu există o elită politică interesată de acest lucru, să identifice o soluție realistă, nu există o elită politică acasă unită, indiferent de culoarea politică, dar unită în spatele unei idei, a unei soluții care, indiferent de cine este la putere, să fie susținută în orice circumstanțe. Și acest lucru ar da acestei soluții credibilitatea necesară și la Tiraspol, dar și la Moscova.”

Europa Liberă: Cei de la putere ar putea să vă reproșeze: în fiecare program al guvernului s-a regăsit, ca prioritate, problema reîntregirii Republicii Moldova.

Victor Chirilă: „Dar, în același timp, nu a existat și nici nu există nici în prezent o comunicare eficientă cu populația, pentru ca populația să cunoască mai bine care este acea soluție pe care o promovăm, ce politici statul are în diferite domenii. În cazul în care ajungem la o soluție politică cu Tiraspolul, ce facem cu agricultura; ce facem cu gazele naturale; cu datoriile; ce facem cu rețeaua de transporturi; ce facem cu sistemul bancar; ce facem cu acei cetățeni ai noștri din Transnistria care primesc pensia din Federația Rusă pentru faptul că au activat în forțele armate ale Federației Ruse, ale Uniunii Sovietice pe timpuri? Nu există răspunsuri la aceste întrebări.”

Europa Liberă: Această reunificare a celor două maluri ale Nistrului ar putea să fie și o povară pentru Republica Moldova?

Victor Chirilă: „Cu siguranță, va fi o povară, în cazul în care noi nu răspundem la aceste întrebări. Cum vom finanța eventuala reintegrare a regiunii transnistrene? Deocamdată, nu există o astfel de politică care să convingă nu doar cetățenii de pe malul drept al Nistrului, dar și cetățenii de pe malul stâng al Nistrului. Anul trecut a fost realizat un sondaj în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, care a demonstrat că populația nu este informată despre politica de integrare, nu cunoaște majoritatea acesteia. În regiunea transnistreană nu cunosc nici instituția care se ocupă de politica de reintegrare a țării. Mereu am făcut mare propagandă aici, la Chișinău, dar nimic mai mult. În ministerele noastre habar nu au ce se întâmplă în domeniile lor de activitate în regiunea transnistreană. Ei nu știu cât ne va costa să modernizăm, de exemplu, agricultura în regiunea transnistreană. Ei nu știu ce se întâmplă în regiunea transnistreană. Multe din schimbările care au avut loc, de exemplu, în agricultură în Transnistria sunt departe de ceea ce s-a făcut în Republica Moldova. Eu dau un exemplu: nu a existat voință politică și atunci interesul instituțiilor respective a fost foarte slab.”

Europa Liberă: În 24 de ani, Republica Moldova va fi alta decât cea care a reușit să se edifice până astăzi?

Victor Chirilă: „Dacă nu reușim să ieșim din această criză, nu reușim să consolidăm instituțiile statului. Pentru că în prezent societatea este demoralizată, exact cum a fost în anii 90, îndată după destrămarea Uniunii Sovietice și după criza din 98. Ea nu crede în instituțiile statului, nu crede în politicieni și migrația nu a fost stopată, dimpotrivă, ia amploare anume din cauza acestei demoralizări crescânde a societății. Atâta timp cât va exista această dezamăgire față de statul Republica Moldova, față de instituțiile statului, fața de clasa politică, va exista mereu riscul că Republica Moldova într-o bună zi, pur și simplu, se va autodizolva.”

Europa Liberă: Există vreo diferență între felul când la putere în Moldova vin partidele de stânga sau cele de dreapta?

Victor Chirilă: „Unica diferență între stânga și dreapta este că unii încearcă să se legitimeze cu suportul din partea Federației Ruse, alții încearcă să se legitimeze cu suportul din partea Occidentului. În rest, dânșii sunt o apă și un pământ.”