Interviu cu Victor Chirilă: Cu Maia Sandu în turul 2 vom avea o opțiune geopolitică

145

Candidatura Maiei Sandu îi încurcă pe cei care nu vor schimbarea în Republica Moldova. O spune la RFI Victor Chirilă, directorul Asociației pentru Politică Externă de la Chișinău, după ce liderul Partidul Acțiune și Solidaritate a rămas candidatul unic al partidelor de opoziție pro-europene în alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

Sondaje recente îl dau favorit la scrutinul din 30 octombrie pe politicianul prorus Igor Dodon, candidat din partea Partidului Socialiștilor. Dodon ar acumula 28,5% în primul tur al alegerilor prezidențiale. Următorii în opțiunile de vot sunt liderul Patidului Democrat  Marian Lupu, susținut de oligarhul Vlad Plahotniuc și Maia Sandu (PAS), ambii ar obține între 11 și 16% din sufragii.

„O mare parte a electoratului moldovean era în așteptare. Acum ei vor ieși din apatie și o vor vota pe Maia Sandu”, crede directorul Asociației pentru Politică Externă de la Chișinău, Victor Chirilă. „Cetățenii moldoveni  care doresc orientarea țării spre Uniunea Europeană nu pot vota cu Dodon ori cu Lupu”, întărește Chirilă.

Scrutinul prezidențial din Republica Moldova din 30 octombrie este primul în ultimii 20 de ani la care șeful statului va fi ales prin vot direct de către cetățeni.

În cazul în care niciun candidat nu întrunește majoritatea voturilor în primul tur de scrutin, se va organiza un al doilea tur pe 13 noiembrie.