Comentariul Departamentului de Stat SUA privind invalidarea alegerilor a fost dur, expert

137

Comentariul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii față de invalidarea alegerilor locale noi din Chișinău a fost unul prompt și foarte dur și vizează direct probleme existente în sistemul de jurisprudență din Republica Moldova. Opinia a fost exprimată în cadrul unui club de presă desfășurat la IPN de către Asociați pentru Politică Externă.

Directoarea executivă APE, Victoria Bucătaru, a declarat că în mesajul Departamentului de Stat al SUA se spune clar că decizia netransparentă a Curții Supreme de Justiție a Moldovei de a menține hotărârea de invalidare a alegrilor primarului Chișinăului reprezintă o amenințare la adresa democrației în Republica Moldova. „Deja observăm că se vorbește și se spune direct, pe față, aceste lucruri autorităților de la Chișinău”, a notat directoarea APE.

Expertul asociat al Asociației pentru Politică Externă, profesorul universitar Ala Roșca, consideră mesajul Departamentului de Stat al SUA dur și care se referă direct la problemele din sistemul de jurisprudență. În opinia sa, Stele Unite atenționează demnitarii și oficialii guvernamentali din Republica Moldova referitor la acele probleme care există în justiție, care este în mare parte influențată politică. Or, o democrație presupune separarea puterilor în stat și justiția urmează să fie una independentă și neafiliată politic. Experta a amintit despre acele precedente în care organismele internaționale și-au sistat susținerea financiară pentru Republica Moldova. Mai exact, după frauda bancară, când UE și România au stopat acordarea unor tranșe care urmau să ajungă la Chișinău.

Ala Roșca a mai spus că acest mesaj este și o atenționare în contextul parlamentarelor din toamnă. „Se spune lucrurilor pe nume, că astfel de manipulări și astfel de influențe nu o să meargă. Și în acest caz cred că oficialii din Republica Moldova urmează să țină cont de aceste mesaje”, a notat profesorul universitar. Așteptările sunt că sprijinul SUA pentru transformarea democratică a societății moldovenești va continua, însă forțelor politice de la Chișinău, în colaborare cu societatea civilă, le revine sarcina de a combate corupția și a aplica reforme democratice reale.

Clubul de presă este susținut financiar de Foundation Open Society Institute.