“Parteneriatul Estic – fără Est și/sau fără parteneri?”

165

“Parteneriatul Estic – fără Est și/sau fără parteneri?” a constituit subiectul principal analizat în cadrul mesei rotunde internaționale, unde au participat  Natalia Stercul director de program, departamentul Studii Estice: Rusia și Ucraina împreuna cu Ludmila Nofit, director executiv interimar, Asociația pentru Politica Externă.

Această platformă de discuții a fost o premieră pentru regiunea Mării Negre din România, unde a întrunit experți din România, Moldova, Ucraina și Belarus, având posibilitatea de a aborda diverse aspecte importante legate de inițiativa Parteneriatului Estic după 10 de existență (PaE), în ceea ce privește rezultatele obținute, oportunitățile pierdute, dar și provocările apărute de la începutul lansării acesteia în 2009.

De asemenea, experții au analizat rolul factorilor externi (influența Federației Ruse în regiune, criza politică și instituțională în cadrul Uniunii Europene, Brexit, problema imigranților, noilor amenințări la adresa securității etc.) și ultimele evoluții politice de securitate în regiune (anexarea Crimeei de Rusia, conflictul militar pe teritoriul estic al Ucrainei), impactul acestora asupra dezvoltării inițiativei PaE a Uniunii Europene (UE), precum și perspectivele de dezvoltare pentru perioada imediat următoare atât pentru statele partenere, cât și pentru UE. 

Evenimentul a fost organizat în or. Constanța, România, la 2 noiembrie 2019, de către Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House, în frunte cu directorul Dorin Popescu, precum și filiala Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană.