Asociația pentru Politica Externă (APE) a organizat, pe 9 noiembrie, primul training din cadrul proiectului „Consolidarea angajamentului societății civile în protecția securității naționale sub noile amenințări hibride”. Training-ul a avut ca subiect Consolidarea alfabetizării media a tinerilor și a fost moderat de jurnaliștii cu experiență din cadrul portalului de știri Nord News, Dumitru Pelin și Victor Gaideec.

Subiectul alfabetizării informaționale i-a interesat în mod deosebit pe participanții la eveniment, care au numărat studenți de la universitățile din țară și tineri activi. Astfel, au fost abordate principalele tehnici și metode de dezinformare și manipulare a opiniei publice ce pot fi întâlnite în spațiul informațional al Republicii Moldova, fiind prezentate exemple concrete și studii de caz. De asemenea, moderatorii și-au împărtășit experiența în contracararea dezinformării și i-au îndemnat pe tinerii participanți să analizeze critic orice informație răspândită în spațiul public. Participanții au discutat și impactul propagandei pe subiecte de politică externă, fiind analizate tehnici de manipulare utilizate în comunicarea principalelor evoluții pe plan internațional. APE urmează să organizeze alte 2 training-uri destinate tinerilor specialiști, în urma cărora cei mai activi participanți vor fi premiați.

Training-ul este organizat în cadrul proiectului „Consolidarea angajamentului societății civile în protecția securității naționale sub noile amenințări hibride” implementat de către APE în parteneriat cu Nord News, Centrul European „Pro-Europa” din Comrat și Zona de Securitate, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (FCDO).