PROGRESUL REGIONAL AL PARTENERIATULUI ESTIC 2023

112

Acest document include o evaluare concisă, dar cuprinzătoare a punerii în aplicare a documentului cadru intitulat ”Joint Staff Working Document (JSWD): Eastern Partnership (EaP) Priorities in Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova, and Ukraine”. Această lucrare, realizată de autorii din fiecare stat membru EaP, reflectă progresul regional și provocările întâmpinate în calea atingerii obiectivelor comune.

În timpul elaborării documentului respectiv, autorii au colectat și prelucrat  diligent informații și date pertinente. Angajamentul acestora este evident, chiar și atunci când accesul la informații în timp real a fost dificil în 2023 (cum ar fi în cazul Armeniei), fiind efectuată o analiză aprofundată a principalelor tendințe observate în 2022. Abordarea de adaptare asigură o evaluare riguroasă, promovând o înțelegere nuanțată a dinamicii continue în cadrul fiecărei țări.

Este esențial de remarcat faptul că acest document se abține în mod intenționat de la prezentarea concluziilor și recomandărilor definitive. În schimb, stabilește o platformă a discuțiilor de colaborare la Bruxelles, unde perspectivele și constatările reflectate în prezentul document vor servi drept catalizator pentru dezbateri informative.

Pe măsura angajării în această cercetare privind colaborarea regională, pasul următor este explorarea narațiunilor exprimate de autori. Narațiunile acestora încorporează nu doar principalele realizări și repere, de asemenea evidențează provocările întâmpinate pe calea realizării priorităților JSWD EaP. Acest efort de colaborare deschide calea pentru un dialog mai bogat, unul care să urmărească prosperitatea comună, cooperarea consolidată și un parteneriat estic mai rezilient.

Vă invităm să explorați acest document, să asimilați narațiunile prezentate și să contribuiți activ la discuțiile viitoare. Împreună modelăm viitorul cooperării regionale, depunând eforturi pentru un Parteneriat Estic mai interconectat și mai prosper.

Această publicație a fost realizată de un consorțiu al think tank-urilor în frunte cu Ukrainian Prism, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Consiliului de Politică Externă „Ukrainian Prism” și nu reflectă în mod necesar opiniile Uniunii Europene.

Proiectul beneficiază de sprijin prin intermediul Programului de Reacordare a Forumului Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic (FSTP) și este finanțat de Uniunea Europeană ca parte a sprijinului acordat societății civile din regiune. În cadrul schemei sale de re-acordare, Forumul societății civile din cadrul Parteneriatului Estic (EaP CSC) sprijină proiectele membrilor săi care contribuie la realizarea misiunii și obiectivelor Forumului.

Granturile sunt disponibile pentru organizațiile societății civile din Parteneriatul estic și din țările UE. Domeniile-cheie de sprijin sunt democrația și drepturile omului, integrarea economică, mediul și energia, contactele dintre oameni, politicile sociale și de ocupare a forței de muncă.

EaP-JSWD-Presentation-Paper_RO

Download: http://www.ape.md/wp-content/uploads/2023/12/EaP-JSWD-Presentation-Paper_RO.pdf