Interviu cu Victor Chirilă, Președintele APE: De la Chișinău și Tiraspol sunt așteptate și solicitate compromisuri.

148

Președintele  Asociației pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă consideră că reuniunea 5+2 va avea loc până la sfârșitul lunii noiembrie, deși menţionează că având în vedere imprevizibilitatea administrației transnistrene, surprizele neplăcute nu pot fi, totuși, excluse.

Solicitat de TRIBUNA, Victor Chirilă a declarat că, la 7-8 decembrie, la Viena, va avea loc ședința anuală a Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe ai OSCE, unde vor fi discutate inclusiv și evoluțiile în dosarul conflictului transnistrean.

„Desigur, Președinția austriacă a OSCE ar fi interesată să raporteze anumite realizări pozitive, cum ar fi, în special, continuarea dialogului politic în formatul 5+2 și realizarea „foii de parcurs” convenite de Chișinău și Tiraspol la Berlin, în iunie 2016. Ambele priorități au fost, practic, în impas, pe tot parcursul anului, iar Chișinăul riscă să fie blamat pentru acest rezultat. Din punctul meu de vedere, Chișinăul este, de asemenea, interesat ca reuniunea 5+2 să se producă până la ministeriala OSCE din decembrie, astfel prevenind eventuale critici la adresa sa și, totodată, îmbunătățindu-și oarecum imaginea șifonată în față UE și mai ales a Germaniei. Totuși, Președinția austriacă a OSCE nu va accepta o reuniune 5+2, doar de dragul întrunirii și raportării ei. Aceasta va trebui să înregistreze anumite progrese concrete în implementarea „Foii de Parcurs” de la Berlin. În special, de la Chișinău și Tiraspol sunt așteptate/solicitate compromisuri cu privire la apostilarea diplomelor eliberate de instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană și participarea automobilelor cu plăcuţe de înmatriculare transnistrene la traficul rutier internaţional. Un pas în această direcție este recenta decizie protocolară privind deschiderea podului peste râul Nistru din apropierea localităților Gura Bâcului și Bâcioc, semnată de Reprezentanţii politici de la Chișinău și Tiraspol la 3 noiembrie.

Potrivit lui Chirilă, organizarea reuniunii 5+2 cu rezultate practice în îndeplinirea „Foii de Parcurs” de la Berlin, ar oferi Chișinăului argumentele necesare pentru a determina Consiliul Miniștrilor Afacerilor Externe ai OSCE să adopte o Declarație favorabilă cu privire la conflictul transnistrean, evitând, totodată, eventualele critici la adresa țării noastre. „În rest, nimic extraordinar nu se va întâmpla la eventuala reuniune 5+2. Problemele politice și de securitate vor fi abordate superficial sau de loc. Iar în anul 2018, problema transnistreană nu va fi o prioritate reală pentru guvernanții moldoveni, care vor fi preocupați de alegerile parlamentare”, a conchis Chirilă.